Снимка: © Unsplash

Много млади програмисти си задават въпроса: „Какво ще правя, след като навърша 40?“. Е, ако сте достигнали до тази възраст и все още се занимавате със софтуерно инженерство, определено сте в списъка на изчезващите видове.

Мнозина други вече ще са напуснали бранша, някои от тях дори в периода на първото десетилетие след началото на кариерата. Да обмисляш постоянно абстрактни проблеми и да ги дискутираш по време на безкрайни срещи с клиенти, които изобщо нямат представа от случващото се в tech-индустрията, изисква нещо, което не се учи в училище или в университета – как да страдаш дълго, без да се оплакваш.

Това е мнението на Ларс Хендлер – софтуерен архитект с 20-годишен опит, който чрез платформата Medium опитва да „предаде мъдростта си на новото поколение програмисти“. Ларс работи от над 8 години в ETH в Цюрих, Швейцария, а позицията архитект заема вече от близо три години.

Казва, че след първите десет години кариера в сектора често се стига до прага на депресията, бърнаута и дори до психически проблеми, които „избиват още повече от стадото софтуерни инженери“.

В същото време те гледат как много от колегите им започват да преследват кариера в съвсем друга посока. Тези, които все още се наслаждават на управлението и лидерството, ще продължат към мениджърските позиции, докато други ще потърсят късмета си в напълно ново поприще – като да си отворят заведение или магазин за по-спокойна работа.

Като човек с две десетилетия опит, Хендлер смята, че 20 години в индустрията ти носят суперсилата навсякъде да виждаш различни схеми и модели. Всяко ново поколение си има нов, готин език, който, разбира се, е по-добър от тези, използвани от „старите момчета“. Често обаче младите забравят за правилното управление на основните инструменти, за обратната съвместимост и сигурността.

Когато програмистът вече е научил първите си два или три езика, следващите 5 са наистина лесни. Опитните хора в бранша бързо могат да възприемат всеки нов език, който е на мода. Според Ларс – това донякъде е обезсърчаващо заради липсата на развитие.

„Джуниърите ще ви показват най-новия език, а вие ще им отговаряте незаинтересовано – "това е просто преработена Java/C/Perl/Lisp и е много лесен". Може да е депресиращо и за вас, и за тях“, твърди програмистът.

На 40 работата ви няма да се състои от поддръжка и ъпгрейд, което е наистина интересната част, а ще попаднете в „гробището на изоставените трендове“, казва Хендлер.

Няма да ви пука за новите езици и новата мода в програмирането. Няма да ви интересува дали става въпрос за забравена PHP4 апликация или за Python 1.4. Просто ще трябва да взимате старите развалини и да ги накарате отново да работят.

В тех-компаниите има толкова огромно „старо софтуерно наследство“, което ще се нуждае от най-добрата възможна „грижа“. В това число влизат дори остарелите езици Smalltalk и Cobol.

Каква е тайната за предпазване от депресията, ако все пак решите, че това ще бъде вашият път? Ювенал го е казал преди дълги години: „Здрав дух в здраво тяло“.

Поддържането на добра форма е много важно и става все по-трудно с годините. Програмистите знаят, че представата на другите хора за тях е свързана по някакъв начин с нездравословния начин на живот. Безкрайните сериали от дивана и вредната храна се превръщат в неизлечим навик, който продължава и след 40.

Според Ларс – всеки програмист над 40 може да подобри психическата си нагласа с физическа дейност. Фитнес три пъти в седмицата. Бокс или бойно изкуство. Един човек на тази възраст все още е способен на подобни неща.

Хендлер съветва младите си колеги още отсега да си изготвят нова диета и да прекарват повече време в кухнята, приготвяйки сами храната си, вместо да я поръчват. „Не се нуждаете от тези безкрайни часове пред телевизора – виждайте се с приятели, играйте бордови игри или работете по проекти заедно, обръщайте повече внимание на семейството“, казва той.

„Ако поддържате ума си активен, тялото също ще е здраво. Настроението ще се подобрява и ще видите, че и в поддръжката на стари софтуерни системи има нещо хубаво и носещо ползи“, пише Ларс Хендлер за Medium.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти