ГЕРБ и Радев се сблъскаха публично за военната помощ за Украйна Снимка: © Getty Images

Консултациите на Румен Радев с ГЕРБ в президентството започна с взаимни похвали и почти пълно единодушие в сектор "Енергетика" - докато не дойде ред за обсъждане на военната помощ за Украйна.

В този момент Даниел Митов и Радев влязоха в размяна на реплики, далеч от куртоазния тон, поддържан от Десислава Атанасова и Делян Добрев минути преди това.

Бившият външен министър коментира, че оценката на възможностите за предоставяне на военна помощ за Украйна са закъснели с месеци, а новият кабинет "трябва да измие този срам". Митов обвини директно Румен Радев и за това, че България изглежда като слаб съюзник в НАТО заради двусмислените коментари, които излизат от президенството по повод войната.

"България през институциите си дава много често разнопосочни сигнали за това какво е отношението на държавата към войната в Украйна. И когато се говори, че едва ли не военно-техническа подкрепа от българска страна ще ни вкара във войната, за мен това е ясен сигнал към голяма част от партньорите. И те го споделят. Това ги притеснява, тъй като подобен тип сигнали не дават възможност да оценят България като сериозен и стабилен член на НАТО. Ясно е, че няма норма, по която помагайки на жертвата на агресия, ти да се смяташ за част от военните действия", каза той, като направи препратка към серия от сходни изявления на Радев.

На това президентът реши да отговори, като обвини ГЕРБ в липса на инвестиции във въоръжените сили през последните 10 години и обяви, че той не е чувал упреци, а само "оценяване на усилията" на България от останалите партньори в ЕС и НАТО.

"Когато вземаме въоръжение и техника от армията, си задайте въпроса за тези 10 години, в които вашата партия управляваше, какво внесохте в Българската армия, за да изнасяте сега. Трябва да си отговорите много сериозно на този въпрос. За да раздаваш, трябва да си дал", обяви Радев.

Той се обяви и против искането на ГЕРБ да се замени старо българско въоръжение с по-модерно, предоставено от САЩ и други съюзници, през различни схеми.

"Само да не изпадаме в концепцията "сливи за смет" - тази приказка не е реална. Никъде няма "давам си старото въоръжение и получавам като награда и подарък ново", каза Румен Радев, който няколко пъти се опита да омаловажи компетентността на Митов в отбранителния сектор.

Митов обаче го увери, че "не е като да не разбираме от тази материя", но обвини досегашното управление, че не е направило нищо, за да види как може да се възползва от възможностите.

Десислава Атанасова също реши да защитава честта на ГЕРБ в отбранителната политика, като след няколко минути започна да чете от съобщение в телефона си справка за придобитата военна техника в мандата на Борисов.

Радев обаче също се оказа приготвен за конфликт - при това с предварително разпечатани цитати от представители на ГЕРБ, които се обявяват против извънредни разходи за армията.

За разлика от всички досегашни консултации на "Дондуков" 2 - този път публичната част на разговорите продължи почти един час. С изключение на военната тема, Радев похвали ГЕРБ за победата, а депутатите на свой ред благодаряха един след друг на служебното правителство за работата му по Плана за възстановяване и 10-годишния търг за доставки на природен газ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024