Да превърнеш военния фронт в Нагорни Карабах в PR-локация за Instagram, е особен вид политически сюрреализъм. Примирието принуди стотици етнически арменци да напуснат родните си домове, а някои - предпочетоха да ги опожарят в знак на протест.

Първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева не се поколеба да използва социалните мрежи, за да енергизира националистическия дух на сънародниците си.

Съпругата на президента Илхам Алиев публикува серия от снимки и клипове от съвместната им обиколка в района на градовете Физули и Джебраил, преминали под контрола на азербайджанската армия след началото на боевете с Армения.

Облечена в камуфлажна униформа, с кубинки на високи токове, Мехрибан Алиева позира на фона на старинен мост, военна база, бронетранспортьори и недостроена казарма. Докато първото семейство на Азербайджан се разхожда ръка за ръка пред ведомствените фотографик, отстрани изчаква кордон от бронирани джипове и тежко въоръжени охранители.

На 10 ноември Русия, Армения и Азербайджан подписаха мирно споразумение за прекратяване на боевете в Нагорни Карабах след конфликт, продължил повече от месец. Руски военни части бяха изпратени да охраняват примирието. Страните се договориха Армения да предаде няколко региона и територии на азербайджанската страна в срок до 1 декември. До тези условия се стигна, след като армията на Азербайджан превзе стратегически важно селище и се доближи до Степанакерт.

Първата дама работи доста усърдно над имиджа на режима: Мехрибан Алиева е родена през 1964 г. в една от най-влиятелните фамилии на Азербайджан. Завършила е Медицински университет в Москва, специализирала е офталмология, а научната й дисертация е посветена на "Евтаназията и проблемът с хуманността в медицината".

Женена е за Илхам Алиев от 1983 г., двамата има три деца.

Чичо й е бившият посланик в САЩ Хафиз Пашаев. Роднините й заемат висши позиции както в управлението, така и в научната сфера, като се свързват с мощни бизнес групи извън енергийния сектор - вкл. недвижимите имоти и строителството, финансовия и телекомуникационния бизнес. Управляват "Паша холдинг" - конгломерат от банки, застраховател, туристическа и строителна компания. През ноември 2009 г. "Паша холдинг" открива първото дилърство на "Бентли" в Баку. Семейството има още медийна група и козметичен бранд, холдингът издържа футболен клуб.

Икономиката, която се издържа благодарение на приходите от петрол и газ, създава огромни възможности и богатство за малка група играчи от елита на Азербайджан.

Сестрата на Мехрибан - Наргиз Пашаева е ректор на азербайджанското подразделение на Московския държавен университет. Баща й Ариф е ръководител на Националната авиационна академия. Фамилията упражнява контрол върху министерствата на културата, туризма, младежа и спорта, здравеопазването и образованието. Колекцията й от произведения на съвременното изкуство са изложени в Музея за модерно изкуство на Азербайджан, управляван от съпруга на сестра й.

От 2004 г. е ръководител на фондацията "Гейдар Алиев" - която влага пари за строителството на училища, болници, младежки центрове и др., като дава на Алиева PR-платформа.

През 2016 г. Алиева стана почетен гражданин на Велико Търново и почетен доктор на ВТУ на специална церемония в присъствието на Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Николина Ангелкова, след като организацията й даде пари за възстановяване на Трапезица.

Година по-рано тя оглави организацията на т.нар. "Първи европейски игри" - миниолимпиада с участието на отбори от Европа. Церемонията по откриването събра на трибуните в Баку Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган, Александър Лукашенко, Бойко Борисов и Виктор Понта.

Мехрибан Алиева изгражда собствен политически профил през последните години. Съпругата на президента е и посланик на добра воля на ЮНЕСКО. През 2009 г. получава наградата за най-активен депутат в парламента на Азербайджан, въпреки че наблюдатели на законодателните сесии твърдят, че никога не са я виждали да присъства на заседанията, се казва в изтекли грами на американски дипломати.

През 2017 г. тя беше назначена за първи вицепрезидент от съпруга си Илхам Алиев (син на бившия дългогодишен държавен ръководител Гейдар Алиев; несменяем президент на страната от 2003 г. насам).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024