Какво превърна Стеф Къри в най-великия стрелец в историята на NBA Снимка: © Getty Images

Тройка. След тройка. След тройка. И така до 2974. Беше ясно, че рекордът един ден ще попадне в ръцете на Стефън Къри, беше просто въпрос на време. И докато това циментира позицията му като най-великия стрелец в историята на спорта, тя отдавна бе негово притежание.

Умението му да намира коша отдалеч е толкова внушително, че промени цялостната картина в NBA и начинът, по който се играе баскетбол в първенството и дори отвъд него.

"Това, което прави той е революционно," коментира треньорът на Philadelphia 76ers Док Ривърс, цитиран от Sky Sports. "Само великите могат да направят нещо подобно - да оставят отпечатъка си по подобен начин. Най-великите сред великите. Променят играта."

"Отиваш на младежки мач и виждаш как децата стрелят от центъра на корта. Стрелбата става по-добра в лигата с всяка изминала година. Това е влиянието му."

Дори легендите Рей Алън и Реджи Милър, които бяха последните му две препятствия до рекорда за най-много тройки в историята на NBA, нямаше как да спрат пътя му към историята. Можеха само безсилно да гледат как постиженията им биват надскачани и не им оставаше друго освен да се наслаждават на финеса и лекотата, с която Къри го правеше.

Броят на опитите, които Къри прави отвъд арката за три точки също е рекорден. През сезон 2012-2013 той изпълни рекордните 272 удара, а в следващите сезони повишаваше това число систематично. През 2016 стигна до 402, а през настоящия сезон също вече надхвърли 400. Контузията през 2011, когато нарани глезена си и изпълни само 55 удара от тройката, забави темпото му по пътя към историята, но мястото му в нея бе неизбежно.

И докато пропуските не са малко, попаденията правят всеки опит заслужен. Стеф има цели 38 двубоя с над девет записани тройки, докато никой друг не е стигал дори до 10 преди това. Дори Рей Алън, който доскоро държеше рекорда за най-много точки от дистанция и има 1300 игри срещу 789 за Къри.

Рекордите са неговата зона на комфорт. След серията си от 157 поредни мача с отбелязана тройка премина през суша от 10. Какво последва? Двубой, в който вкара 13 пъти от 17 опита отвъд арката. Още едно ненадминато постижение.

Какви обаче са причините за появата на феноменът Стеф Къри?

На първо място - баща му и баскетболният ген.

Какво превърна Стеф Къри в най-великия стрелец в историята на NBA

Стрелбата от тройката е в кръвта на Стеф. Баща му Дел бе един от най-ефективните изпълнители от дистанция, ако не и най-ефективния за времето си. А още по-важното е, че при допълнителните усилия, които е полагал, за да поддържа високите си показатели, винаги е имал неотлъчно до себе си сина си, който да се стреми към коша от най-ранни години.

Прехвърляме се към 1999 година в тренировъчния салон на Milwaukee Bucks. След последния сигнал на занятието всички се разотиват, а кортът остава притежание на трима - устремилия се към величие Рей Алън, ветерана Дел Къри и 10-годишния му син Стеф. Триото с отворени обятия приема всеки, който се осмели да ги предизвика на надстрелване от линията за три точки.

"Никога не губехме," спомня си Дел. Друг кадър от паметта му ни връща още по-назад - до първите посещения на Стеф в залата, все още в преносима кошара. "Събуждаше се с началото на мача, оставаше буден по време на цялото му продължение и след края му заспиваше отново."

Стефън се влюбва в играта, а постепенно стилът на баща му го кара да се влюби и в стрелбата отдалеч - "Не бе нарочно, стана естествено."

И докато Къри не е първият наследствен баскетболист, полаганите систематични усилия от най-ранни години, комбинирани с любовта към спорта и вроденият талант са комбинация, която очевидно създава нещо паметно. И все пак са нужни още няколко съставки, за да достигнеш величието му.

Жаждата да бъде най-добрият

Именно това е нещото, което го разделя от останалите според брат му Сет.

"Дори и да е най-добрият от дълго време, не спира да работи върху играта си и да се развива. Сякаш всяка година стреля от тройката все по-добре. Знае, че всеки се опитва да намери начин да го спре, така че именно това допълнително усилие е специалната част при него в момента."

 Стеф Къри история

Упражнения за контрол на топката, изстрели от всевъзможни точки на корта и много повторения - всеки ден в продължение на часове Къри усъвършенства играта си.

"Прекарах последното лято, гледайки го как работи," разказва Дел. "Средностатистическият състезател от NBA не може да смогне на интензитета на тренировките му. Той поставя толкова напрежение над себе си с упражненията, които прави, изстрелите, които изпълнява, скоростта с която минава от упражнение към упражнение."

"Опитват се да поддържат темпото му и не могат. Виждал съм и други играчи, които работят усърдно и отделят внимание на малките детайли. Но Стеф го прави с най-висока скорост. Това е причината да се превърне в състезателят, който е сега."

Попадането в точния отбор

Независимо колко си целенасочен и усърден, винаги се нуждаеш и от късмет. И за щастие на всичи почитатели на баскетбола, Стеф Къри имаше такъв при влизането си в NBA.

По време на драфта през 2009 година бе впечатлил достатъчно, за да няма надежди, че ще остане сред възможните избори за местния Charlotte Hornets, който бе 12-и по ред. Дел избегна попадане в Minnesota Timberwolves чрез предварителни разговори, но останалото бе въпрос на късмет.

Ако бе попаднал там, в Сакраменто или Ню Йорк, бе много възможно да се лута години наред в организации, при които нищо не потръгваше в дълъг период след това. Къри едва ли щеше да има силите да компенсира лошото управление и малшанса, на който ставаха жертва.

Вместо това се озова в Golden State Warriors, които му предоставиха всичко нужно - много игрово време и, в течение на времето, отбор изграден покрай него. След известно време в състава се появи и перфектният партньор в стрелбата от далеч, Клей Томпсън, който държи един от малкото рекорди от тройката далеч от Стеф - този за най-много попадения в мач от NBA.

Днес, на 33 години, Стефън Къри се радва на най-добрия си сезон в стрелбата, а това звучи плашещо, след като зад гърба му стоят всички тези рекорди и две години, в които бе определят за "Най-полезен играч" на първенството. Фактът, че подписа договор за нови четири години ни оставя просто да се надяваме, че ще бъде здрав, за да продължи да твори история.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: "Честитя на новата коалиция, за която искам да спрете да ме питате"

Лидерът на ГЕРБ предрече 5-6 служебни кабинета след изборите

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024