МО може да обезсмисли помощта за Украйна с "крайно консервативна" оферта за оръжия Снимка: © Getty

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов даде сигнал, че решението за изпращане на военна помощ за Украйна може да остане само на хартия.

"Министерството на отбраната, в съответствие на решението на парламента, ще подготви своето домашно, като нашето предложение ще бъде крайно консервативно", каза Стоянов пред БТА, след като Народното събрание го задължи да представи предложение за конкретна военна и военно-техническа подкрепа.

Докладът трябва да бъде готов до началото на декември 2022.

"Тази консервативност произхожда от член 9 на Конституцията, където ясно е записано, че въоръжените сили са гарант на сигурността, териториалната цялост и суверенитета и от член 3 на Вашингтонски договор, където изрично е записано, че всяка страна трябва да поддържа собствен отбранителен потенциал", казва още той.

Димитър Стоянов е отявлен противник на възможността за изпращане на тежко въоръжение към Украйна - позиция, която той държи още от времето, в което беше главен секретар на президента Румен Радев.

Самият Радев влезе в публичен спор с депутатите от ГЕРБ по време на консултациите в края на октомври, когато той обвини бившите управляващи, че не са инвестирали в българската армия в продължение на 12 години.

Президентът е противник и на идеята за модернизиране на въоръжените сили чрез програми от типа на Lend/Lease, при които САЩ или други съюзници от НАТО биха могли да заменят старите съветски оръжия на България с по-съвременни и съвместими системи.

ГЕРБ и Радев се сблъскаха публично за военната помощ за Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024