"Боеприпаси имаме повече", но МО ще пази техника "за резервни части", вместо да праща на Украйна

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов подсказа, че България ще може да изпрати резерв от боеприпаси към Украйна, но не се ангажира с нищо повече по отношение на техниката за помощ на нападнатата от Русия държава.

"Имаме повече въоръжение, отколкото е необходимо за мирно време, за покриване на загуби. Трябва да оставим и въоръжение за резервни части. В момента сме в процес на "канибализация" заради войната в Украйна, тъй като старата военна техника би трябвало да се поддържа от Русия и Беларус. Боеприпаси имаме повече. Това мога да го заявя отсега", обяви той в интервю за "Панорама" по БНТ.

Стоянов отхвърли критиките към България от страна на латвийския министър на отбраната, като обяви, че не се чувства "предател" спрямо НАТО и Украйна.

Той обяви, че досега правителството е изпълнявало единственото решение на Народното събрание за Украйна - то засягаше ремонта на танкове. Според Димитър Стоянов: "За съжаление такава заявка не е постъпила от украинска страна".

  • Думите му обаче влизат в противоречие с по-ранно изявление на украинския посланик Виталий Москаленко, който обясни, че липсата на резултат по този меморандум не е заради липса на желание от страна на Украйна - а заради недостатъчна мощност на българските ремонтни заводи да поправят 30 танка Т-72 от Северна Македония.

Димитър Стоянов се противопостави и на идеите за модернизиране на българските Въоръжени сили с помощ от съюзниците, като обяви, че съседните страни получавали "образци на военна техника от 1967-1970 г.", а на България е нужно "ново съвремнно въоръжение".

В същото време - ВВС рискува да остане без летящи изтребители, защото експлоатацията на старите съветски МиГ-29 може да спре от 2023 г.

На въпроса "Управлява ли ви се още?", Димитър Стоянов обяви, че е "време служебното правителство да отстъпи мястото" на редовен кабинет, но се обяви против съставяне на нова изпълнителна власт върху "плаващи мнозинства".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024