Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия Снимка: © Nammo

Един от най-големите производители за боеприпаси в Европа - Nammo в Норвегия - се сблъска с неочаквана пречка в плановете си за скоростно увеличение на продукцията на фона на голямото търсене.

Най-голямата фабрика на компанията, която е съсобственост на норвежкото правителство и финландска държавна компания от отбранителната индустрия, се намира край град Рауфос, на 140 км от столицата Осло.

Намерението на Nammo да разшири бързо капацитета на завода си се оказва практически невъзможно, съобщава Financial Times.

Причината: TikTok вече е открил свой нов център за съхранение на данни, който "изяжда" цялата достъпна електроенергия в региона.

Дейта центърът на социалната мрежа се оказва най-големият потребител на ток в областта.

"Притеснени сме, защото виждаме, че бъдещият ни растеж е поставен на карта заради съхранението на клипове с котки", иронично коментира Мортен Брандцег, главен изпълнителен директор на Nammo.

Спирането на проекта за завода се случва в особено чувствителен контекст. В момента търсенето на боеприпаси е нараснало многократно заради войната в Украйна. По данни на компанията, на ден Киев използва около 6000 снаряда - колкото годишните поръчки на европейска държава от малък размер.

Поръчките за артилерийни боеприпаси при Nammo се е увеличила с повече от 15 пъти над обичайното - нещо невиждано в цялата история на компанията.

Както Европейската комисия, така и цялата европейска военна индустрия търсят начини как да увеличат капацитета за производство - включително в България.

Междувременно, китайският собственик на TikTok има собствени планова: през 2023 г. те планират да построят три нови дейта центъра край Рауфос, които може да се увеличат с още два до 2025, с общ капацитет до 150 МВт.

На въпрос на FT дали е "случайност", че китайска компания спира разширяването на военен завод, директорът на Nammo коментира:

"Не изключвам, че не е чиста случайност фактът, че тази дейност се базира в близост до завод от отбранителната индустрия. Не мога да го изключа".

TikTok отказват коментар пред медията, а местната енергоснабдителна компания Elvia потвърждава, че няма повече капацитет за захранване с ток, тъй като вече е поела ангажимент към базата със сървърите на социалната мрежа. Предимството е на този, който се е заявил пръв.

"Ако Nammo поръча капацитет - в зависимост от обема му ще отнеме време, преди той да стане наличен, тъй като преносната мрежа трябва да бъде подсилена", казват от енергийния доставчик.

Строителството на дейта центрове на големи IT-компании в скандинавските държави преживява бум заради относително евтината (доскоро) достъпна електроенергия, както и заради по-студения климат, намаляващ разходите за охлаждане на сървърите.

Конкуренцията за достъп до мрежата обаче се увеличава все повече, тъй като същите съображения привличат и компании от други сектори - като производителите на батерии и металургични фабрики, които правят стоманата си в пещи, захранвани с ток вместо с въглища.

Мортен Брандцег призовава властите да въведат приоритетен ред за индустриите, които ще получават специален достъп до електроенергия.

"За Европа това е огромен проблем за индустрията. Производителите от критично важни сектори трябва да имат достъп до електричество. Не смятам, че това е частен случай, мисля, че това е тенденция в бъдещето", казва още той.

А FT цитират индустриалец от Швеция, където се заражда същият проблем: "Трябва да решим какво искаме да имаме: "зелена" стомана или дейта центрове за Facebook".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024