В помощ на Министерството на отбраната: Какво оръжие можем да дадем на Украйна още сега
  • “Булевард България” потърси военния експерт и бивш служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев, за да "помогне" на Министерството на отбраната по темата с военната помощ за Украйна.
  • Длъжен ли е служебният министър на отбрана Димитър Стоянов да изпълни решението на Народното събрание за изпращане на реална военна помощ за Украйна?
  • Засега заявката на Стоянов е за “доста консервативна оферта” за помощ, от която да не “пострада” отбранителната способност на армията.
  • Тежко въоръжение България няма и не може да предложи, твърди служебната власт.

Защо България и може, и трябва да предостави реална военна помощ на Украйна и каква може да е тя?

Войната в Украйна продължава в момента с изключително висока интензивност, каквато не бяхме наблюдавали от началната фаза. Украйна получава и вече използва доста успешно модерни, високоточни оръжия, осигурени от западните партньори. Но има нужда от още, за да може да се защити. Руската армия все още има превъзходство в огнева мощ в класическите системи.

България може да помогне именно в това на Украйна сега, като предостави по-старото си руско въоръжение. Аргументът, че това би отслабило възможностите за отбрана на българската армия, е напълно несъстоятелен.

Ние сме част от колективната отбрана на НАТО и няма да ни се наложи да воюваме сами, за да имаме нужда от този ресурс. Той е нужен сега на Украйна.

На българска територия вече има бойна група на НАТО, тя ще се разширява. И сега военновъздушното ни пространство се обезпечава от съюзнически сили - до неотдавна със самолети на Кралство Нидерландия, а сега - от Кралство Испания.

Преди всичко е важно България да застане като член на ЕС и НАТО, на демократичната общност, която разбира, че агресия в 21 век и използване на сила за подчинение и унищожение на друга държавата е недопустимо.

Трябва да е ясно, че участието ни в съюза не означава само военен капацитет. Освен морални и юридически съображения да помогнем на Украйна с оръжие сега, има и чисто геостратегически - ако Украйна поддаде, Владимир Путин няма да се спре на нейната граница.

Украйна трябва да удържи и това е най-голямата гаранция и инвестиция в собствената ни сигурност.

Какво оръжие имаме и можем да дадем?

Русия има преимущество в артилерия и с атаки по въздух, включително срещу цивилни цели и критична инфраструктура, а страните от Източна Европа, в това число и България, имаме старо руско въоръжение и боеприпаси, които могат да свършат чудесна работа - особено за защита на градовете и стратегическата инфраструктура на Украйна.

България разполага например със стотици бройки преносими зенитни комплекси “Стрела”, които веднага може да изпрати (както това вече направиха други страни като Германия, Чехия и др. - б.р.). Тези комплекси биха били изключително полезни и ефикасни за защита на градовете и инфраструктурата на Украйна, както предвид атаките с ирански дронове, които Русия осъществява, така и предвид заплахата от север. А и украинската армия е обучена да ги използва.

Български МиГ-29 на авиобаза "Граф Игнатиево"

Спокойно можем да дискутираме и България може да си позволи да изпрати и изтребители Миг-29 и щурмови самолети Су-25, както го направи Словакия и получава подкрепа от съюзниците в замяна.

Българската военна авиация десетилетия наред не излезе от хватката на руската зависимост, а сега вече е пределно ясно, че не можем да поддържаме старо руско оръжие, например самолети и зенитно-ракетни комплекси.

Можем много да помогнем и със 122-милиметрови гаубици, и с реактивни системи за залпов огън, както и с боеприпаси за тях, с които складовете са пълни.

Дали помощ за Украйна ще намали боеспособността на българската армия?

Несъстоятелен аргумент на настоящото ръководство на Министерството на отбраната. България няма нужда да поддържа мобилизационен ресурс за 100-200- хилядна армия в днешно време. Ние няма да воюваме сами. Голяма част от оръжията по складовете са стари, а след определен период от време използването им не само не е ефективно, но и ще е опасно.

Поддържането на този ресурс е и скъпо. Всяка година страната ни дава милиони за утилизация на остаряло оръжие и боеприпаси с изтекъл ресурс. Докато все още са в срок на годност, те ще помогнат на Украйна сега за да се защити срещу агресора. Това ще е реална помощ, икономическият аргумент е само допълнителен щрих.

По повод вметката на Димитър Стоянов за продажба на складови наличности оръжие - Министерството на отбраната не вдига никакъв шум около подобни сделки, но всеки много лесно може да намери информацията, че Чехия например закупи самоходни гаубици и системи “Град” от нашите складове, които след това дари на Украйна.

Къде остава аргументът колко ни е нужно това оръжие за способността на армията?

България е и производител на боеприпаси, военнопромишленият комплекс работи на пълни обороти на по три смени и изнася продукция. Въоръжението, което бихме дали на Украйна, можем да си позволим да възстановяваме като запаси в рамките на следващите няколко месеца или година.

Не можем обаче да чакаме да превъоръжим българската армия и тогава да мислим дали бихме помогнали. Това е нужно сега и ще повторя, че освен съюзнически, това е и геостратегически въпрос за националната ни сигурност.

Помощ срещу превъоръжаване?

Със сметките трябва да внимаваме. Не можем да гледаме на предоставянето на помощ за Украйна като на бартерна сделка, за да модернизираме армията си едва ли не безплатно. Но това може да е катализатор на процеси, които са страшно закъснели.

България трябва да инвестира сума от поне 10 милиарда лева във превъоръжаване на армията в следващите десетина години. Предоставянето на реална военна помощ сега на Украйна може да подпомогне процеса и да получим съдействие и заместващи, по-модерни и съвместими със стандартите на НАТО способности. Както вече се случва с държавите, които дариха руското си оръжие и получиха заместващи по-съвременни решения..

Нашите съюзници ясно разбират ситуацията, Европейският съюз вече отпусна над 3 млрд. евро за военната помощ за Украйна, има механизми за компенсации за страните, които участват в подпомагането на Киев да се защити от агресора.

Във финансово изражение чрез компенсиране може да се заместят до 15% от нужните инвестиции в армията за превъоръжаване. Но това не отменя ангажиментите на държавата за инвестиции.

На помощ обаче няма как да разчитаме, ако заложим само на изпращане на боеприпаси, които със сигурност ще са от помощ, но голямата помощ били МиГ-29, Су-25, ракетно-зенитни комплекси, ПВО-системи - тоест реално оръжие.

"Боеприпаси имаме повече", но МО ще пази техника "за резервни части", вместо да праща на Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024