Емоционалната реч на Явор Божанков от БСП за Украйна: Русия няма да спечели тази война! Снимка: © Screenshot/НС

Депутатът от БСП Явор Божанков отправи емоционална реч, в която подкрепи оказването на военна помощ за Украйна. Социалистът излезе на парламентарната трибуна и застана на напълно противоположна позиция на официалната партийна линия в БСП. Това се случи по време на дебатите по темата в парламента, които отново се превърнаха в трибуна за БСП и "Възраждане" за "заплахите" им от типа, че изпращането на оръжие за Украйна ще въвлече България във войната.

Божанков разкритикува поведението на собствената си партия и дори обвини, че мнението на левицата е изградено на база "накъде духа вятърът" на общественото мнение. Депутатът изрази позицията си в подкрепа на изпращането на оръжие на Украйна "с ясното съзнание какви последствия може да има" за самия него.

"Не мога да се съглася с тезата, че това решение включва България във войната. По простата причина, че дори съседна (Северна) Македония е изпратила оръжие много отдавна, както и Чехия, и цяла Европа. Никой не е влязъл пряко във войната. Не трябва и българските граждани да се плашат, а те се плашат с политическа цел", заяви Явор Божанков.

Депутатът от БСП подчерта, че лидерите са тези, които трябва да водят хората, а не да гледат общественото мнение - "накъде духа вятърът и да опънем платната, за да се понесем по течение на обществения дебат".

"Това е исторически момент не само за България, а и за Европа. Решението е важно. То е символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор", допълни още той.

"Неотдавна Русия ни обяви за неприятелска страна, и то, когато бяхме твърде приятелски настроени. Нито оръжие сме изпращали, нито, както казват някои - сме участвали в конфликта. Но все пак Русия ни обяви за неприятелска страна и това е тяхното отношение към нас.

Няма нищо общо историческата благодарност. Няма нищо общо нашето уважение към руската култура с действителността днес. И с факта, че Русия е агресор. С факта, че Русия нападна Украйна. С факта, че целият цивилизован свят зае тази позиция.

И тук делението на цивилизован и нецивилизован свят е истинско. От едната страна са Русия, Северна Корея, Сирия и Беларус - само диктаторски режими. От другата страна е демократичният свободен свят, модерните свободни деморкатичични държави. Дори Сърбия е заела своята категорична позиция", заяви Божанков.

Той каза, че тази война "рано или късно ще свърши" и ще има процес на възстановяване.

"Тази война рано или късно ще свърши. Ще има процес на възстановяване и ще бъде твърде лицемерно България да иска да е част от програмите за възстановяване и развитие. Да е част от солидарността тогава, когато се получават пари, но да не е част тогава, когато един народ страда, стои на тъмно и студено и е подложен на системна агресия.

Жени, деца, цивилна инфраструктура, млади, възрастни, в момента на минусови температури в Украйна са подложени на системен тормоз, терор и геноцид от Руската федерация.

Този дебат се води само тук. Оттук на запад такъв дебат няма. Никой няма съмнение коя страна е права и коя не е права", подчерта Божанков.

Депутатът от БСП продължи, като каза, че е нормално българските граждани да бъдат объркани, тъй като дори президентът Румен Радев, който е човек с опит, е казал, че очевидно Русия ще спечели войната. По думите му това казват и много медии, сайтове и източници на руска пропаганда, но това всъщност не е така очевидно.

"Уважаеми колеги, без да съм експерт в тази тема се съгласяват само с една теза, изказана дотук. Дори и колегите от "Възраждане" казаха, че ще ни съдят за това как сме гласували и какво сме казали. Такъв ден наистина ще дойде, има значение и ще има значение. Може би не само за нас, но и за поколенията след нас, за нашите деца – кой какво е казал, как е гласувал и на каква позиция е.

Аз съм абсолютно убеден в своята позиция с ясно съзнание какви последствия може да има тя за мен и как може да се разчете. Но съм убеден и искам да го кажа, ще дойде ден, в който ще разговаряме пак кой е бил прав, ще се носи отговорност и аз мога да ви кажа едно: Русия няма да спечели тази война", завърши речта си Божанков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024