България се включва в мисията EU MAM за обучение на украински военни Снимка: © Getty Images

България е готова да допринесе към мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна, позната като EU MAM. Това става ясно от решение на Министерския съвет за оказване на военна и военно-техническа помощ на Украйна.

Мисията EU MAM е част от подхода на ЕС за оказване на подкрепа на Киев и цели да допринесе за подобряването на военните способности на украинските въоръжени сили. Това ще позволи на страната да защити своята териториална цялост и украинските граждани на фона на провеждащата се вече повече от осем месеца война там.

Проектът, който беше създаден на 17 октомври 2022 г., е част от Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС и е планирано да продължи поне две години. Финансирането за този период ще възлезе на почти 107 милиона евро. В рамките на мисията ще се провеждат обучения на украински военни в страни от ЕС.

Решението на Министерския съвет "затвърждава своята съюзна солидарност към общите усилия в подкрепа на международния мир", посочват от институцията.

"Отчитайки предоставяната помощ от българска страна за Украйна от началото на агресията, досегашният устойчив ангажимент на Република България към Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, както и близостта на конфликта до нашата граница и значението му за сигурността в Европа, приносът на страната ни към новата мисия е в унисон с усилията на останалите държави членки", се казва още в съобщението на МС.

На 2 ноември българският парламент прие предложението страната да изпрати военна помощ на Украйна макар от правителството все още да не са посочили кога и как ще задействат процедурата. България и Унгария са единствените страни в ЕС, които не педоставят оръжие на Киев. Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви след решението на парламента, че ще предложи "консервативна оферта", а ако България има какво да предостави, то това са боеприпаси.

Проф. Тодор Тагарев В помощ на Министерството на отбраната: Какво оръжие можем да дадем на Украйна още сега


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024