"Kак тази суперяхта потъна, а другите лодки около нея не" - Всичко, което знаем за Bayesian

Bayesian беше сред топ 5% на най-големите и скъпи яхти. Дълга е 56 метра и е построена през 2008 г. от италианската корабостроителница Perini Navi. Интериорът ѝ е дело на дизайнера Реми Тесие, вдъхновен от японския стил и неговото неповторимо усещане за спокойствие и изтънченост.

Нещо харектерно за Bayesian е, че разполага с една от най-високите мачти в света, която е забележителна както с размера си, така и с техническото си изпълнение.

Мачтата е с височина от 75 метра, което към момента на производството ѝ я прави най-високата алуминиева мачта в света. Това значително допринася тя да бъде лесно разпознаваема.

През 2020 г. Bayesian преминава през значителна реновация, която има за цел да обнови и модернизира както външния вид, така и вътрешното обзавеждане. Реновацията включва подобрения в интериора. Първоначалната японска естетика се запазва, но се добавят съвременни удобства и технологии. Това включва и обновяване на палубата и техническите системи на яхтата.

Всичко това прави трудно обяснимо как 7 души от финансовия елит на Великбританция загубиха живота си, когато недалеч от Палермо мощна буря удря яхтата.

Мистерията около трагедията край Сицилия се заплете още повече и след като стана ясно, че бившият съдружник на собственика на яхтата Майк Линч в Autonomy - Стивън Чембърлейн, също е загинал през уикенда, блъснат от автомобил, докато прави крос.

Луксозната лодка се води на фирма на съпруга на Линч - тя е една от оцелилите.

Пътуването на компанията до Средиземно море е било, за да се отпразнува щастливата развръзка от дългогодишен съдебен процес, свързан с продажбата на софтуерната компания Autonomy на Майк Линч на IT гиганта Hewlett-Packard.

От нея Линч печели единадесет милиарда долара. Подозренията обаче са, че цената е завишена, което води и до продължили с години съдебни проблеми за британеца.

Линч беше екстрадиран в САЩ заради делото и прекара 13 месеца под домашен арест в Сан Франциско. През юни обаче беше оправдан от американско съдебно жури.

Засега инцидентът с яхтата се разследва и от италианци, и от британци.

Случаят провокира редица въпроси относно безопасността на борда и реакцията от страна на екипажа.

Подозренията са, че става дума за серия от човешки грешки.

"Дълъг списък от грешки" и лекомислено отношение към прогнозата за времето - така главният изпълнителен директор на Italian Sea Group Джовани Костантино, под чиято шапка е компанията, построила яхтата - Perini Navi, описа причините за трагедията.

"Всичко, което е направено в нощта на бурята, разкрива дълъг списък от грешки", казва той пред изданието "Кориере дела Сера".

По думите му яхтата не би следвало да е била на котва, люкът на кърмата е бил отворен, килът на кораба е трябвало да бъде спуснат, докато екипажът се подготвя за буря.

Килът е важен за стабилността на лодката и на скъпите лодки обикновено той е подвижен - може да се повдига и сваля, като идеята е да улеснява навлизане в по-плитки пристанища при повдигане. При по-повдигнат кил лодката е по-малко стабилна.

За Константино е абсурдно това, което твърдят оцелелите - че торнадото е връхлетяло изневиделица.

"Нищо не се случва изневиделица", казва обаче той.

"Запитайте се защо е нямало рибари от Портичело в морето в онази нощ? Един рибар ще следи прогнозата за времето, а тази яхта няма? Бурята беше във всички прогнози. Не би следвало да се пренебрегва", казва Константино, като добавя, че "потъването е можело да бъде избегнато".

"Когато един кораб е на котва, на мостика трябва да има дежурен на вахта (смяна). Той щеше да види идващата буря и щеше да вземе мерки," посочва корабостроителят.

Яхтата, потънала край Сицилия

Според Константино "яхтата е непотопяема", освен при едно обстоятелство - когато в нея проникне вода.

Капитанът на близка лодка, която е била на около 100 метра и е оцеляла, казва, че той самият е бил зает да стабилизира яхтата си, но когато се огледал отново, Bayesian вече е била изчезнала.

Според оцелелите бедствието е продължило само пет минути. Записът от камера за наблюдение от вила на сушата показва, че яхтата на Линч изчезва за 60 секунди.

Най-достоверната хипотеза в момента е, че по време на бурята голямо количество вода влиза от кърмата за много кратко време поради приливна вълна, вероятно през врата, която е била оставена отворена.

Според съобщения в медиите водолазите също са заявили, че са видели кила на ветрохода в повдигната позиция. Това би било правилната позиция за навлизане в пристанище, но спуснат кил би стабилизирал лодката при силен вятър.

Ако тази информация е вярна, екипажът може да е допуснал сериозни грешки. Разследването обаче все още е в начален етап.

В рамките му се очаква да бъде разпитан проектантът на яхтата Рон Холанд, морски архитект, живеещ в момента във Ванкувър.

Ще се провери и защо подвижният кил е бил частично вдигнат, което е фактор за дестабилизиране на яхтата, съобщава "Дейли телеграф".

Разследващите преглеждат десетки кадри и видеоматериал от нощта на бурята, направени от сушата.

Към този момент обаче няма съмнения за умишлени действия около смъртта нито на Линч, нито на съдружника му Чембърлейн.

Как се е случило така, че тази суперяхта е потънала, а другите около нея не са?

Много въпроси повдига и фактът, че всички загинали са пасажери, докато деветима от 10-членния екипаж са успели да се спасят, включително капитанът Джеймс Катфийлд.

Оцелелите разказват, че всичко е станало за три до пет минути, в които яхтата е била вдигната от бурята и след това хвърлена към дъното.

Очаква се разследването да продължи месеци.

Според бившия командир на Кралските военноморски сили на Великобритания Том Шарп, който е бил капитан на кораба HMS Endurance, когато той се наводнява в южната част на Атлантическия океан през 2008 г, Bayesian е трябвало да може да оцелее в екстремни метеорологични условия.

Важен въпрос, казва той, е дали килът е бил изправен.

Ако е бил, „се отнема огромен елемент от стабилността на този кораб“, споделя той и добавя" „В този момент може да се очаква, че ще бъдат предприети различни мерки в очакване на лошо време, тъй като напълно сте променили стабилността на лодката.“

Запитан как да се реагира в подобна ситуация, той казва: „Когато нещо се обърка в морето, то се обърква много бързо“.

Какво точно се е случило?

Плаващата под британски флаг яхта се е преобърнала около 4:30 ч. сутринта в понеделник. Причината е силна буря, която е предизвикала водно торнадо (или още воден смерч).

Това е явление, което може да се развие, когато има купесто-дъждовни облаци и интензивни ветрове. Водовъртежите вероятно са завлекли яхтата под морската повърхност с доста голяма сила и всичко е станало в рамките на минути.

Свидетели разказват пред италианската информационна агенция Ansa, че котвата на Bayesian е била спусната по време на бурята. Условията са били толкова екстремни, че 72-метровата алуминиева мачта се е счупила наполовина. Така корабът е загубил баланс и е потънал.

Експерти, цитирани от BBC, поясняват каква е разликата между т.нар. водно торнадо и обикновеното, което се прявява над сушата.

В първия случай вместо прах и отломки, които се въртят около ядрото на силния вятър, става дума за водна мъгла, която се издига от повърхността. Обикновено тези явления са краткотрайни и не се засичат лесно от метеорологичните радари, така че много от тях няма да бъдат отчетени.

Въпреки това те не са толкова редки, колкото може би си мислите.

По данни на Международния център за изследване на водовъртежите само на 19 август (денят на потъването на яхтата) край бреговете на Италия е имало 18 потвърдени водовъртежа.

В северното полукълбо водовъртежите са най-често срещани в края на лятото и през есента, когато температурата на морето е най-висока и подхранва буреносните облаци. Но с повишаването на температурата на морската вода поради изменението на климата има опасения, че те могат да станат по-чести.

През последната седмица в Средиземно море беше регистрирана най-високата температура на морската повърхност в историята.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Вече може да вземете Mastercard от EasyPay за всякакви покупки

Какви са предимствата на новата платежна карта?

09:19 - 19.09.2024
Важно днес

Без предложения за главен прокурор в първия ден за номинации (Обновена)

Самият избор ще се състои на 16 януари 2025 г.

08:38 - 19.09.2024
Важно днес

Расте броят на жертвите и ранените при втората вълна от експлозии в Ливан

Смята се, че израелската шпионска агенция Мосад стои зад координирата атака

07:36 - 19.09.2024
Важно днес

Предимно облачно ще е времето днес. На места се очакват валежи

Минималните температури ще са между 9° и 14°, максималните – между 20° и 25°

07:27 - 19.09.2024