Какво е Mesh, как решава проблемите с нета и защо ни трябва за „аналогова“ вечеря Снимка: © Getty

Преди човек си търсеше жилище на сравнително комуникативно място. Сега се налага самото жилище да е комуникативно – рискът често пъти вече не е да закъснееш за работа или за урок заради лош градски транспорт, задръстване или улични разкопки за ремонт, а заради лоша интернет връзка. У дома.

Стабилна и бърза интернет връзка, която не се губи в коридора или в кухнята, докато си правите кафе, не дропва на терасата или на двора, стига успешно до всяка стая и служи вярно на всички налични обитатели – в нашия „хибриден“ живот тя вече е толкова необходима, колкото течащата топла вода.

И тук не става дума само за предложените параметри в мегабити в секунда и актуалния абонаментен план, който предлагат различните доставчици на интернет – България се класира добре по общо качество на връзките, при това в световен мащаб и то от години. Става дума за това, че един обикновен рутер често пъти не е достатъчен, за да осигури онова качество на безжичен интернет в целия дом и за всички желаещи да използват мрежата в един и същи момент за различни и все по-изискващи добра връзка дейности. Решението вече не е да кичим рутер след рутер и да дупчим всички стени, за да стига до тях кабел, който на свой ред загрозява и понякога може буквално да застраши свободното придвижване из жилището.

Обръщаме поглед към една от актуалните технологии за разпръскване на Wi-Fi сигнала равномерно – т.нар Mesh системи. Това са еднакви по параметри устройства, чиято работа наподобява тази на рутера, но е достатъчно само едно от тях да се свърже с мрежата, за да започне да предава безжично сигнала на останалите. А те на свой ред го „препредават“ на компютъра, мобилния телефон, таблета, лаптопа, телевизора и всички смарт уреди в дома. Да, на теория можете да постигнете подобен ефект с един мощен рутер и множество range extender устройства из дома, но никога няма да постигнете гладкостта на работата на една интегрирана система.

Вариантът за Mesh, който вече предлага А1, на този принцип покрива с интернет връзка до 260 кв. м. само с две устройства. Към тях винаги могат да се прибавят и още, в случай че има нужда от още по-мащабно покритие.

Освен интернет покритието, другото предимство на технологиятае, че потребителските устройства се свързват с най-близкия компонент от Mеsh системата и започват да черпят интернет от него, като няма никакво прекъсване – конферентният разговор ще си продължи, дори да се движим между етажи, например.

A1 Home Wi-Fi и новата Mesh технология

A1 осигурява и 24/7 помощ и поддръжка, както и подмяна при нужда. Въпреки че за инсталацията на Mesh-система едва ли ще имате нужда от помощ - става лесно, а самата тя се управлява от приложение в мобилния телефон, съвместимо и с Android, и с iOS и достъпно и на български език. Има опция и за “родителски контрол” - тоест възможно е да ограничите времето, в което децата имат достъп до интернет в денонощието. Можете да “блокирате” и достъпа до неподходящи сайтове и места в глобалната мрежа, както и да проверите къде и колко време прекарва наследникът онлайн.

И още нещо - можете да “изключите” всички от интернета в дома, докато вечеряте заедно и съвсем аналогово си споделяте как е минал денят в реалния или във виртуалния свят.

Mesh системата дава възможност за “връзване” на до 100 устройства с Wi-Fi мрежата. Сега този обем звучи гигантски, но нека си спомним, че интернет на нещата е тук и ще бъде все по-тук в съвсем обозримо бъдеще.

Всичко това излиза 4,99 лв. на месец при сключване на двугодишен договор за интернет пакет за домашен интернет от телекома – съвсем разумна такса, при положение, че устройството без денонощната помощ и поддръжка в магазина струва повече, отколкото тук ще дадете за периода на контракта.

За по-малки площи и жилища има и друга опция – вместо Mash система, Wi-Fi Home от А1 предлага гигабитов безжичен рутер с 4 антени, който също се управлява от мобилно приложение. Цената е 2,99 лв. на месец към тарифата на интернет плана при договор за 2 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024