Кампания на Adidas с Бела Хадид предизвика призиви за бойкот на марката Снимка: © Getty Images

Световната спортна марка Adidas си навлече остри критики и призиви за бойкот с новата си рекламна кампания, за която се твърди, че омаловажава нападението на "Хамас" над Израел от 7 октомври миналата година.

Преди дни германската компания пусна на пазара маратонка, която напомня на модел от Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. На 5 септември тогава палестинската терористична организация "Черният септември" взема за заложници единадесет членове от израелския олимпийски отбор, които впоследствие загиват. С деянието си похитителите искат освобождаването на 200 палестински затворници от Израел.

Днес потребители в социалните мрежи негодуват заради промотираната маратонка и настояват, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

Критики предизвика и изборът за лице на кампанията - това е моделът Бела Хадид.

Хадид е с палестински корени и в миналото често е участвала в пропалестински протести. Тя често е обвинявана в разпространение на антиизраелски лозунги.

Историята на Adidas, както и на много германски компании, е белязана от антисемитизъм. Основателят Адолф Даслер е бил член на Националсоциалистическата германска работническа партия, ръководена от Хитлер. Немското издание "Spiegel" припомня още, че по време на Втората световна война във фабриката на Даслер се произвеждат противотанкови оръжия.

В социалните мрежи хората правят паралели между новата реклама на спортния гигант и миналото.

"Веднъж нацистка компания, винаги нацистка компания", пише един от потребителите на платформата X. "Отвратителна кампания, срам за вас", коментира друг.

Израелското посолство в Германия също реагира с публикация в социалната мрежа Х.

"Познайте кой е лицето на кампанията? Бела Хадид, модел от палестински произход, която в миналото е разпространявала антисемитизъм и е призовавала към насилие срещу израелци и евреи. Тя и баща ѝ често разпространяват антисемитски клевети и конспирации срещу евреите", се казва в нея.

След медиен натиск от Adidas коментираха общественото недоволство и поднесоха извинение на засегнатите.

"Наясно сме, че са направени връзки с трагични исторически събития - дори и те да са напълно непреднамерени - се извиняваме на всеки, който е изпитал гняв или тъга. Преразглеждаме останалата част от кампанията", заявиха от компанията, без повече подробности.

Освен Бела Хадид и други знаменитости рекламират новата обувка, наречена "Adidas SL 72". Сред тях са футболистът Жул Кунде, рапърът A$AP Nast и моделът Сабрина Лан.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024