Снимка: © Unsplash

Много млади програмисти си задават въпроса: „Какво ще правя, след като навърша 40?“. Е, ако сте достигнали до тази възраст и все още се занимавате със софтуерно инженерство, определено сте в списъка на изчезващите видове.

Мнозина други вече ще са напуснали бранша, някои от тях дори в периода на първото десетилетие след началото на кариерата. Да обмисляш постоянно абстрактни проблеми и да ги дискутираш по време на безкрайни срещи с клиенти, които изобщо нямат представа от случващото се в tech-индустрията, изисква нещо, което не се учи в училище или в университета – как да страдаш дълго, без да се оплакваш.

Това е мнението на Ларс Хендлер – софтуерен архитект с 20-годишен опит, който чрез платформата Medium опитва да „предаде мъдростта си на новото поколение програмисти“. Ларс работи от над 8 години в ETH в Цюрих, Швейцария, а позицията архитект заема вече от близо три години.

Казва, че след първите десет години кариера в сектора често се стига до прага на депресията, бърнаута и дори до психически проблеми, които „избиват още повече от стадото софтуерни инженери“.

В същото време те гледат как много от колегите им започват да преследват кариера в съвсем друга посока. Тези, които все още се наслаждават на управлението и лидерството, ще продължат към мениджърските позиции, докато други ще потърсят късмета си в напълно ново поприще – като да си отворят заведение или магазин за по-спокойна работа.

Като човек с две десетилетия опит, Хендлер смята, че 20 години в индустрията ти носят суперсилата навсякъде да виждаш различни схеми и модели. Всяко ново поколение си има нов, готин език, който, разбира се, е по-добър от тези, използвани от „старите момчета“. Често обаче младите забравят за правилното управление на основните инструменти, за обратната съвместимост и сигурността.

Когато програмистът вече е научил първите си два или три езика, следващите 5 са наистина лесни. Опитните хора в бранша бързо могат да възприемат всеки нов език, който е на мода. Според Ларс – това донякъде е обезсърчаващо заради липсата на развитие.

„Джуниърите ще ви показват най-новия език, а вие ще им отговаряте незаинтересовано – "това е просто преработена Java/C/Perl/Lisp и е много лесен". Може да е депресиращо и за вас, и за тях“, твърди програмистът.

На 40 работата ви няма да се състои от поддръжка и ъпгрейд, което е наистина интересната част, а ще попаднете в „гробището на изоставените трендове“, казва Хендлер.

Няма да ви пука за новите езици и новата мода в програмирането. Няма да ви интересува дали става въпрос за забравена PHP4 апликация или за Python 1.4. Просто ще трябва да взимате старите развалини и да ги накарате отново да работят.

В тех-компаниите има толкова огромно „старо софтуерно наследство“, което ще се нуждае от най-добрата възможна „грижа“. В това число влизат дори остарелите езици Smalltalk и Cobol.

Каква е тайната за предпазване от депресията, ако все пак решите, че това ще бъде вашият път? Ювенал го е казал преди дълги години: „Здрав дух в здраво тяло“.

Поддържането на добра форма е много важно и става все по-трудно с годините. Програмистите знаят, че представата на другите хора за тях е свързана по някакъв начин с нездравословния начин на живот. Безкрайните сериали от дивана и вредната храна се превръщат в неизлечим навик, който продължава и след 40.

Според Ларс – всеки програмист над 40 може да подобри психическата си нагласа с физическа дейност. Фитнес три пъти в седмицата. Бокс или бойно изкуство. Един човек на тази възраст все още е способен на подобни неща.

Хендлер съветва младите си колеги още отсега да си изготвят нова диета и да прекарват повече време в кухнята, приготвяйки сами храната си, вместо да я поръчват. „Не се нуждаете от тези безкрайни часове пред телевизора – виждайте се с приятели, играйте бордови игри или работете по проекти заедно, обръщайте повече внимание на семейството“, казва той.

„Ако поддържате ума си активен, тялото също ще е здраво. Настроението ще се подобрява и ще видите, че и в поддръжката на стари софтуерни системи има нещо хубаво и носещо ползи“, пише Ларс Хендлер за Medium.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ДБ предлага военно-техническа помощ за Украйна още в първите дни на новото НС

Обединението критикува президента Радев относно позициите и решенията му за Украйна

9 бойци от елитна бригада на ГРУ на Русия са ликвидирани при бягството от Лиман

Сред тях има офицери от спецчастите на руското военно разузнаване

Чували с трупове, мини и пустош: Из безлюдните улици на освободения град Лиман

Дори победата може да изглежда опустошителна

Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Русия

Посланиците на страните от ЕС се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Москва

Гешев не вижда грешки в разследването срещу полицаите, замесени в катастрофата на Околовръстното

Свидетел на инцидента описа как полицайка се "кикотела" в компанията на шофьора-убиец

Илон Мъск все пак иска да купи Twitter за доворените 44 млрд. долара

След като по-рано прекрати сделката за покупка, Мъск отправи ново предложение към Twitter

Бунтът на отрязаните коси: Звездите на Франция подкрепиха жените на Иран

Жюлиет Бинош, Марион Котияр, Шарлот Рамплинг, Изабел Юпер и много други отрязаха косите си в знак на съпричастност

Ицо Хазарта се "извини" на Борисов за това, че има повече преференции от него

Хазарта победи Борисов, като събра 9 повече преференции на вота в неделя

"Възраждане" поиска да изгони журналисти от "Дневник", "Клуб Z" и "Медиапул", след което прекрати пресконференцията си

Костадин Костадинов твърди, че е "крайно некултурно" медии да не се съобразяват с исканията му