Кризата в спортната гимнастика, свързана със сексуално насилие над състезателките в САЩ, се задълбочи още повече, след като треньорът на олимпийския отбор от 2012 се самоуби. Джон Гедерт отне живота си в Мичиган само ден след като получи обвинения за 24 престъпления – трафик на хора и сексуално посегателство.

63-годишният наставник, който беше собственик на спортна зала, е бил открит мъртъв в Мичиган на 25 февруари. Той бе дългогодишен приятел и съдружник с д-р Лари Насар, който получи присъда от 175 години затвор заради сексуален тормоз над млади гимнастички и за разпространение на детска порнография.

Гедерт беше собственик на клуб Twistars USA Gymnastics, където Насар е лекувал елитните спортистки, и делото срещу него тръгна след обвиненията към лекаря.

През 2018 г американската федерация отне правата на треньора заради разследването и той се оттегли от активната си дейност в Twistars, прехвърляйки залата на съпругата си Катрин.

Обвиненията срещу Гедерт показаха за пореден път тъмната страна на спортната гимнастика и отвориха дълбоките ѝ рани. Делото срещу него разкри неизвестни допреди това незаконни действия от страна на треньора, отвел така наречената „Свирепа петица“ до златните медали в Лондон преди девет години. Сега вече е ясно, че престъпленията на д-р Насар не са били само единичен случай в спорта, известен със своята грация, красота и тежки физически изисквания.

Жертвите на Гедерт били подложени на психически и физически тормоз, включително принуда да тренират, докато са контузени. „Много от тях все още носят белезите на неговите методи“, твърди главният прокурор на Мичиган Дана Несъл.

Много бивши гимнастички описват стила му на ръководене като „интензивен, стриктен и насилствен“. Няколко от тях, цитирани от ESPN, твърдят, че Гедерт им е повтарял да се „самоубият“. Хвърлял е всякакви предмети в залата, когато се ядосвал, а веднъж посинил окото и нанесъл още няколко поражения по тялото на една от възпитаничките си.

Методите му са известни още от 2013, но тогава прокурорите от Ийтън Каунти не успяват да намерят достатъчно доказателства, за да му повдигнат обвинения.

Според Дана Несъл – обвиненията в трафик на хора включват не само сексуални посегателства, но и принудителен труд от всякакъв вид. Той е подлагал спортистките на екстремни условия, което е довело до стрес, контузии и наранявания.

Обвиненията срещу него са изключително важни, защото представляват стъпка към това да спрат треньорите и други хора с власт в спортната гимнастика от незаконното третиране на млади състезателки, които, от своя страна, не могат да подадат оплакване заради натрупан страх, пише The New York Times.

„Това е важен ход към защита на децата“, казва адвокатът на жертвите на Гедерт и Насар – Джон Манли. „Той предупреждава останалите треньори, че ако направят същото, ще им се търси отговорност“.

„Смятам, че всички щати трябва да последват този пример“, казва директорът на Wellspring Living (организация за защита на жертвите на сексуално насилие) Оуеле Ндойе. „Трябва да спрем да асоциираме трафика на хора само с вериги и решетки – истината е, че той преминава тези граници и случаят с Гедерт го показва“.

Самоубийството на треньора е разтревожило много от неговите жертви, казва адвокатът им Манли. „Благодарни са, че главният прокурор го обвини, но бяха ужасени от завършека, защото искаха да се изправят срещу него в съда. Казах им: „Трябва да спите спокойно тази нощ, защото Джон Гедерт повече няма да нарани нито едно момиче“.

Гедерт дълги години е приятел и колега с лекаря Лари Насар. През януари 2018 над 150 момичета и жени пуснаха жалби срещу доктора, обвинявайки го в сексуално насилие и споделяйки историите си за физически и психически тормоз. В документите, подадени в съда в Мичиган, те съобщават и за суровите треньорски практики на наставника, който в четвъртък се самоуби.

Макайла Тръш – една от бившите гимнастички в залата на Гедерт, твърди, че той е сложил край на кариерата ѝ, след като я е избутал върху по-ниската от двете летви и това е довело до скъсване на лимфни възли по врата. „Каза ми да се самоубия не само веднъж, но няколко пъти“, добавя тя.

Според гимнастичките – този подход не е срещал съпротива от страна на федерацията и дори е бил толериран, защото се смята, че така се печелят златни медали. Гедерт е бил част от система, отвела американския отбор до златото, но на много висока цена.

„Беше ясно, че Гедерт и Насар са близки приятели и щеше да е немислимо да отидем при треньора и да се оплачем от насилието на лекаря“, казва Сара Клайн, която е тренирала в залата им.

Стотици гимнастички от целия свят разказаха в социалните мрежи миналото лято истории на насилие на всяко едно ниво в спорта. Сега смъртта на наставника поставя националната федерация под още по-голямо напрежение, а същото важи и за управителните органи на този спорт по целия свят. Те трябва да намерят начин да спрат физическия и психическия тормоз в гимнастиката.

Според четирикратната златна медалистка от Олимпийски игри Симон Байлс – американската федерация се е проваляла в миналото и продължава да го прави. Тя каза, че няма да позволи на децата си в бъдеще да участват в програмата на USA Gymnastics.

„Никой не може да ни увери, че целият този тормоз ще спре и повече никога няма да го има“.


Всички номинации за Спортните Оскари 2021


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024