ГЕРБ и Радев се сблъскаха публично за военната помощ за Украйна Снимка: © Getty Images

Консултациите на Румен Радев с ГЕРБ в президентството започна с взаимни похвали и почти пълно единодушие в сектор "Енергетика" - докато не дойде ред за обсъждане на военната помощ за Украйна.

В този момент Даниел Митов и Радев влязоха в размяна на реплики, далеч от куртоазния тон, поддържан от Десислава Атанасова и Делян Добрев минути преди това.

Бившият външен министър коментира, че оценката на възможностите за предоставяне на военна помощ за Украйна са закъснели с месеци, а новият кабинет "трябва да измие този срам". Митов обвини директно Румен Радев и за това, че България изглежда като слаб съюзник в НАТО заради двусмислените коментари, които излизат от президенството по повод войната.

"България през институциите си дава много често разнопосочни сигнали за това какво е отношението на държавата към войната в Украйна. И когато се говори, че едва ли не военно-техническа подкрепа от българска страна ще ни вкара във войната, за мен това е ясен сигнал към голяма част от партньорите. И те го споделят. Това ги притеснява, тъй като подобен тип сигнали не дават възможност да оценят България като сериозен и стабилен член на НАТО. Ясно е, че няма норма, по която помагайки на жертвата на агресия, ти да се смяташ за част от военните действия", каза той, като направи препратка към серия от сходни изявления на Радев.

На това президентът реши да отговори, като обвини ГЕРБ в липса на инвестиции във въоръжените сили през последните 10 години и обяви, че той не е чувал упреци, а само "оценяване на усилията" на България от останалите партньори в ЕС и НАТО.

"Когато вземаме въоръжение и техника от армията, си задайте въпроса за тези 10 години, в които вашата партия управляваше, какво внесохте в Българската армия, за да изнасяте сега. Трябва да си отговорите много сериозно на този въпрос. За да раздаваш, трябва да си дал", обяви Радев.

Той се обяви и против искането на ГЕРБ да се замени старо българско въоръжение с по-модерно, предоставено от САЩ и други съюзници, през различни схеми.

"Само да не изпадаме в концепцията "сливи за смет" - тази приказка не е реална. Никъде няма "давам си старото въоръжение и получавам като награда и подарък ново", каза Румен Радев, който няколко пъти се опита да омаловажи компетентността на Митов в отбранителния сектор.

Митов обаче го увери, че "не е като да не разбираме от тази материя", но обвини досегашното управление, че не е направило нищо, за да види как може да се възползва от възможностите.

Десислава Атанасова също реши да защитава честта на ГЕРБ в отбранителната политика, като след няколко минути започна да чете от съобщение в телефона си справка за придобитата военна техника в мандата на Борисов.

Радев обаче също се оказа приготвен за конфликт - при това с предварително разпечатани цитати от представители на ГЕРБ, които се обявяват против извънредни разходи за армията.

За разлика от всички досегашни консултации на "Дондуков" 2 - този път публичната част на разговорите продължи почти един час. С изключение на военната тема, Радев похвали ГЕРБ за победата, а депутатите на свой ред благодаряха един след друг на служебното правителство за работата му по Плана за възстановяване и 10-годишния търг за доставки на природен газ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024