Снимка: © Getty Images

„ЦСКА-София“ загуби дело в Международната футболна централа (ФИФА), което бе водено срещу клуба от бившия футболист Сивард Спрокел. С решение от 13 февруари 2020 г. Дисциплинарната комисия на световната централа отсъди в полза на нидерландския защитник, който трябва да получи неизплатени задължения на стойност 167 хиляди евро плюс лихви от 2015 г. насам.

Българският клуб трябва да изплати сумата в рамките на 30-дневен срок. Освен това „ЦСКА-София“ е глобен с 15 хиляди швейцарски франка, които също трябва да плати на ФИФА, съобщават българските медии. 

Ако тези две условия не бъдат изпълнени, световната футболна централа нарежда на Българския футболен съюз да наложи забрана на отбора да картотекира нови играчи, докато задълженията не бъдат изплатени. А ако БФС откаже да приложи санкцията, България ще бъде отстранена от турнирите под егидата на ФИФА.

Клубът има 21 дни на разположение да обжалва в Спортния арбитражен съд в Лозана.

Как „ЦСКА-София“ трябва да плати задължения на фалирало дружество

До делото се стигна, тъй като адвокатите на Сивард Спрокел настояваха „ЦСКА- София“ да бъде признат за спортен наследник на фалиралото дружество ПФК ЦСКА АД, за да може футболистът да получи парите си от новия клуб. Нидерландецът игра за отбора на „червените“ през 2012, когато той още се наричаше ЦСКА. 

Дружеството обаче фалира през 2016, а в началото на сезон 2016/2017 взе лиценза на "ПФК Литекс Ловеч" АД, което позволи отборът на „Литекс“ да се преименува на „ЦСКА-София“ и така да продължи участието си в Първа лига на българския футбол. Дълго време се водеше правен спор дали новият клуб „ЦСКА-София“ е правоприемник на „Литекс“, или на ПФК ЦСКА АД. 

В крайна сметка "ЦСКА-София" придоби активите на фалиралото дружество чрез "Ред енимълс". Фенската организация спечели търга за емблемата на ЦСКА през октомври 2018 г. и плати около 8 млн. лева. Така стана ясно, че „ЦСКА-София“ е наследник на фалиралото дружество.

Именно това се оказа в основата на решението на ФИФА да отсъди в полза на Сивард Спрокел. Адвокатите на „ЦСКА-София“ твърдяха, че клубът е наследник на „Литекс“, за да може да не се налага да изплащат задълженията към нидерландеца.

Тезата на адвокатите на Спрокел бе, че „ЦСКА-София“ използва името, емблемата, цветовете и стадиона на фалиралия ЦСКА. А също така на сайта пишело, че са припознали купите и титлите на „армейците“. В крайна сметка Дисциплинарната комисия към ФИФА призна „ЦСКА-София“ за спортен приемник на фалиралия ПФК ЦСКА АД, що се касае до дълговете на фалиралия клуб.

Още двама души търсят неизплатени суми 

За разлика от Спрокел, други двама кредитори на фалиралия ЦСКА – футболистът Иван Боладо и мениджърът Хоакин Уриарте, няма да получат дължими от клуба суми, въпреки че ФИФА признава тези задължения. Те са в размер съответно на 270 хиляди евро и 40 хиляди евро.

Изтъкнатата от Дисциплинарната комисия причина е, че при защитата на двамата има съществен пропуск – те не са потърсили дължимите им суми в производството по несъстоятелност пред българския съд.

Сивард Спрокел е направил това. Синдикът Дора Милева му присъди 19,853 лева, но чрез ФИФА футболистът ще получи много повече от тази сума.

Всички засегнати страни имат 21-дневен срок, в който могат да обжалват решенията на ФИФА пред КАС.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени