Как спортният комплекс "Диана" се оказа зона за сигурност, забранена за дронове Снимка: © Национален спортен комплекс "Диана"

Зона Н007 - това е кодовото име, с което е маскиран най-неочакван обект в София. Неочакван, защото периметърът e забранена зона за провеждане на полети с дронове (безпилотни летателни системи), но по нищо не личи да има основания за това ограничение.

Карето в Зона Н007 всъщност е теренът на Националния спортен комплекс "Диана".

Това показва проверка на журналиста Красимир Грозев - главен редактор на специализирания сайт Aero-bg.com - в системата на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация".

В сайта на ГВА се поддържа интерактивна карта със зоните, в които полетите на дронове са забранени или ограничени поради различни съображения - например, непосредствена близост до летища или до сгради на институции, свързани с националната сигурност.

Н001 например е въздушното пространство над Министерски съвет, президентството и бившия Партиен дом. Н002 обхваща сградата на Народното събрание. Н003 е зоната около резиденция "Бояна", а Н004 - вила "Калина", в която живее министър-председателят. Н005 е обект в Бояна, между ул. "Васил Чекаларов" и "Саша Попов" в близост до ул. "Секвоя". Н006 е комплексът от сгради на ДАНС и НСО на бул. "Черни връх" и бул. "Никола Вапцаров".

Всички тези зони са белязани като локации, в които са забранени полетите на безпилотни летателни системи - а по неясни причини към тях е добавен и спортният комплекс в "Дианабад".

Ограничения за полети на дронове (до определена височина) има и над сградите на ДА "Разузнаване", центровете за настаняване на Държавната агенция за бежанците в София, ареста на Националната следствена служба, Централния софийски затвор, сградите на Министерството на отбраната и Министерството на правосъдието, военната сграда срещу УМБАЛСМ "Пирогов" и др.

В карето на НСК "Диана" обаче не попада нито една институция, която има отношение към системата на националната сигурност. На територията й се намират няколко площадки и зали за различни видове спорт - плуване, тенис, футбол, плажен волейбол, фитнес, бокс, бойни изкуства и др.

Това, което прави спортният комплекс по-интригуващ, е фактът, че един от най-редовните му посетители е бившият премиер Бойко Борисов.

Собственик на НСК "Диана" е Национална спортна база, подчинена на Министерството на младежта и спорта, но обектите в него се стопанисват от частни наематели - федерации, сдружения и фирми.

Управител на тенис клуб "Диана" до 2011 г. е Рангел Марков - кмет на столичния район Банкя от 2007 г. насам, треньор по тенис и член на УС на Българската федерация по тенис. В момента членове на управата на ТК "Диана" са съпругата и бащата на районния кмет.

Журналистът Георги Филипов публикува обзорна статия в "Капитал" за индиректните връзки между близкия до Бойко Борисов Александър Сталийски и официалните наематели на комплекса от басейни в НСК плюс управителите на луксозно заведение в същата зона.

Бившата ТВ водеща Виолета Сечкова става почетен консул на Южна Корея в Пловдив

Не е ясно защо ГВА е допуснала забранителен статут за полети на дронове над НСК "Диана". Картата на сайта на администрацията показва, че още три спортни обекта в София са в регулирана зона - стадион "Академик" в Слатина, спортния комплекс "Академика" на 4-ти километър и кортовете на Националния тенис център в Борисовата градина.

Тези обекти обаче попадат в по-свободната "зона за координация" - полети с дронове в тази зона могат да се извършват само след предварителна координация, разрешената височина е над 50 метра над терена или 10 метра над съоръженията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024