Какво е Mesh, как решава проблемите с нета и защо ни трябва за „аналогова“ вечеря Снимка: © Getty

Преди човек си търсеше жилище на сравнително комуникативно място. Сега се налага самото жилище да е комуникативно – рискът често пъти вече не е да закъснееш за работа или за урок заради лош градски транспорт, задръстване или улични разкопки за ремонт, а заради лоша интернет връзка. У дома.

Стабилна и бърза интернет връзка, която не се губи в коридора или в кухнята, докато си правите кафе, не дропва на терасата или на двора, стига успешно до всяка стая и служи вярно на всички налични обитатели – в нашия „хибриден“ живот тя вече е толкова необходима, колкото течащата топла вода.

И тук не става дума само за предложените параметри в мегабити в секунда и актуалния абонаментен план, който предлагат различните доставчици на интернет – България се класира добре по общо качество на връзките, при това в световен мащаб и то от години. Става дума за това, че един обикновен рутер често пъти не е достатъчен, за да осигури онова качество на безжичен интернет в целия дом и за всички желаещи да използват мрежата в един и същи момент за различни и все по-изискващи добра връзка дейности. Решението вече не е да кичим рутер след рутер и да дупчим всички стени, за да стига до тях кабел, който на свой ред загрозява и понякога може буквално да застраши свободното придвижване из жилището.

Обръщаме поглед към една от актуалните технологии за разпръскване на Wi-Fi сигнала равномерно – т.нар Mesh системи. Това са еднакви по параметри устройства, чиято работа наподобява тази на рутера, но е достатъчно само едно от тях да се свърже с мрежата, за да започне да предава безжично сигнала на останалите. А те на свой ред го „препредават“ на компютъра, мобилния телефон, таблета, лаптопа, телевизора и всички смарт уреди в дома. Да, на теория можете да постигнете подобен ефект с един мощен рутер и множество range extender устройства из дома, но никога няма да постигнете гладкостта на работата на една интегрирана система.

Вариантът за Mesh, който вече предлага А1, на този принцип покрива с интернет връзка до 260 кв. м. само с две устройства. Към тях винаги могат да се прибавят и още, в случай че има нужда от още по-мащабно покритие.

Освен интернет покритието, другото предимство на технологиятае, че потребителските устройства се свързват с най-близкия компонент от Mеsh системата и започват да черпят интернет от него, като няма никакво прекъсване – конферентният разговор ще си продължи, дори да се движим между етажи, например.

A1 Home Wi-Fi и новата Mesh технология

A1 осигурява и 24/7 помощ и поддръжка, както и подмяна при нужда. Въпреки че за инсталацията на Mesh-система едва ли ще имате нужда от помощ - става лесно, а самата тя се управлява от приложение в мобилния телефон, съвместимо и с Android, и с iOS и достъпно и на български език. Има опция и за “родителски контрол” - тоест възможно е да ограничите времето, в което децата имат достъп до интернет в денонощието. Можете да “блокирате” и достъпа до неподходящи сайтове и места в глобалната мрежа, както и да проверите къде и колко време прекарва наследникът онлайн.

И още нещо - можете да “изключите” всички от интернета в дома, докато вечеряте заедно и съвсем аналогово си споделяте как е минал денят в реалния или във виртуалния свят.

Mesh системата дава възможност за “връзване” на до 100 устройства с Wi-Fi мрежата. Сега този обем звучи гигантски, но нека си спомним, че интернет на нещата е тук и ще бъде все по-тук в съвсем обозримо бъдеще.

Всичко това излиза 4,99 лв. на месец при сключване на двугодишен договор за интернет пакет за домашен интернет от телекома – съвсем разумна такса, при положение, че устройството без денонощната помощ и поддръжка в магазина струва повече, отколкото тук ще дадете за периода на контракта.

За по-малки площи и жилища има и друга опция – вместо Mash система, Wi-Fi Home от А1 предлага гигабитов безжичен рутер с 4 антени, който също се управлява от мобилно приложение. Цената е 2,99 лв. на месец към тарифата на интернет плана при договор за 2 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022

Байдън е готов да се срещне с Путин, за да сложи край на войната в Украйна

Кремъл отговори, че Путин е отворен към разговори, но само в негов интерес

13:42 - 02.12.2022

България ще дари на Украйна леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога (Обновена)

Министерството на отбраната предлага и включване на военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

12:27 - 02.12.2022

Китай задейства "аварийно" ниво на цензура заради риск от нови протести

Директиви на правителството "изтекоха" в интернет

11:57 - 02.12.2022

Държавите от ЕС обмислят по-нисък таван на цените на газа в търсене на компромиси

Страните разглеждат предложение, което е по-ниско от първоначално направеното от ЕК

11:36 - 02.12.2022