Снимка: © Национален спортен комплекс "Диана"

Зона Н007 - това е кодовото име, с което е маскиран най-неочакван обект в София. Неочакван, защото периметърът  e забранена зона за провеждане на полети с дронове (безпилотни летателни системи), но по нищо не личи да има основания за това ограничение. 

Карето в Зона Н007 всъщност е теренът на Националния спортен комплекс "Диана". 

Това показва проверка на журналиста Красимир Грозев - главен редактор на специализирания сайт Aero-bg.com - в системата на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация". 

В сайта на ГВА се поддържа интерактивна карта със зоните, в които полетите на дронове са забранени или ограничени поради различни съображения - например, непосредствена близост до летища или до сгради на институции, свързани с националната сигурност. 

Н001 например е въздушното пространство над Министерски съвет, президентството и бившия Партиен дом. Н002 обхваща сградата на Народното събрание. Н003 е зоната около резиденция "Бояна", а Н004 - вила "Калина", в която живее министър-председателят. Н005 е обект в Бояна, между ул. "Васил Чекаларов" и "Саша Попов" в близост до ул. "Секвоя". Н006 е комплексът от сгради на ДАНС и НСО на бул. "Черни връх" и бул. "Никола Вапцаров". 

Всички тези зони са белязани като локации, в които са забранени полетите на безпилотни летателни системи - а по неясни причини към тях е добавен и спортният комплекс в "Дианабад". 

Ограничения за полети на дронове (до определена височина) има и над сградите на ДА "Разузнаване", центровете за настаняване на Държавната агенция за бежанците в София, ареста на Националната следствена служба, Централния софийски затвор, сградите на Министерството на отбраната и Министерството на правосъдието, военната сграда срещу УМБАЛСМ "Пирогов" и др. 

В карето на НСК "Диана" обаче не попада нито една институция, която има отношение към системата на националната сигурност. На територията й се намират няколко площадки и зали за различни видове спорт - плуване, тенис, футбол, плажен волейбол, фитнес, бокс, бойни изкуства и др. 

Това, което прави спортният комплекс по-интригуващ, е фактът, че един от най-редовните му посетители е бившият премиер Бойко Борисов. 

Собственик на НСК "Диана" е Национална спортна база, подчинена на Министерството на младежта и спорта, но обектите в него се стопанисват от частни наематели - федерации, сдружения и фирми.

Управител на тенис клуб "Диана" до 2011 г. е Рангел Марков - кмет на столичния район Банкя от 2007 г. насам, треньор по тенис и член на УС на Българската федерация по тенис. В момента членове на управата на ТК "Диана" са съпругата и бащата на районния кмет. 

Журналистът Георги Филипов публикува обзорна статия в "Капитал" за индиректните връзки между близкия до Бойко Борисов Александър Сталийски и официалните наематели на комплекса от басейни в НСК плюс управителите на луксозно заведение в същата зона. 

Бившата ТВ водеща Виолета Сечкова става почетен консул на Южна Корея в Пловдив

Не е ясно защо ГВА е допуснала забранителен статут за полети на дронове над НСК "Диана". Картата на сайта на администрацията показва, че още три спортни обекта в София са в регулирана зона - стадион "Академик" в Слатина, спортния комплекс "Академика" на 4-ти километър и кортовете на Националния тенис център в Борисовата градина. 

Тези обекти обаче попадат в по-свободната "зона за координация" - полети с дронове в тази зона могат да се извършват само след предварителна координация, разрешената височина е над 50 метра над терена или 10 метра над съоръженията. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година