Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия Снимка: © Nammo

Един от най-големите производители за боеприпаси в Европа - Nammo в Норвегия - се сблъска с неочаквана пречка в плановете си за скоростно увеличение на продукцията на фона на голямото търсене.

Най-голямата фабрика на компанията, която е съсобственост на норвежкото правителство и финландска държавна компания от отбранителната индустрия, се намира край град Рауфос, на 140 км от столицата Осло.

Намерението на Nammo да разшири бързо капацитета на завода си се оказва практически невъзможно, съобщава Financial Times.

Причината: TikTok вече е открил свой нов център за съхранение на данни, който "изяжда" цялата достъпна електроенергия в региона.

Дейта центърът на социалната мрежа се оказва най-големият потребител на ток в областта.

"Притеснени сме, защото виждаме, че бъдещият ни растеж е поставен на карта заради съхранението на клипове с котки", иронично коментира Мортен Брандцег, главен изпълнителен директор на Nammo.

Спирането на проекта за завода се случва в особено чувствителен контекст. В момента търсенето на боеприпаси е нараснало многократно заради войната в Украйна. По данни на компанията, на ден Киев използва около 6000 снаряда - колкото годишните поръчки на европейска държава от малък размер.

Поръчките за артилерийни боеприпаси при Nammo се е увеличила с повече от 15 пъти над обичайното - нещо невиждано в цялата история на компанията.

Както Европейската комисия, така и цялата европейска военна индустрия търсят начини как да увеличат капацитета за производство - включително в България.

Междувременно, китайският собственик на TikTok има собствени планова: през 2023 г. те планират да построят три нови дейта центъра край Рауфос, които може да се увеличат с още два до 2025, с общ капацитет до 150 МВт.

На въпрос на FT дали е "случайност", че китайска компания спира разширяването на военен завод, директорът на Nammo коментира:

"Не изключвам, че не е чиста случайност фактът, че тази дейност се базира в близост до завод от отбранителната индустрия. Не мога да го изключа".

TikTok отказват коментар пред медията, а местната енергоснабдителна компания Elvia потвърждава, че няма повече капацитет за захранване с ток, тъй като вече е поела ангажимент към базата със сървърите на социалната мрежа. Предимството е на този, който се е заявил пръв.

"Ако Nammo поръча капацитет - в зависимост от обема му ще отнеме време, преди той да стане наличен, тъй като преносната мрежа трябва да бъде подсилена", казват от енергийния доставчик.

Строителството на дейта центрове на големи IT-компании в скандинавските държави преживява бум заради относително евтината (доскоро) достъпна електроенергия, както и заради по-студения климат, намаляващ разходите за охлаждане на сървърите.

Конкуренцията за достъп до мрежата обаче се увеличава все повече, тъй като същите съображения привличат и компании от други сектори - като производителите на батерии и металургични фабрики, които правят стоманата си в пещи, захранвани с ток вместо с въглища.

Мортен Брандцег призовава властите да въведат приоритетен ред за индустриите, които ще получават специален достъп до електроенергия.

"За Европа това е огромен проблем за индустрията. Производителите от критично важни сектори трябва да имат достъп до електричество. Не смятам, че това е частен случай, мисля, че това е тенденция в бъдещето", казва още той.

А FT цитират индустриалец от Швеция, където се заражда същият проблем: "Трябва да решим какво искаме да имаме: "зелена" стомана или дейта центрове за Facebook".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Huawei Mate X3 - златното сечение между дизайн и функционалност

Да направиш тънък, лек и красив сгъваем телефон, който да не прилича на сандвич, със сигурност не е проста задача

19:21 - 31.05.2023

Домът на киното си търси нов стопанин

Казусът за съдбата на Дома на киното привлече вниманието и на депутати в парламента

18:43 - 31.05.2023

Прокуратурата повдига обвинения на кмета на Варна Иван Портних

Иван Портних е привикан от Окръжна прокуратура във Варна като обвиняем по два казуса

17:48 - 31.05.2023

Гигантски гумени патета плават в Хонконг

Запознайте се с проекта на холандския творец Флорентин Хофман отблизо

17:39 - 31.05.2023

Петков се яви на разпит в прокуратурата, въпреки че ѝ няма "голямо доверие" (Обновена)

Петков е бил разпитван за разпространения от Радостин Василев запис на заседанието на ПП

16:59 - 31.05.2023

Петьо Петров - Еврото е издирван по обвинения в принуда и незаконни записи

Прокуратурата издирва Пепи Еврото, за да го обвини в принуда и правене на незаконни записи

16:04 - 31.05.2023

Ясен Тодоров остава зам.-директор на НСлС: Главният прокурор назначавал и чистачките в Следствието

Прокурорската колегия на ВСС отказа да разгледа искането за отстраняване на Ясен Тодоровс

15:58 - 31.05.2023