Кабинетът може да подпише договор за нови 8 изтребителя F-16, веднага щом парламентът каже "да" Снимка: © Getty Images

Министърът на отбраната ще може да подпише договор за покупка на още 8 изтребителя F-16 Block 70 от американския производител Lockheed Martin веднага, след като депутатите приемат проекта за инвестиционен разход, внесен от служебното правителство още в първия ден на 48-ото Народно събрание. Решението за това е взето от Министерския съвет днес на редовното му заседание.

Т.нар. "втори етап" от инвестицията в превъоръжаване на Военновъздушните сили беше заложен още при одобрението на покупката на първите 8 американски бойни самолета. Сделката сега ще е на стойност близо 2,6 млрд. лв. Страната ни може да получи отстъпка по договора със САЩ за 24,4 млн. долара. Офертата важи до средата на декември и е от ключово значение проектът за инвестиционен разход да бъде приет от парламента дотогава.

Съгласно Конституцията, международните договори подлежат и на последваща ратификация от парламента.

В сряда по време на консултациите с държавния глава за съставяне на редовно правителство представителите на ГЕРБ-СДС обявиха, че ще подкрепят предложението за закупуването на нови 8 изтребителя F-16. От самото начало на същата позиция е "Демократична България". Очаква се подкрепата и на ДПС.

България закупи осем изтребителя F-16 през 2019 г., които трябваше да пристигнат през 2023 г. Поради логистични затруднения, предизвикани от COVID пандемията, процедурата по производството им от Lockheed Martin се забави и се очаква първите самолети от поръчката да са на територията на страната през първите три месеца на 2025 г.

При втория етап от сделката за превъоръжаване България може да получи опция за разсрочено плащане - нещо, което през 2019 г. не беше възможно, защото страната ни нямаше история за купуване на американско оръжие, а САЩ имат специални правила за това.

Освен този за покупка на нови самолети, служебният кабинет одобри предварително и подписването на договор за „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване“. Техниката е нужна, за да оперитат новите изтребители.

В началото на октомври стана ясно също, че служебният кабинет на президента Румен Радев е започнал да търси междинно решение за изтребители, които да запълнят времето преди тяхното пристигане и след края на летателния живот на наличните МиГ-29. Съветските машити ще трябва да бъдат приземени догодина.

Служебният кабинет е изпратил писма за оферти до няколко страни, сред които и Швеция, която е производител на самолетите "Грипен" чрез компаанията Saab. Потърсен е контакт още с Франция и нейните изтребители "Рафал", както и със страни, които имат изтребители втора ръка. Този проект за заместващи самолети до пристигането на F-16 тече паралелно със сделката със САЩ.

Продажбите на F-35 и F-16 надхвърлят прогнозите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024
Важно днес

Дете е простреляно в главата и е откарано по спешност в "Пирогов"

Дете на около година и половина е простреляно в главата с въздушна пушка

20:46 - 13.04.2024
Важно днес

БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора"

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в "широко ляво обединение"

15:54 - 13.04.2024
Кино и сериали

Brandy Hellville: Нов документален филм показва тъмната страна на бързата мода

Как така хората до толкова са свикнали бизнесите да са лоши, че чак са развили имунитет срещу скандалите в индустрията

14:29 - 13.04.2024
Важно днес

И вторият задържан при акцията в "Митници" е откаран в болница

Стефан Димитров е транспортиран в спешно отделение на болница, съобщава Nova

13:04 - 13.04.2024