Калина Константинова сменя цялото ръководство на "БГ пощи"

Вицепремиерът Калина Константинова обяви, че сменя цялото ръководство на "Български пощи" заради участието на мениджърите в "систематичното и последователно водене на държавното предприятие към фалит".

Решението беше обявено няколко седмици след масивната хакерска атака, от която компанията още не може да се възстанови напълно. Според председателя на ДАНС Пламен Тончев - първоначално "БГ Пощи" са отказали съдействие на служителите на агенцията с мотива, че "те ще се справят сами с проблема".

Досега пощите не са били част от стратегическите обекти и дейности, върху които ДАНС има компетенция. Заради забавянето на реакцията и неадекватната защитна инфраструктура на пощите "криптовирусът е успя да нанесе много сериозни щети", по думите на съветника на Константинова Васил Величков.

Усилията за възстановяването на услугите на БГ Пощи след атаката представляват "реанимация и изваждането от кома" на системата, каза Величков. "Ако 12-15 години са стигнали БГ пощи да бъде съсипана и разрушена, не е реалистично да очакваме, че може да възкръсне от пепелта за 2,3, 4 или 5 седмици".

Константинова обвини предходните кабинети на ГЕРБ за това, че са превърнали държавата "не в майка, а мащеха" за дружеството и са го лишавали от бюджетни средства, докато то генерира загуби и не се развива на пазари с висок потенциал - куриерските услуги.

"Мениджмънтът не е полагал усилия да промени обстановката. Очевидно това положение е устройвало всички, защото директорският състав не е променян от 6 години. Никой собственик на компания не би държал на управленска позиция хора, които губят пазарен дял от сегмент, който расте с 30% всяка година. Никой не би толерирал мениджмънт, който държи без причина губещи услуги - разнос на рекламни брошури, който генерира 1 млн. лв. приход при 5 млн. лв. разходи на година", каза тя.

"Пощите в Германия и Франция са национална гордост, а при нас са обект на вицове и повод за срам. Дали причините за това са свързани с лична изгода или неспособност за справяне със ситуацията, ще бъде изяснено - но това управление не бива и няма да взима нито едно решение повече за бъдещето на Пощите", каза още тя.

Константинова посочи, че БГ Пощи са "безценен държавен капитал и на много места са единственото лице на държавата за хората", но въпреки това са маргинализирани от предишните кабинети.

Въпреки че има най-голямата комуникационна мрежа с близо 3000 обекта и 9000 служители, БГ Пощи има под 2 на сто пазарен дял в сегмента на куриерски услуги, не предлага разнасяне от врата на врата и "едва половината от пратките пристигат навреме".

Над 36 млн.лв., които е трябвало да влязат в Български пощи за покриване на разходи през 2018 и 2019 г., не са отпуснати от Министерството на финансите по време на управлението на ГЕРБ, каза още тя.

"Ние сме твърдо решени да спасим Български пощи и ще работим за това да измием срама от тяхното име и да ги въведем в 21 век", обяви Константинова.

Служителите на ДАНС вече са се включили в усилията за възстановяване на всички функционалности на пощите.

Идентифицирани са част от причините, довели до инцидента, като Пламен Тончев ги обвърза с кризата около войната в Украйна, без да посочва изрично дали Русия стои зад атаката.

Кибератаката срещу "Български пощи" се оказа с руска "опашка"

"Външните причини са свързани с несигурната международна среда с ясно изразени конфронтационни отношения. От началото на ескалацията на конфликта между Русия и Украйна голямо количество инструменти за кибератаки се предоставят свободно във форуми и платформи с инструкции за използването им. Тези инструменти се използват както от поддръжници на двете страни, така и от криминални елементи", каза председателят на ДАНС.

Вътрешните проблеми са свързани с "множество отклонения от добрите практики в областта на киберсигурността и инфраструктурата в БГ Пощи".

Васил Величков, съветникът по IT сигурност на Калина Константинова, обаче беше много по-ясен в уличаването на Русия за атаката:

"И вирусът, и зловредните инструменти имат ясно изразен почерк с произход от Русия, а използваните техники за проникване и подготовка на атаката носят почерка на службите на Руската федерация - това не е първата такава атака - ние не преговаряме с терористи и не може да става въпрос да се плаща откуп".

Той описа няколко косвени данни за руска намеса заради характеристиките на криптовируса: "Като съпоставим тези данни с обмена от партньорските държави, подобни сходни атаки са организирани в последните 2 месеца и срещу гръцките пощи, и срещу холандските пощи".

Величков не изключи вероятността атаката да е проведена и с участието на вътрешен човек в "БГ Пощи" заради сложността на инфраструктурата ѝ - "Въпросът опира и до познаване на това какво има вътре".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024