Как, къде и кога гласуваме на изборите на 9 юни Снимка: © Getty Images

На 9 юни 2024 г. ще гласуваме на избори 2 в 1 - за членове на Европейския парламент, както и за народни представители.

Избирателите ще могат да изберат и да гласуват с машина или с хартиена бюлетина.

Избирателните секции отварят в 07:00 ч. и ще затворят в 20:00 ч.. Ако към този час има опашки от хора гласуването на места може да бъде удължено до 21:00 ч.

Секциите в страната ще са около 13 хиляди, а с машини ще се гласува в 9346 от тях. В чужбина ще има 769 места за гласуване, като в 245 от тях ще се гласува с машини.

Независимо дали ще гласуват с хартия или с машина, избирателят трябва да представи личната си карта на член на секционната избирателна комисия. Той ще провери дали лицето присъства в избирателния списък и след това ще му предостави съответно карта за гласуване с машина или хартиена бюлетина.

Къде да гласувам на изборите на 9 юни?

Избирателите могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в сайта на ГРАО. Проверка може да бъде направена и чрез безплатно обаждане за страната на стационарен или мобилен телефон на номер 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO") в работни дни между 9:00 и 17:30 часа.

Гласуването се извършва по постоянен адрес - този, който е записан в личната карта. Възможно е гласуване и по настоящ адрес, но за него трябва да имате подадено предварително заявление за вписване в избирателния списък на съответната администрация и това трябва да се е случило до 25 май 2024 г.

Как се гласува с машина?

Избирателят трябва да получи от член на секционната избирателна комисия карта, която да постави в слота на машината с чипа нагоре. След това, избирателят трябва задължително да посочи в кои избори иска да гласува. Ако иска да гласува и в двата вида избори - европейски и парламентарни, може да маркира и двете опции или да натисне "Избирам всички".

Важно: Ако на първия екран не избере да гласувате и за двата избора, повече не може да се връща назад. Затова е важно избирателят да маркира и двете опции още на първия екран и след това да потвърди избора си.

След като избере в кой вид иска да гласува, на дисплея на машината ще се появи бюлетина, идентична с хартиената. Имената на партиите и формациите са подредени в страници. Ако партията, за която избирателят иска да гласува, е на втората страница, трябва да се натисне надписа "Следваща стр".

Когато намери партията или коалицията, за която иска да гласува, избирателят може да я маркира и да гласува и с преференция. Това става, като се натисне кръгчето с избрания от него номер, който започва от 101 нататък.

Когато бъдат преминати всички стъпки, машината ще прикани гласоподавателя да прегледа избора си - и ако забележи грешка, да го промени с натискане на бутона "Промени избора". На екрана ще бъда показан списък с всички посочени от гласоподавателя кандидати: за народни представители и за евродепутати.

Когато гласоподавателят се увери, че изборът му е отчетен правилно на екрана, може да натисне бутона "Гласуване". Това е стъпката, с която машината ще отпечата бюлетините. След звуковия сигнал от устройството бюлетините могат да се вземат, след което да се сгънат и задължително трябва да се предадат за печат на член на секционната комисия.

След това бюлетините се пускат от избирателя в кутията за разпечатките от машинно гласуване. Картата за гласуване също трябва да се извади от машината и да се върне на секционната комисия.

Как се гласува с хартиена бюлетина?

При гласуване с хартия избирателят трябва да каже дали иска да гласува и в двата вота или само в един от двата. Член на секционната комисия откъсва бюлетина от кочана, показва я на избирателя, сгъва я, поставя един печат на гърба на бюлетината и я подава на избирателя

Преди да нанесете гласа си, погледнете дали бюлетината е чиста - няма следи от поставяне на знаци или други отличителни белези. След това се отправяте към мястото за гласуване.

С химикалка, пишеща задължително в син цвят, отбелязвате със знак "Х" или "V" предпочитаната от Вас партия/коалиция. Ако избирателят иска да отбележи префенция, това става с поставянето на същия знак в кръгчето с номера на конкретния кандидат. Първият кандидат в листата е с номер 101, вторият - със 102 и т.н.

Ако е маркиран само номер в кръгчето (за преференция), но не и в квадратчето (за партия) – вотът се счита за недействителен.

След като изборът е направен, бюлетината се сгъва така, че вотът да остане скрит, а специалното място за втори печат върху бюлетината да остане отгоре. Преди да пуснете бюлетината в урната, вторият печат трябва да бъде поставен от член на СИК и да бъде откъснат хартиеният отрязък от бюлетината, който се пуска в отделна непрозрачна кутия.

Ако дори едно от условията не е изпълнено, рискувате вотът ви да бъде обявен за невалиден!

Какво става, ако гласувам с "Не подкрепям никого"?

Във всички бюлетини както за европейските, така и за парламентарните избори, има опция да се гласува с "Не подкрепям никого". Гласовете се броят само за избирателната активност и не влияят на крайното отчитане на вота.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024