Две парламентарни комисии одобриха военна помощ за Украйна, предстои гласуване в парламента Снимка: © Getty Images

Парламентарната комисия по външна политика и тази по отбрана одобриха предложението България да предостави военна помощ на Украйна. Това стана с подкрепата на на депутатите от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС и "Демократична България". Така предложението ще влезе за обсъждане и гласуване в пленарната зала утре, 3 ноември.

В края на миналия месец парламентарните групи на ГЕРБ и ДБ внесоха паралелно свои проекторешения за указване на военна помощ за Киев, с които страната да даде старото си съветско въоръжение на Украйна, като води преговори със съюзниците ни от НАТО, които да предложат заместваща техника. За гласуването в пленарната зала идеите на двете партии ще трябва да бъдат обединени в една.

Външната комисия прие предложението с 12 гласа "за", 4 "против" и без въздържали се, докато във военната комисия проектът беше подкрепен с 11 гласа "за", 4 "против" и николко въздържали се.

Това ще е вторият опит на България да изпрати военна помощ на Киев. По-рано през годината тогавашните управляващи постигнаха само решение за военно-техническа помощ, след като БСП беше твърдо против директното изпращане на оръжие за Украйна (макар страната да изнася оръжие индиректно през частни фирми.

По време на обсъждането политическите сили бяха очаквано разделени по въпроса, като ГЕРБ, ПП, ДПС и ДБ настояваха за военна подкрепа към атакуваната от Русия страна, докато от БСП и "Възраждане" бяха против и посочиха, че решението е прибързано. Представители от "Български възход" така и не се включиха в дебата.

Комисията по отбрана прие и предложението за купуването на вторите осем F-16

Междувременно комисията по отбраната прие предложението на правителството за придобиването на вторите 8 изтребителя F-16 Block 70 от САЩ. От 15 гласували в комисията, 12 подкрепиха предложението, двама от "Възраждане" бяха "против" и един депутат (от БСП) гласува с "въздържал се". Още по темата:

Военноморските сили на Република България Превъоръжаване: Кабинетът гласува за купуване на самонасочващи се торпеда за новите военни кораби


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024
Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024