Вицепремиерът Гроздан Караджов отрече да е поставял ултиматум за увеличаването на бюджета на МРРБ с 3,9 млрд. лв. до края на годината срещу оттегляне на подкрепата за кабинета - твърдение, което беше едно от обясненията на Кирил Петков за внезапното решение на Слави Трифонов да изтегли министрите си от властта.

Караджов обаче потвърди, че е поискал да се изясни в Министерството на финансите как тази внушителна сума ще бъде осигурена ден преди проекта на актуализацията да се постави на гласуване в кабинета.

"Казах, че в бюджета на МРРБ само има обещани неща за минали периоди над 3 млрд. лв., които ги няма в актуализацията. Не е казано, че това е условие за приемане на бюджета. ИТН ще подкрепи бюджета в социалната част. Единственото, което аз алармирам, е, че се отваря системен риск за бюджета и републиканската пътна мрежа. Поставих въпроса какво правим със създадената от всички нас в коалицията дупка", каза той на брифинг пред журналисти.

От Министерството на финансите също разпространиха документ, в който показват, че Караджов е искал над 3,9 млрд. лв. с писмо на 6 юни - т.е. два дни преди да се стигне до разрива в коалицията.

Той твърди, че създаването на този дефицит е следствие от решението на 20 април на Народното събрание, с което се описва как АПИ трябва да се разплати за вече възложени и изпълнени или недовършени ремонти на строителните фирми, за които има съмнения в нередности при сключените договори.

Караджов показва и свои забележки по този проект от април, в които е поискал парите да не се вадят от действащия бюджет на АПИ за 2022 г., защото те не са предвидени при приемането му, а да се осигурят от централния бюджет с постановление на Министерски съвет.

"Лъжа, че сме тикали пари към "крадливите фирми" - ние предложихме да няма такова разплащане. Предложението дойде от ПП", каза още той. Караджов обвини Петков в "жалко лъжене с цел да прикрие собствените си неудачи в управлението на държавата".

Караджов обяви, че е получил инструкции от партийното ръководство да не участва в гласуването на актуализацията на бюджета на 8 юни, след като е разбрал, че текстовете не са одобрени от ИТН минути преди началото на заседанието.

"Работил съм като технократ, не съм делил никого на една или друга партия. Искам сега да видя депутатите от ПП, БСП и ДБ, с над 50% от които съм работил персонално. Където съм ходил в страната, те бяха до мен. Работих по техните проблеми, които ми поставяха. Сега искам да видя с този бюджет, който отказва обещанията за общините, как ще се обърнем и ще кажем, че няма пари", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени