Превъоръжаване: Кабинетът гласува за купуване на самонасочващи се торпеда за новите военни кораби Снимка: © Getty Images

Служебният кабинет прие решение за инвестиционен разход за купуването на самонасочващи се торпеда. Поръчката е част от въоръжаването на новите военни патрулни кораби, които страната закупи през 2020 г. Първият от тях се очаква да бъде доставен през 2025 г.

Торпедата, определени от правителството като "основно въоръжение на корабите", са едно от основните средства при воденето на война на море, като могат да поразяват надводни плавателни съдове, подводници и други водни съоръжения.

От Министерския съвет посочват, че с реализацията на този проект ще се осигури боеспособността на новопридобиваните кораби и ефективното им използване както в национален, така и в съюзен формат.

Служебното правителство ще започне придобиването за 324 мм самонасочващи се торпеда А244 Mod.3, произведени от италианската компания "Leonardo", която е оригиналният производител на този тип торпеда. Кабинетът иска да закупи 24 броя, заедно с 2 броя учебно тренировъчни глави и 2 броя габаритно-теглови макети. От анонса на правителството за взетото решение не става ясно каква е цената, заложена в инвестиционния разход

През юни 2021 г. Георги Панайотов, тогава служебен министър на отбраната, обясни, че военните кораби, които България закупи за близо 1 млрд. лева, ще "поскъпнат" през годините, тъй като за тях трябва да бъдат закупени боеприпаси. Те могат да струват между 400 млн. и 1 млрд. лева.

Съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили сделките за над 50 млн. лева се одобряват от правителството, но ако са за над 100 млн. лв те трябва да бъдат гласувани в Народното събрание. В случая проектът за инвестиционен разход трябва да мине през одобрението на депутатите.

Това е вторият проект за инвестиция във въоръжение, който служебното правителство внася в парламента. Първият бе за купуването на още 8 изтребителя F-16 Block 70 от американския производител "Локхийд Мартин" - в продължение на превъоръжаването на Военновъздушните сили след първата сделка със САЩ. Сега сделката е на стойност 1,6 млрд. долара, но с разсрочено плащане за 10 години, като за тази година е предвидена инвестиция от 30 млн. лв., а за догодина - 42 млн. лв.

Кабинетът дори прие "предварително" решението за одобрение на новия договор със САЩ, за да може да го подпише в момента, в който Народното събрание даде "зелена светлина". Причината е, че офертата, която България получи от американската компания е валидна до 15 декември - тоест договорът трябва да бъде одобрен до тази дата, за да може да бъде сключен на практика.

Предложението за още F-16 бе гласувано от комисията по отбрана днес - като резултатът беше 12 гласа "за", два против и 2 се въздържаха. Очаква се темата да влезе в пленарната зала до дни.

Кабинетът може да подпише договор за нови 8 изтребителя F-16, веднага щом парламентът каже "да"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия използва острарели ядрени ракети срещу Украйна. Зеленски поиска по-голяма защита за Киев

Държавните медии в Беларус съобщиха, че външният министър на страната Владимир Макей е починал

16:55 - 26.11.2022

Двама полицаи пострадаха при катастрофа между лек автомобил и патрулка на АМ "Тракия"

Инцидентът доведе до голямо задръстване, включително и в аварийната лента с насрещно движение

15:59 - 26.11.2022

САЩ разполагат 8 броя от най-добрите си бойни дронове в Гърция

САЩ изпращат осем безпилотни самолета MQ-9 Reaper в гръцката база Лариса

15:06 - 26.11.2022

Най-малко 8 души загинаха под свлачище в италианския курорт Иския

Сред изчезналите има семейство с две деца и двойка с новородено дете

14:26 - 26.11.2022

Огромен пожар избухна в Катар в близост до стадион от Световното първенство

Пожар е избухнал в близост до стадиона, където тази вечер ще се играе мачът между Аржентина и Мексико

13:42 - 26.11.2022

България напредва към еврозоната, но членството ѝ остава неясно, потвърди S&P

Все още е неясно дали тя ще получи членство от 1 януари 2024 г. поради няколко пречки

12:41 - 26.11.2022

Протест на работници в най-голямата фабрика за iPhone доведе до сериозни проблеми за Apple

Най-голямата фабрика за iPhone в света, намираща се в Централен Китай, беше застигната от протести

11:24 - 26.11.2022

Почернените майки на Путин се оказаха видни политкомисарки

Срещите на руския президент Владимир Путин с цивилни граждани отново станаха повод за съмнения дали изобщо са реални

11:20 - 26.11.2022