Камъни срещу сълзотворен газ: Кризата на полско-белоруската граница ескалира Снимка: © Getty Images

Мигрантската криза на границата между Полша и Беларус ескалира. Полската полиция използва водни оръдия и сълзотворен газ срещу бежанците, след като те започнаха да хвърлят камъни по служителите на реда и предприеха пореден опит да пресекат от другата страна.

Видеа в социалните мрежи показват как службата за гранична охрана край Кузница насочва водни струи през границата към група мигранти, събрани в импровизиран лагер.

Варшава заяви, че служител на полицията е тежко ранен, вероятно има фрактура на черепа след удар с опасен предмет и е отведен в болница.

Седмици наред хиляди бежанци, предимно от Близкия изток, се събират на границата в опит да влязат на територията на ЕС. В момента те са над 2000.

Европейската комисия обвини президента на Беларус Александър Лукашенко, че ги е подмамил с фалшиви обещания за достъп до Европейския съюз и ги използва като „пионки в политическа игра“. Така той възнамерява да си отмъсти за наложените му от ЕС санкции заради изборните измами. „Последният диктатор в Европа“, както го наричат редица медии, отрича обвиненията.

До момента мигрантите са направили над 5000 опита да пресекат границата през този месец, в сравнение с общо 88 за цялата минала година, твърдят полските власти. Вътрешното министерство публикува видео, на което събралите се край пунктовете хора опитват да съборят една от оградите.

Сред бежанците има и деца, които са принудени да живеят при тежки условия на студ и лишения в лагерите от беларуска страна.

Полицията в Полша обвини Беларус, че снабдява мигрантите с гранати и не се намесва, за да предотврати ексцесии. Русия, която е съюзник на Лукашенко, отвърна с обвинение към Варшава, че използва сълзотворен газ и водни оръдия, което е „абсолютно неприемливо“.

Лукашенко твърди, че иска да избегне конфронтация с европейските си съседи и че не поставя ЕС под натиск. „Най-важното днес е да защитим нашата страна, нашия народ, и да избегнем сблъсъци. Този проблем не трябва да се превръща в ожесточена конфронтация“, каза той, цитиран от държавната агенция „БелТа“.

Според него Полша е разположила на границата 20 хиляди военни, самолети и танкове. „Не виждам защо това се прави срещу бежанци“, каза президентът на Беларус, който в понеделник проведе разговор с германския канцлер Ангела Меркел заради мигрантската криза. Той заяви, че ще разговаря отново с нея в опит за разрешаване на проблема.

Междувременно иракското правителство призова гражданите си, които са блокирани на границата между Полша и Беларус, да се приберат в страната. Около 200 души от Ирак, които направиха неуспешен опит да влязат в ЕС, са се свързали с посолството в Русия, за да получат помощ да се завърнат. В четвъртък ще има евакуационен полет за тях. В момента се намират в столицата Минск.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024