Каракачанов иска да спре вноса на плодове и зеленчуци в извънредното положение Снимка: © Getty Images

Военният вицепремиер Красимир Каракачанов е внесъл в Министерски съвет драстични предложения за държавно регулиране на пазара на плодове и зеленчуци.

Под предлога "подпомагане на част от земеделския сектор", Каракачанов иска правителството да "спре временно вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар".

Това е една от четирите мерки, които Каракачанов е внесъл за разглеждане от правителството. Останалите три предложения регламентират отслабването на част от забраните за движение на земеделски работници и собственици на домашни стопанства, както и допускане на сезонните работници до мярката за подкрепа на бизнеса 60:40.

"Целта на промените е да подпомогне засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция, осигуряваща прехраната на българското население, в условията на обявената пандемия от COVID 19", се казва в съобщение на ВМРО, чийто партиен лидер е Красимир Каракачанов.

Идеята за забрана на вноса на храни идва дни след неуспешните преговори на земеделския министър Десислава Танева и големите търговски вериги. Танева искаше да накара супермаркетите да отделят 50% от щандовете си за пласитане на български хранителни стоки. Веригите са отказали да възприемат новата мярка заради обвързаните с това допълнителни разходи, които може да доведат до скок на цените.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023