Какво ново с iOS 16? Снимка: © Getty Images

Новият iPhone 14 закономерно пристигна и с подобрена версия на операционната система за телефоните с ябълката, съвместима и с по-стари модели - от iPhone 8 нататък. iOS 16 бе анонсирана през пролетта по време на годишната конференция на Аpple в Купертино, премина през няколко бета версии и най-накрая е достъпна - с всичките си нови хитрини, удобства и подобрения, които целят да направят телефона ви все по-услужлив.

Какъв ще е потребителският отглас предстои да разберем, когато се натрупа достатъчно опит. Специализираните технологични издания обаче вече изпробват и анализират новите функции.

Cnet признава, че от компанията на покойния Стив Джобс често прекаляват с думата "магия", но този път са я използвали на място, когато става дума за новите възможности за редакция на снимки, които дава операционната система. Тя решава проблема и с досадните печатни грешки в съобщенията, и с "прибързано" изпратените текстове, които вече можем и да редактираме, и да "скрием", преди да се изобразят на екрана на събеседника.

Персонализация на заключения екран, по-добра навигация на нотификациите за събития в реално време, а в бъдеще и избягване на дразнещите CAPTCHA тестове дали сте човек или бот, докато браузвате в нета, са част от нововъведенията в iOS 16.

Редактирай това!

"Смущаващите печатни грешки вече са в миналото", заяви Крейг Федериги, старши вицепрезидент на софтуерното инженерство на Apple, когато през пролетта представяше новата операционна система за мобилните устройства на компанията и в частност функциите на приложението Messages.

Потребителите вече могат да редактират изпратени съобщения, като отсрещната страна ще бъде информирана за промените с миниатюрен надпис. Втората нова функция е още по-удобна за избягване на недоразумения - това е инструментът Undo Send. С него "скривате" току-що изпратения текст, ако например установите, че е недовършен, с грешки или други неясноти, за да предотвратите прочитането му в този вид. Надеждата е, че това ще направи по-разбираема писмената ни бърза комуникация.

iOS 16

Редакцията на вече изпратено съобщение е възможна в рамките на 15 минути, а ако искате да спрете изпратено съобщение, преди да го поправите - имате 2 минути на разположение за реакция.

Трето нововъведение в съобщенията е, че ще можете да си ги маркирате като "непрочетени", дори и да са прочетени - така, ако не можете да отговорите на момента, но има риск после да забравите, телефонът ще ви подсети да се върнете обратно към "пропуснатата" тема.

Персонализирай заключения екран

Заключеният екран е едно от нещата, които най-често гледаме на своя iPhone - особено ако ползваме Face ID за отключването му. iOS 16 носи най-големите промени в персонализирания вид на телефона в сравнение с версиите досега - можете лесно да променяте дори цвета и шрифта, да ротирате снимки, да добавяте елементи - като температура на въздуха, физическа активност, календар... Последните функции са подобни на тези, които вече има iWatch екранът.

Промените се случват като натиснете и задържите пръста си върху заключения дисплей. Потребителят може да настрои и няколко различни персонализирани заключващи екрана с различни уиджети и да си ги превключва с плъзгане на пръст, както и да ползва опцията са "разбъркване" на снимки, които да се появяват.

Резултатът от мача на любимия отбор - по-достъпен от заключения дисплея

Известията от различни приложения, които се появяват на заключения екран, си имат ново място при iOS 16. Те ще се появяват в долната част на дисплея и няма да скриват снимката. Освен това няма да вървят като списък, а са във формата на вертикална въртележка, което не само изгlежда по-добре, но и улеснява използването на телефона само с една ръка, докато проверявате нотификациите.

iOS 16

Новата операционна система подобрява и начина, по който получаваме информация "в реално време" от едно и също приложение - например как върви резултатът от мача на любимия ни футболен или баскетбоlен отбор, как се развива важен тенис двубой или друго. Функцията се казва Live Activities. Новият инструмент улеснява следенето на нещата, които се случват в момента, от заключения екран - като тренировки, хода на пътуване с Uber (където това пътуване е възможно) и т.н.

Нови функции на Wallet и какво е Apple Pay Later

Приложението Wallet също се развива с новата операционна система на мобилните устройства на Apple. Така например то вече ще е синхронизирано с формата за издаване на европейските сертификати за ваксинация срещу COVID-19 и документът ще може да бъде директно прибавен. Предлага и подобрена сигурност на данните, които съхраняваме там.

Apple Pay Later пък е нова функция към Apple Pay - тя позволява да разделите стойността на покупка на четири равни плащания, разпределени за шест седмици, с нулева лихва и без такси. Предстоящите плащания се управляват чрез Wallet, което улеснява проследяването на датите и преводите.

През "портфейла" ще можете да следите и развитието на всички онлайн поръчки, които сте направили чрез плащане в Apple Pay.

Стигнахме и до "магията", с която "вадим" обект от снимка

Още в iOS 15 се появи функцията Visual Look Up, която може да анализира снимките и да идентифицира обекти като растения, забележителности, домашни любимци. Новата версия на операционната система пренася тези възможности на следващо ниво. Например: като докоснете избран обект от снимка и задържите, можете да го "извадите" от кадъра и да го добавите в приложения като Messages. По същество функцията позволява да премахнете фона от всяка снимка. И да изпратите или използвате само "извадения" от нея обект - кучето, детето, цъфналата орхидея...

Музика на цял екран

Меломаните вероятно ще оценят високо iOS 16. Oперационната система вече предлага музикалният плеър да се визуализира на цял екран. Атрактивният дизайн предлага албуми и цветови теми, които съответстват на музикалното съдържание, което слушате. Във всеки един момент само с докосване в долната част на екрана можете да минимализирате плеъра и да се появи тапета на заключеният ви екран.

SharePlay чрез съобщение

SharePlay - функцията, която дебютира в iOS 15, ви позволява да споделяте преживявания, докато комуникирате с някого през FaceTime - да слушате музика заедно, да гледате филм и т.н. Новостта тук е, че тази функция вече ще е интегрирана не само с FaceTime, но и с приложението Messages. Сега, когато искате да споделите филм с някого, можете да стартирате SharePlay заедно с приятел, докато си чатите в приложението за текстови съобщения.

Пропускане на CAPTCHA с помощта на частни токени за достъп

Браузвате си в интернет и периодично някой сайт, който се опитвате да посетите, ви задава "умни" въпроси като "На кои снимки виждате камион", предлагайки избор от кадри, в които да се взрете. Или иска да пишете нищо не значеща комбинация от букви, цифри и символи, за да "разбере", че сте човек, а не бот.

CAPTCHA - съкращение от Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart - е необходимо зло в интернет и не може да се избегне напълно, колкото и да дразни понякога. С iOS от Apple се опитват да ограничат появата на тези тестове, като започнат да ги заменят с частни токени за достъп. Видеоклип на уебсайта на Apple демонстрира въпросната функция Private Access Tokens, като идеята е уебсайтовете, които поддържат токена, сами да разбират чрез него, че сте човек, а не робот.

От Apple работят с партньори за внедряване на функцията, с което натрапчивото и неизбежно участие в CAPTCHA тестовете поне ще е по-рядко, обясняват от Cnet.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борис Бонев поиска парламента да освободи паркинга до "Александър Невски"

Депутатите продължават да ползват зоната край храма

19:58 - 08.12.2023
Важно днес

Христо Хинков: Ще подам оставка, ако одитът на "Пирогов" не е верен

Хинков определи поведението на депутатите от ГЕРБ и ДПС в Народното събрание като "безпрецедентен случай".

18:38 - 08.12.2023
Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023