ЕК обвини Беларус за мигрантската криза по границата с Полша и поиска нови санкции Снимка: © Getty Images

Европейската комисия обвини президента на Беларус Александър Лукашенко за мигрантската криза по границата с Полша и призова за нови санкции срещу наричания „последен диктатор в Европа“.

Най-малко 2000 бежанци от Близкия изток и Азия, които се намират на територията на Беларус, се струпаха около полската граница през последните дни. Според ЕК Лукашенко ги е подмамил с обещанието, че ще получат лесен достъп до ЕС, но ги използва като „пионки“ в политическа игра, с която цели да отговори на наложените му санкции. Те дойдоха заради обвиненията в изборни измами на президентския вот през август 2020 и заради полицейския погром над протестите на опозицията.

ЕК обвини Лукашенко в използване на „нечовешки и гангстерски подход“ спрямо бежанците. „Използването на мигранти за политически цели е неприемливо", каза председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Членовете на ЕС и НАТО Полша, Литва и Латвия се оплакват от мигранти, опитващи да преминат границата от беларуска страна към тях през последните месеци. Много от бежанците са млади мъже, но има също жени и деца.

Последната криза по границата с Полша принуди властите да затворят пункта в Кузница. Допълнителни части на полската армия бяха изпратени в района, след като мигрантите са направили най-малко 300 опита за прерязване на телената ограда.

През нощта температурата в района спада под нулата и вече няколко души починаха през последните седмици от мигранската криза.

Полският премиер Матеуш Моравецки предупреди, че безпрецедентната вълна от мигранти, опитваща се да влезе незаконно от Беларус в Полша, заплашва сигурността на целия ЕС. Властите заявиха, че дори очакват въоръжена ескалация на напрежението от страна на Минск.

Беларус отрече полските обвинения и ги нарече „неоснователни“. Русия, която е съюзник на Лукашенко, поздрави Минск за „отговорната“ реакция за справяне с кризата и заяви, че наблюдава ситуацията отблизо.

В отговор Съветът на ЕС прие решение за частично спиране на прилагането на споразумението между Общността и Беларус за облекчаване на визовия режим.

Освен това ЕК иска да наложи санкции на авиолинии, които превозват мигранти от Близкия изток, Азия, Русия и Африка до Беларус.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024