Караджов отрича да е поставял ултиматум за 3,9 млрд. лв., но вижда в тях "системен риск" за държавата

Вицепремиерът Гроздан Караджов отрече да е поставял ултиматум за увеличаването на бюджета на МРРБ с 3,9 млрд. лв. до края на годината срещу оттегляне на подкрепата за кабинета - твърдение, което беше едно от обясненията на Кирил Петков за внезапното решение на Слави Трифонов да изтегли министрите си от властта.

Караджов обаче потвърди, че е поискал да се изясни в Министерството на финансите как тази внушителна сума ще бъде осигурена ден преди проекта на актуализацията да се постави на гласуване в кабинета.

"Казах, че в бюджета на МРРБ само има обещани неща за минали периоди над 3 млрд. лв., които ги няма в актуализацията. Не е казано, че това е условие за приемане на бюджета. ИТН ще подкрепи бюджета в социалната част. Единственото, което аз алармирам, е, че се отваря системен риск за бюджета и републиканската пътна мрежа. Поставих въпроса какво правим със създадената от всички нас в коалицията дупка", каза той на брифинг пред журналисти.

От Министерството на финансите също разпространиха документ, в който показват, че Караджов е искал над 3,9 млрд. лв. с писмо на 6 юни - т.е. два дни преди да се стигне до разрива в коалицията.

Той твърди, че създаването на този дефицит е следствие от решението на 20 април на Народното събрание, с което се описва как АПИ трябва да се разплати за вече възложени и изпълнени или недовършени ремонти на строителните фирми, за които има съмнения в нередности при сключените договори.

Караджов показва и свои забележки по този проект от април, в които е поискал парите да не се вадят от действащия бюджет на АПИ за 2022 г., защото те не са предвидени при приемането му, а да се осигурят от централния бюджет с постановление на Министерски съвет.

"Лъжа, че сме тикали пари към "крадливите фирми" - ние предложихме да няма такова разплащане. Предложението дойде от ПП", каза още той. Караджов обвини Петков в "жалко лъжене с цел да прикрие собствените си неудачи в управлението на държавата".

Караджов обяви, че е получил инструкции от партийното ръководство да не участва в гласуването на актуализацията на бюджета на 8 юни, след като е разбрал, че текстовете не са одобрени от ИТН минути преди началото на заседанието.

"Работил съм като технократ, не съм делил никого на една или друга партия. Искам сега да видя депутатите от ПП, БСП и ДБ, с над 50% от които съм работил персонално. Където съм ходил в страната, те бяха до мен. Работих по техните проблеми, които ми поставяха. Сега искам да видя с този бюджет, който отказва обещанията за общините, как ще се обърнем и ще кажем, че няма пари", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023