Как Виктор Орбан се оказа в центъра на най-странната рап битка в историята Снимка: © Getty

2pac срещу The Notorious B.I.G. Jay-Z срещу Naz. The Game срещу 50 Cent. Ако сте си мислили, че тези хип-хоп съперничества не са достатъчно напрегнати или забавни, ето нещо ново. Унгарският министър-председател Виктор Орбан се оказа в центъра на най-странната рап битка в историята. В нея влязоха… Германия и Унгария.

Даниел Фройнд, рап парче - Как Виктор Орбан се оказа в центъра на най-странната рап битка в историята

Сатиричното парче, разбунило духовете между двете страни, не е написано от някоя политически ангажирана банда или хип-хоп група, а е дело члена на Европейския парламент от Германия Даниел Фройнд. Само че не точно.

Депутатът от зелената фракция в ЕП всъщност се е обърнал за помощ към нашумелия ChatGPT, като го е накрал да напише хип-хоп текст за корупцията в Унгария.

Чатботът измисли следното:

Той е подреждал съдилищата, запълвал пресата
Уверявайки се, че критиците му мълчат, не по-малко
Използвал е публични средства, за да пълни собствените си джобове
Време е да го призовем, нека започнем този разговор

От футболни клубове до луксозни замъци
Империята на Орбан е изградена върху измами и мошеничества
Време е да почистим, време е да се борим
Няма да отстъпим, докато Орбан не изчезне от полезрението

Определено не е 2pac, но не може да се отрече, че чатботът е напипал някои неща, когато става дума за предполагаемата корупция в Унгария и опасенията на Европейската комисия относно върховенството на закона.

Всъщност много от роднините и приятелите на Орбан са обвинени в злоупотреби, а според последния доклад на Transparency International Унгария е страната с най-лоши показатели за корупция в публичния сектор в ЕС.

Фройнд, който и преди е критикувал Орбан, че използва пари от Брюксел за фалшифициране на избори, и многократно е призовавал ЕС да спре средствата за Будапеща, сподели задоволството си от написаното от изкуствения интелект. „Бях доста впечатлен от начина, по който в рап текст бяха поместени широко известни обвинения срещу правителството на Орбан“, коментира той пред AFP.

Песента обаче засегна Будапеща и бързо последва ответна реакция. Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач също публикува рап текст, генериран от ChatGPT, но с главен лирически герой Даниел Фройнд.

Золтан Ковач публикува рап текст, генериран от ChatGPT, но с главен лирически герой Даниел Фройнд

Нека ви разкажа за Даниел Фройнд
Германски политик, когото трябва да разберете
Представител на Зелените в Бундестага
Бори се за справедливост и свобода, той е нахъсан

Даниел Фройнд, Даниел Фройнд,
Борец за демокрация, той е приятел
Даниел Фройнд, Даниел Фройнд,
В парламента гласът му не се огъва.

Оставяйки настрана неуспешните опити за римуване, в случая ChatGPT по-скоро се е обърнал срещу Ковач, тъй като текстът, всъщност възхвалява Фройнд – независимо че го мисли за член на германския парламент, а не на Европейския.

Ковач отвърна на удара, като заяви, че чатботът не е „нищо повече от генератор на простотии“, позовавайки се на текста, който нарича Фройнд „борец за демокрация“, което според Ковач е напълно грешно твърдение.

Използването на ChatGPT за писане на есета, стихотворения и песни се превърна във всеобща практика. С инструмента експериментират и българските политици. Явор Божанков например даде старт на предизборната си кампания с шегата, че е помолил изкуствения интелект ChatGPT да състави парче за България в стил 2Pac, а той му е написал: "Корупцията в България е цар" - нищо, че не е Венецианската комисия (б.р. – интервюто с него може да прочетете тук).

най-богатите в рапа и хип-хопа, рапъри, дрейк, drake, еминем, eminem, jay z, джей зи, знаменитости, известни личности, Кои са най-богатите в рапа и хип-хопа и откъде идват парите им


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024