Снимка: © Getty Images

Мигрантската криза на границата между Полша и Беларус ескалира. Полската полиция използва водни оръдия и сълзотворен газ срещу бежанците, след като те започнаха да хвърлят камъни по служителите на реда и предприеха пореден опит да пресекат от другата страна.

Видеа в социалните мрежи показват как службата за гранична охрана край Кузница насочва водни струи през границата към група мигранти, събрани в импровизиран лагер.

Варшава заяви, че служител на полицията е тежко ранен, вероятно има фрактура на черепа след удар с опасен предмет и е отведен в болница.

Седмици наред хиляди бежанци, предимно от Близкия изток, се събират на границата в опит да влязат на територията на ЕС. В момента те са над 2000.

Европейската комисия обвини президента на Беларус Александър Лукашенко, че ги е подмамил с фалшиви обещания за достъп до Европейския съюз и ги използва като „пионки в политическа игра“. Така той възнамерява да си отмъсти за наложените му от ЕС санкции заради изборните измами. „Последният диктатор в Европа“, както го наричат редица медии, отрича обвиненията.

До момента мигрантите са направили над 5000 опита да пресекат границата през този месец, в сравнение с общо 88 за цялата минала година, твърдят полските власти. Вътрешното министерство публикува видео, на което събралите се край пунктовете хора опитват да съборят една от оградите.

Сред бежанците има и деца, които са принудени да живеят при тежки условия на студ и лишения в лагерите от беларуска страна.

Полицията в Полша обвини Беларус, че снабдява мигрантите с гранати и не се намесва, за да предотврати ексцесии. Русия, която е съюзник на Лукашенко, отвърна с обвинение към Варшава, че използва сълзотворен газ и водни оръдия, което е „абсолютно неприемливо“.

Лукашенко твърди, че иска да избегне конфронтация с европейските си съседи и че не поставя ЕС под натиск. „Най-важното днес е да защитим нашата страна, нашия народ, и да избегнем сблъсъци. Този проблем не трябва да се превръща в ожесточена конфронтация“, каза той, цитиран от държавната агенция „БелТа“.

Според него Полша е разположила на границата 20 хиляди военни, самолети и танкове. „Не виждам защо това се прави срещу бежанци“, каза президентът на Беларус, който в понеделник проведе разговор с германския канцлер Ангела Меркел заради мигрантската криза. Той заяви, че ще разговаря отново с нея в опит за разрешаване на проблема.

Междувременно иракското правителство призова гражданите си, които са блокирани на границата между Полша и Беларус, да се приберат в страната. Около 200 души от Ирак, които направиха неуспешен опит да влязат в ЕС, са се свързали с посолството в Русия, за да получат помощ да се завърнат. В четвъртък ще има евакуационен полет за тях. В момента се намират в столицата Минск.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед