Със 175 гласа "за" депутатите приеха България да изпрати военна помощ за Украйна Снимка: © Screenshot

След близо четири часа дебати депутатите приеха предложението България да изпрати военна помощ на Украйна.

Това се случи с подкрепата на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България" и "Български възход. Единствено БСП и "Възраждане" гласуваха против предложението. 175 депутати гласуваха "за", 49 "против" и 1 с "въздържал се" - последният е от "Продължаваме промяната".

В края на миналия месец парламентарните групи първо на ДБ, а след това и на ГЕРБ, внесоха свои проекторешения за указване на военна помощ за Киев. Една от идеите е страната ни да даде старото си съветско въоръжение на Украйна, като води преговори със съюзниците от НАТО, които да предложат заместваща техника. За гласуването в пленарната зала предложенията на двете партии, които бяха приети в сряда на заседания на военната и на външната комисия, трябваше да бъдат обединени в общ проект.

След близо четири часа дебати депутатите приеха предложението България да изпрати военна помощ на Украйна. Това се случи с подкрепата на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България" и "Български възход. Единствено БСП и "Възраждане" гласуваха против предложението. 175 депутати гласуваха "за", 49 "против" и 1 с "въздържал се" - последният е от "Продължаваме промяната".

Това е вторият опит на България да одобри изпращането на военна помощ на Киев. По-рано през годината тогавашните управляващи постигнаха само решение за военно-техническа помощ, след като БСП беше твърдо против директното изпращане на оръжие за Украйна (макар страната да изнася оръжие през частни фирми).

До момента България и Унгария са единствени страни от НАТО и ЕС, които официално отказват да изпращат военна помощ на Украйна.

Междувременно пред сградата на парламента привърженици на „Възраждане“ протестираха. Демонстрантите излязоха с лозунги „НАТО вън“ и „България – зона на мира“, а към тях се присъединиха и някои депутати от партията на Костадин Костадинов.

▶ Какво си казаха депутатите в пленарната зала?

Дебатите в пленарната зала преминаха в спорове около това кой е "за" война и кой "за" мир.

От „Възраждане“ нарекоха изпращането на оръжие за Киев „престъпно решение“ и отправиха твърдения, че огромното мнозинство държави в света не изпращало военна помощ към Украйна. Според тях решението ще лиши България от отбранителните ѝ способности.

Депутатът от „Демократична България“ Атанас Славов изтъкна, че парламентарната им група е внесла предложението още в първия ден на 48-ото Народно събрание и каза, че страна е закъсняла с решението си.

"Има ангажимент за това, когато даваме наше въоръжение и техника за Украйна, да ползваме възможностите за заместваща техника и заместващо въоръжение. И, когато част от цивилизования свят казва „ще ви даваме хуманитарна помощ, но оръжие, не можем“ - това е истинският цинизъм и се надявам, че България ще спре да взема цинична позиция", каза той.

Георг Георгиев от ГЕРБ посочи, че българската военна индустрия е способна да произвежда качествена продукция, от която Украйна се нуждае, и призова България да бъде „на правилната страна на историята“.

„Продължаваме промяната“ също зае позиция по въпроса. Даниел Лорер каза, че оказването на военна помощ на Киев не въвлича страната във война, като доказателство за това са всички 50 други държави, които вече са оказали такава помощ.

След края на гласуването депутатите на БСП вдигнаха плакати с надпис „Не на оръжията! Мир“.

От БСП очаквано повториха позицията си. Кристиан Вигенин заяви от трибуната, че проектът е прибързан, неподготвен и „чисто политически мотивиран“. По думите му днес се е родила „една коалиция на войната, която ще доведе до тежко разделение“.

Същата теза повтори и лидерът на левицата Корнелия Нинова. Тя се похвали, че благодарение именно на БСП в миналото правителство подобно решение за оръжие е било спряно. Нинова отправи критики към ПП и „Български възход“, тъй като според нея те са променили позицията си по въпроса. След края на гласуването депутатите на БСП вдигнаха плакати с надпис „Не на оръжията! Мир“.

Известна изненада дойде от парламентарната група на „Български възход“, които гласуваха „против“ предложението, когато то беше обсъждано в парламентарните комисии, но сега гласуваха в негова подкрепа.

▶ Какво приеха депутатите?

С приетото решение парламентът не изпраща автоматично оръжие, а възлага на Министерския съвет проект на решение, с който България да окаже военна помощ на Украйна предвид възможностите ѝ. Правителството трябва да свърши това в срок от един месец.

Паралелно с това, то трябва започне преговори със съюзниците ни в НАТО за предоставяне на нова модерна техника, която да замени старата, както и да предложи пакет от мерки, с които страната да участва във възстановяване на Украйна.

Текстът също така казва, че България ще подкрепи съдебния иск на Киев срещу Москва за нарушаване на човешките права в Европейския съд за правата на човека.

Към момента не е ясно точно какво оръжие може да предложим, но през последните дни Украйна заяви, че се нужда от системи за противовъздушна и противоракетна отбрана. Според служебния военен министър Димитър Стоянов обаче страната не може да даде подобно тежко въоръжение. Срещу подобно действие се обяви и президентът Румен Радев.

МО може да обезсмисли помощта за Украйна с "крайно консервативна" оферта за оръжия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024