Снимка: © Getty Images

Военният вицепремиер Красимир Каракачанов е внесъл в Министерски съвет драстични предложения за държавно регулиране на пазара на плодове и зеленчуци. 

Под предлога "подпомагане на част от земеделския сектор", Каракачанов иска правителството да "спре временно вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар". 

Това е една от четирите мерки, които Каракачанов е внесъл за разглеждане от правителството. Останалите три предложения регламентират отслабването на част от забраните за движение на земеделски работници и собственици на домашни стопанства, както и допускане на сезонните работници до мярката за подкрепа на бизнеса 60:40. 

"Целта на промените е да подпомогне засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция, осигуряваща прехраната на българското население, в условията на обявената пандемия от COVID 19", се казва в съобщение на ВМРО, чийто партиен лидер е Красимир Каракачанов. 

Идеята за забрана на вноса на храни идва дни след неуспешните преговори на земеделския министър Десислава Танева и големите търговски вериги. Танева искаше да накара супермаркетите да отделят 50% от щандовете си за пласитане на български хранителни стоки.  Веригите са отказали да възприемат новата мярка заради обвързаните с това допълнителни разходи, които може да доведат до скок на цените. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети