Окончателно: България ще изпрати оръжие на Украйна Снимка: © Screenshot/НС

Новината е обновена в 14:10 на 9 декември


Депутатите приеха решението за предоставяне на военна помощ на Украйна след близо 5 часа дебати. Заседанието първоначално беше закрито - с мотив, че списъкът с оръжие, изработен от служебния кабинет е засекретен, но после дебатите станаха публични след "протест" от страна на БСП.

В подкрепа на решението за военна помощ за Украйна гласуваха 148 депутати, 46 бяха "против" и 1 "въздържал се". "Против" гласуваха единствено представителите на "Възраждане" и БСП. С едно изключение - Явор Божанков беше единственият от левицата, който подкрепи изплащането на оръжие за Киев, след като няколко минути по-рано изнесе емоционална реч за Украйна.

Заседанието за оказване на военна помощ за Украйна стана публично, след като по-рано през деня депутатите приеха то да бъде при закрити врата. В знак на протест депутатите от БСП извадиха мобилните си телефони и започнаха да записват "тайното" заседание.

Един от тях дори пусна живо излъчване в профила си във Facebook. Зам.-председателят на парламента Росен Желязков направи няколко опита да прекрати нерегламентираното видеозаснемане, но без успех.

Депутатите обсъждаха оказването на военна помощ за Украйна, след като темата влезе като извънредна точка в дневния ред на парламента в петък. Предложението беше направено от водещия заседанието Росен Желязков от ГЕРБ и беше приета от мнозинството в Народното събрание.

Във втора точка те разглеждаха и законопроектът за ратификация на споразумението между отбранителните министерства на България и Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Още в началото на деня промяната в дневния ред на парламента предизвика остра реакция от страна на БСП. Социалистите се опитаха да изместят разглеждането на двете точки, но без успех.

"Лъсна лицето на коалицията на войната. И нека българските граждани да са наясно какви представители изпращат. Не ни говорете повече за приоритети, не ни говорете повече за парламентарни програми", каза Георги Свиленски от БСП.

От "Демократична България" определиха поведението на левицата като "безотговорно" и я обвиниха в участие в "коалиция на руския мир" заедно с "Възраждане".

В четвъртък решението за оказване на военна помощ за Украйна беше одобрено в закрити заседания на комисиите по отбрана и външна политика. Задачата по изготвянето на проекта беше поставена на Министерството на отбраната, след като депутатите приеха страната ни да изпрати военна подкрепа за Киев и дадоха срок от един месец на ведомството да определи какво точно въоръжение можем да дарим.

Все още обаче не се знае какъв вид оръжие и боеприпаси ще предложи България на Украйна - списъкът е изготвен от Министерството на отбраната, но остава засекретен. От изказване на министъра на икономиката Никола Стоянов стана ясно, че България може да предостави леко стрелково оръжие и боеприпаси на въвлечената в конфликт страна.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов заяви пред Нова тв в петък, че страната ни няма да изпрати на Киев самолети и установки C-300, но военната помощ ще е съобразена с част от исканията на украинска страна. Повече подробности отказа.

Проф. Тодор Тагарев В помощ на Министерството на отбраната: Какво оръжие можем да дадем на Украйна още сега


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024