Карибската островна държава Антигуа и Барбуда иска да стимулира икономиката си по време на пандемията по иновативен начин. Страната се присъедини към още няколко държави, които търсят „дигитални номади“ с желание да работят от плажовете на нейните два големи острова.

Държавата ще позволи на хората, които работят дистанционно и печелят поне 50 000 долара годишно, да живеят на територията ѝ в рамките на до две години. За целта управляващите създадоха нова програма, наречена Nomad Digital Residence.

Новата виза ще даде шанс на кандидатите по програмата да се ползват със същите привилегии като жителите на Антигуа и Барбуда, докато в същото време работят за компания, която не се намира на територията на островите.

Програмата на карибската страна предоставя специален статут на „дигитални номади“, които могат да докажат, че притежават достатъчно средства за собствена издръжка и за издръжка на всички придружаващи членове на семейството. Стойността на заявлението за дигитално номадско местожителство е 1500 долара за един човек, 2000 долара за двойка, а за семейство от три или повече души - 3000 долара.

Тези, които получат документа, ще имат достъп до красивите плажове на бившата британска колония, ще се насладят на гмуркане и риболов, а страната обещава отлично Wi-Fi и мобилно покритие, за да подпомогне работата на новите си жители.

„Нека ви обясня защо това е добър избор. Първо – напълно успешно овладяхме Covid-19 пандемията. Отчетохме много малък брой смъртни случаи, нисък брой заразени и висок процент оздравели. По-важното е, че научихме как да засичаме инфектираните, как бързо да ги лекуваме и как да овладяваме разпространението на вируса в обществото“, каза в официално изявление премиерът Гастон Браун.

Общият брой на положителните проби в Антигуа и Барбуда възлиза на 106 от началото на пандемията. Смъртните случаи са три.

„Второ – инвестирахме в модерни медицински сгради, включващи в себе си инфекциозни клиники. Те са управлявани от квалифициран и опитен персонал“, продължава Браун.

Той посочва като трета важна точка отличната телекомуникационна система в цялата страна и скоростния интернет. „Това означава, че може да работите за всяка част от света, докато междувременно се намирате в Антигуа – все едно сте в офиса или в дома си“.

„Четвърто – разполагаме със страхотни хотели, супермаркети, ресторанти. Имаме красиви пейзажи, предлагаме водни спортове, гмуркане, риболов – ще ви осигурим всичко, ако решите да станете наш гражданин“, казва премиерът.

Той отбелязва, че обществото в Антигуа и Барбуда е мултикултурно и хората стотици години наред са свикнали да приемат гости, затова са много дружелюбни. „Затова сме с рейтинг на една от топ туристическите дестинации в света. Така че ви каним да дойдете в рая“, казва Гастон Браун.

Засега същата програма имат Барбадос и Аруба.

Антигуа и Барбуда е островна държава, която се намира между Карибско море и Атлантическия океан. Населението ѝ е около 95 хиляди души и почти всички живеят на по-големия остров Антигуа. Столицата е Сейнт Джонс, а страната е бивша британска колония и официалният език е английският.

Британците са колонизирали Антигуа през 1632, а през 1678 – и Барбуда. На 1 ноември 1981 държавата обяви своята независимост, но все още е под контрола на английската кралица.

През септември 2017 ураганът Ирма разруши 95% от сградите на Барбуда и в резултат на това всички жители се преместиха на Антигуа, оставяйки по-малкия остров празен за първи път в модерната история.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Таблетът е новата раница с платформата iZZI

С нея учениците имат достъп до учебниците си в интерактивна среда

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията