ГЕРБ и Радев се сблъскаха публично за военната помощ за Украйна Снимка: © Getty Images

Консултациите на Румен Радев с ГЕРБ в президентството започна с взаимни похвали и почти пълно единодушие в сектор "Енергетика" - докато не дойде ред за обсъждане на военната помощ за Украйна.

В този момент Даниел Митов и Радев влязоха в размяна на реплики, далеч от куртоазния тон, поддържан от Десислава Атанасова и Делян Добрев минути преди това.

Бившият външен министър коментира, че оценката на възможностите за предоставяне на военна помощ за Украйна са закъснели с месеци, а новият кабинет "трябва да измие този срам". Митов обвини директно Румен Радев и за това, че България изглежда като слаб съюзник в НАТО заради двусмислените коментари, които излизат от президенството по повод войната.

"България през институциите си дава много често разнопосочни сигнали за това какво е отношението на държавата към войната в Украйна. И когато се говори, че едва ли не военно-техническа подкрепа от българска страна ще ни вкара във войната, за мен това е ясен сигнал към голяма част от партньорите. И те го споделят. Това ги притеснява, тъй като подобен тип сигнали не дават възможност да оценят България като сериозен и стабилен член на НАТО. Ясно е, че няма норма, по която помагайки на жертвата на агресия, ти да се смяташ за част от военните действия", каза той, като направи препратка към серия от сходни изявления на Радев.

На това президентът реши да отговори, като обвини ГЕРБ в липса на инвестиции във въоръжените сили през последните 10 години и обяви, че той не е чувал упреци, а само "оценяване на усилията" на България от останалите партньори в ЕС и НАТО.

"Когато вземаме въоръжение и техника от армията, си задайте въпроса за тези 10 години, в които вашата партия управляваше, какво внесохте в Българската армия, за да изнасяте сега. Трябва да си отговорите много сериозно на този въпрос. За да раздаваш, трябва да си дал", обяви Радев.

Той се обяви и против искането на ГЕРБ да се замени старо българско въоръжение с по-модерно, предоставено от САЩ и други съюзници, през различни схеми.

"Само да не изпадаме в концепцията "сливи за смет" - тази приказка не е реална. Никъде няма "давам си старото въоръжение и получавам като награда и подарък ново", каза Румен Радев, който няколко пъти се опита да омаловажи компетентността на Митов в отбранителния сектор.

Митов обаче го увери, че "не е като да не разбираме от тази материя", но обвини досегашното управление, че не е направило нищо, за да види как може да се възползва от възможностите.

Десислава Атанасова също реши да защитава честта на ГЕРБ в отбранителната политика, като след няколко минути започна да чете от съобщение в телефона си справка за придобитата военна техника в мандата на Борисов.

Радев обаче също се оказа приготвен за конфликт - при това с предварително разпечатани цитати от представители на ГЕРБ, които се обявяват против извънредни разходи за армията.

За разлика от всички досегашни консултации на "Дондуков" 2 - този път публичната част на разговорите продължи почти един час. С изключение на военната тема, Радев похвали ГЕРБ за победата, а депутатите на свой ред благодаряха един след друг на служебното правителство за работата му по Плана за възстановяване и 10-годишния търг за доставки на природен газ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БСП "събори" областния управител на Хасково. Той твърди, че мишената е президентът

Минко Ангелов подава оставка, но очаквал атака: заради сигнал за незаконно строителство но "Капитан Андреево"

18:42 - 29.11.2022

ЕК започна две наказателни процедури срещу България заради пътната безопасност

Брюксел изпраща уведомително писмо до София за случаите

17:58 - 29.11.2022

Футболът в криптовселената: Търговията с фен токени расте покрай Катар 2022. А после?

Криптомонетите на любимия отбор за едни са забавление, а за други - инвестиционна възможност

17:10 - 29.11.2022

"72 сезона" или първите 18 години от живота: Metallica обяви нов албум и турне

Групата изкара и първия сингъл от албума

16:43 - 29.11.2022

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" депутатите удължиха закона за бюджета

Решението означава, че държавата няма да има редовен бюджет за 2023 г.,

16:01 - 29.11.2022

Донев за кодовете: Това не е флашка, която се разнася назад-напред, а сложна система

"Няма как човек от партия да държи кодовете и да манипулира вота", каза още той

15:40 - 29.11.2022

Столтенберг: Путин се проваля и е готов на бруталност, невиждана от Втората световна война

Русия опитва да използва зимата като оръжие в Украйна, казва генералният секретар на НАТО

13:27 - 29.11.2022

Мексикански боксьор заплаши Меси: Да се моли на Господ да не го намеря

Задочният спор е заради "подритната фланелка" сред победата на Аржентина над Мексико на Световното в Катар

13:01 - 29.11.2022