България ще дари на Украйна леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога (Обновена) Снимка: © Министерство на отбраната

Новината е обновена в 15:40 на 2 декември


Министерството на отбраната внесе в парламента предложението за предоставяне на военна помощ за Украйна. Все още обаче не се знае каква точно ще бъде тя.

Малко по-рано днес стана ясно, че служебното правителство е готово със списъка за оказване на военна помощ за Украйна, който военното министерство трябваше да изготви. Той е одобрен от Министерския съвет на 30 ноември, показва справка в информационната система на институцията. Какво точно влиза в него обаче засега остава тайна, тъй като документът е с гриф "Поверително".

Министърът на икономиката Никола Стоянов обаче коментира пред медиите, че България може да предостави леко стрелково оръжие и боеприпаси на Украйна. Споразумението обаче ще трябва да премине ратификация през парламента, а не е ясно колко време ще отнеме подобна процедура.

Задачата по изготвянето на проекта за военна помощ беше поставена на Министерството на отбраната, след като депутатите приеха страната ни да изпрати военна подкрепа за Киев и дадоха срок от един месец на ведомството да определи какво точно въоръжение можем да дарим.

От Министерството на отбраната заявиха пред БНТ, че списъкът с възможно въоръжение, което страна ни да дари за Украйна е обемист, но все още не може да бъде оповестен публично. В началото на ноември посланикът на Киев в София Виталий Мускаленко заяви, че страната му е поискала над 30 вида оръжие от България и исканията са били преданени на Министерството на отбраната. Те включват артилерийските оръдия, средства за отбрана, в това число за военновъздушна, снаряди, амуниции, танкове и самолети.

Освен военната техника, която засега не е публично известна в детайли, правителството предлага Народното събрание да приеме и няколко други форми на помощ.

Едно от тях е парламентът да разреши участието на български военнослужещи в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна (EUMAM UA). За целта военното министерство предлага да бъдат изпратени един щабен офицер и 5-ма военослужещи, които да заминат в Германия и Полша, където се провежда обучението на украинските военни в рамките на мисията.

Сред предложенията е и разрешаването на до 60 лица от украинските въоръжени сили да пребивават в България за целите на обучение за бойни санитари.

Предстои депутатите да обсъдят и съответно гласуват вече подготвения списък, както и споразумение за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси на Украйна.

Ако документът бъде приет от депутатите в Народното събрание, той ще бъде подписан от командира на отдел "Логистична поддръжка" бригаден генерал Тодор Тодоров.

Проф. Тодор Тагарев В помощ на Министерството на отбраната: Какво оръжие можем да дадем на Украйна още сега


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024