Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал? Снимка: © Мирослава Дерменджиева за Булевард България

"Русия няма да спечели тази война" - бяха последните думи на Явор Божанков като част от парламентарната група на "БСП за България" в предишния, 48-ми парламент, след тях той беше изключен.

На предстоящите избори на 2 април Явор Божанков се явява като водач на листата в Габрово, част от гражданската квота на новата коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България".

Божанков започна кампания си с шегата, че е помолил изкуствения интелект ChatGPT да състави парче за България в стил 2Pac, а той му е написал: "Корупцията в България е цар" - нищо, че не е Венецианската комисия.

Седмица преди вота говорим с него за корупцията, цената, която плаща обществото за нея, руското влияние и ролята на президента Румен Радев в българския политически живот.


Кои са основните теми, които според вас стоят пред 49-тото НС - с или без правителство? Какво трябва да свърши парламентът, в какъв порядък и с какви приоритети?

В спешен порядък са промените в наказателно-процесуалния кодекс, съдебната реформа. Ако миналият парламент нарочно задуши тази реформа, сега не бива да губим време и да позволяваме на същите хора да я спрат за втори път. Последните събития доказват, че имаме нужда от тази реформа наистина веднага.

Например, ремонтите на пътищата - това е най-елементарният казус за разкриване от прокуратурата, при него кражбата е очевидна и не може да бъде скрита, тя е там, асфалтът липсва. Същата прокуратура прави пресконференция, намира записи, след два дни идентифицира кой е в записа и пак същата прокуратура две години не може да разпознае гласа на Борисов.

Това са два емблематични примера защо ни е нужна съдебна реформа веднага. Нашата задача в кампанията е да обясним на хората връзката между тази реформа и тяхното благосъстояние, нивото на заплащане, доходите и пенсиите, изобщо благосъстоянието в обществото.

В кампания обаче е по-лесно да се обвържеш с "джендъри", със Сорос, с Щатите, но да не назоваваш истинските проблеми. По-лесно е да си популист, да кажеш „Вдигам заплатите“, „5 000 лв. минимална заплата, 4 000 лв. пенсия“. По-трудно е да кажеш на хората, че тази реформа ще даде плод след време, както се случи в Румъния. Няма две мнения, че в Румъния реалната съдебната реформа стои в основата на прогреса на държавата.

Факт е, че България е най-уязвимата държава за руско влияние в Европа. От върха на държавата, самият президент първо заяви, че очевидно Русия щяла да спечели войната. Той е навярно единственият президент в Европа, който през ден или зове някой военнолюбец или декларира, че България няма да участва във войната.

Тука вече има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа и този проблем може да бъде решен само с работещо правителство. Ако властта остане още в ръцете на президента, той достатъчно ясно е посочил накъде води държавата.

Какъв бюджет ще гласувате?

Сега служебното правителство в някакъв странен синхрон с Борисов обяви фалит на държавата.

Първо Борисов обясняваше как държавата е много зле и след три дни финансовият министър каза, че държавата е пред фалит. Заговори се за откачане на лева от текущия курс на еврото, което е страхотен катаклизъм. Това изказване има реални последствия върху икономическия и инвестиционния климат.

Ден по-късно и самият президент, и служебното правителство, и вицепрезидентът казаха „Не, не, държавата няма да фалира“. Министърът на финансите обаче не е уволнен. Защото тук цялата идея беше да внушат на хората, че кабинетът "Петков" за 7 месеца така е управлявал, че държавата вече е фалирала. Малка подробност е, че служебният кабинет управлява два пъти повече от кабинета "Петков".

Ние сме показали, че можем да направим бюджет, който може да увеличава доходи. Бюджет, който да не инвестира средства в тия прословути пътно-строителни фирми, ако няма ясни гаранции за качество и прозрачно инвестиране. И не на последно място бюджет, който трябва да държи определен дефицит, за да може България да влезе в Еврозоната. И такъв бюджет е възможен.

Явор Божанков, водач на листа Габрово на ПП-ДБ

Шенген и Еврозоната - какво мислите, че трябва да се свърши от парламента?

По отношение на Еврозоната въпросът е абсолютно политически. Когато беше разискван в НС, от БСП казаха „Да, трябва да приемем еврото, но не сега“, което на практика беше „Не трябва да приемаме еврото“. Тогава се появи един доклад, за който "Възраждане" започнаха да говорят - казаха, че БНБ имат доклад, който твърди, че ако приемем еврото, икономиката ще се срине.

В нашата група (бел. р. по това време Явор Божанков е част от ПГ на БСП за България") въпросният доклад се появи, донесен от колега, който го сложи на масата и каза „Вижте колко страшно става“. Предложих да го качим във Facebook, за да го видят хората, при положение, че е толкова страшно. Не ми позволиха. Този доклад беше подписан от някаква жена – съветник на член на управителния съвет на БНБ, т.е. лице, което въобще не може да подписва никакви доклади, камо ли да ги състави, но е с достъп до печат на банката.

За мен това беше класическо активно мероприятие. Истинският доклад на БНБ е изнасян в пленарна зала.

Друг проблем с Еврозоната е, че няма ясна политика на изпълнителната власт за провеждане на информационна кампания, която да обясни на хората, че в приемането на еврото няма нищо страшно. Да им каже, че на туристите ще им е по-лесно, чуждите инвеститори ще са по-сигурни, кредитният рейтинг на държавата ще се повиши, оттам лихвите би трябвало да паднат леко. Това са само плюсове, минуси няма.

Популистите плашат хората, че ще им вземат спестяванията, това е много грозно. Тук става въпрос за външна логистика, която цели да държи България встрани от Европа, защото, ако някой иска да разклати по някакъв начин Европа, няма през коя държава да го направи, освен през България.

Онези, които не желаят България да влезе в Еврозоната, са сенчестите капитали.

Вие сте водач на листата на ПП - ДБ в Габрово - какъв ангажимент поемате и как се оказахте там?

Феодализирането на българските общини е едно и също навсякъде. Две години след като ГЕРБ паднаха от власт, те продължават да бележат силен резултат на избори заради факта, че контролират местната власт. Хората в по-малките градове са зависими и се страхуват, и се страхуват наистина, и в много случаи има защо да ги е страх.

ГЕРБ много умело използват държавен ресурс, за да държат фирми в зависимост. В малките населени места има частни охранителни фирми, които участват в изборния процес, все едно сме в Дивия запад, в каубойски филм. Въпросните фирми са зависими от местната власт, която ги наема да охраняват паркове, събития. Следят кой ходи да гласува и кой - не, машината е много организирана. Имам приятели, които са отегчени или отчаяни и казват, че няма да гласуват. Казвам им: „Супер, ти пак гласуваш. Твоят глас е глас за ГЕРБ“.

Защото другите ще излязат и ще гласуват под строй. Човек като погледне в общините какви разходи се правят за комунални услуги, колко са завишени цените за пътно и ремонтно строителство, за смет, проблемът е еднакъв за всички общини и решението е сходно.

Нормалните хора трябва да се обединяват, защото другите са страшно монолитни в злодеянията си. Нямаме друг шанс.

Вие сте юрист сте с опит в бизнеса - в коя от двете сфери са по-големите проблеми на България?

Проблемите са сходни. Помня среща, която правихме в едно министерство - тогава бях в ролята си на председател на браншова организация*. И на срещата бяхме с колеги, които са ми и конкуренти, седнахме с министъра и колегата ми каза: "Вижте сега, ние би трябвало да сме си проблем един за друг и нашият проблем да е конкуренцията. Ние проблеми един с друг нямаме, имаме само с държавата."

В частния сектор държавата е много стриктна, всичко е по конец. Когато обаче държавата строи път, а той не става, целият е на дупки, бордюрът е под нивото на пътя, а шахтата събира вода, там контрол няма. Частният сектор има най-голям проблем с държавата. Цялата тази диващина и корупция, които са се развихрили, се плащат от частния сектор, включително раздутата администрация.

Голямата тема, която вълнува хората в момента, са високите цени. От служебния кабинет казаха, че щели да се борят с тях с някакви наредби. Високите цени обаче идват от липса на конкуренция. В България няма конкуренция в основни сектори: енергетика, смет, ритейл пазара, пазара на горивата, където няколко крупни играча очевидно се договарят със себе си. И държавата им казва „Сега ще ви намалим малко печалбата регулаторно."

Няма как да стане регулаторно, самите монополи се появяват регулаторно. Картелите и монополите хранят сивия сектор, те хранят политиците, които им създават условията за монопол и картел. Малкият и средният бизнес храни народа. И когато има условия за конкуренция и върховенство на закона, няма картели, няма монополи, няма високи цени. А когато има монопол, има ниско качество и високи цени.

Явор Божанков, водач на листа в ГабровоКак ще обясните връзката между корупция и силно икономическо разделение в обществото?

Много хора са напуснали България не защото нямат средства, а защото виждат, че някой успява през задната врата. И това ражда разделение в обществото. Когато човек види, че някой в неговата сфера се движи напред не защото е по-способен, по-умен или по-работлив, а го задминава кариерно поради някакви други принципи, това отвращава и разделя.

Смятате ли, че в следващото НС могат да се водят смислени преговори по национални приоритети и как си представяте да стане това?

Смятам, защото съм убеден, че обществото е узряло.

Аз съм човек от частния сектор, познавам си колегите, виждам как с годините самите те еволюират, искат прозрачност и ясни правила. Ако виждам, че обществото е застинало и няма никаква енергия, ще знам, че няма за какво да се борим, но това не е така. В хората има много енергия, но на върха на държавата стоят няколко човека, които я спират.

Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал? Защото докато ние си губим времето, Румъния приключи с мониторинга и съдебната реформа, там промените са необратими по всички критерии.

Генералното ми усещане е, че вървим в правилната посока. Всеки е бил подвеждан, аз включително. Хората, които гласуваха за Слави Трифонов никога не са искали това да е спасението на Борисов. Когато президентът Радев спечели изборите през 2016 г. аз виждах фигурата му като основна в разграждането на модела ГЕРБ.

Тяхната политическа система оцеля толкова време, защото има уникалната способност да събира недоволството срещу себе си и да го използва.

*Явор Божанков е председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Huawei Mate X3 - златното сечение между дизайн и функционалност

Да направиш тънък, лек и красив сгъваем телефон, който да не прилича на сандвич, със сигурност не е проста задача

19:21 - 31.05.2023

Домът на киното си търси нов стопанин

Казусът за съдбата на Дома на киното привлече вниманието и на депутати в парламента

18:43 - 31.05.2023

Прокуратурата повдига обвинения на кмета на Варна Иван Портних

Иван Портних е привикан от Окръжна прокуратура във Варна като обвиняем по два казуса

17:48 - 31.05.2023

Гигантски гумени патета плават в Хонконг

Запознайте се с проекта на холандския творец Флорентин Хофман отблизо

17:39 - 31.05.2023

Петков се яви на разпит в прокуратурата, въпреки че ѝ няма "голямо доверие" (Обновена)

Петков е бил разпитван за разпространения от Радостин Василев запис на заседанието на ПП

16:59 - 31.05.2023

Петьо Петров - Еврото е издирван по обвинения в принуда и незаконни записи

Прокуратурата издирва Пепи Еврото, за да го обвини в принуда и правене на незаконни записи

16:04 - 31.05.2023

Ясен Тодоров остава зам.-директор на НСлС: Главният прокурор назначавал и чистачките в Следствието

Прокурорската колегия на ВСС отказа да разгледа искането за отстраняване на Ясен Тодоровс

15:58 - 31.05.2023