Карим Бензема съди френски министър, който го обвини във връзка с "Мюсюлмански братя" Снимка: © Getty

Нов политически скандал се вихри във Франция, която от седмица има най-младия премиер в историята на страната.

Погледите обаче този път са насочени към френската футболна звезда Карим Бензема, който заведе дело за клевета срещу министъра на вътрешните работи Жерал Дарманен.

Причината – още през октомври Дармен обвинява носителя на „Златна топка“ в „известни връзки с "Мюсюлмански братя".

"Както всички знаем, Карим Бензема има прословути връзки с "Мюсюлмански братя", каза френският министър на вътрешните работи по CNews.

Думите му идват в отговор на публикация на Бензема, в която футболистът се застъпва за жертвите на „несправедливите бомбардировки“ в ивицата Газа, както той нарича военните действия на Израел срещу терористичната групировка "Хамас", която управлява територията.

„Молитвите ни са насочени към народа на Газа, който отново е жертва на несправедливи бомбардировки, които не щадят нито жени, нито деца“, написа френският футболист от алжирски произход в социалната мрежа Х.

Обявената от САЩ и ЕС за терористична организация „Хамас“ нападна Израел на 7 октомври, като уби 1200 цивилни, а други 240 взе за заложници.

  • Ударът от 7 октомври стана повод за първи път от 50 години Израел да обяви "състояние на война" срещу "Хамас", като от началото ѝ има много жертви, а територията е в хуманитарна криза.
  • Войната доведе и до международно напрежение и дипломатически скандали.

"От няколко години насам наблюдаваме бавно изместване на позициите на Карим Бензема към твърдолинейния, строг ислям, характерен за идеологията за разпространяване на ислямските норми в различни сфери на обществото, особено в спорта", твърдят хора от обкръжението на министъра, цитирани от френското издание RTL.

Те се позовават и на отказа на играча да пее „Марсилезата“ - националния химн на страната, когато беше част от френския национален отбор по футбол, припомнят и "подкрепата му за публикацията на руския ММА боец Хабиб Нурмагомедов, истински призив към омраза след публикуването на карикатури на пророка Мохамед във френската преса". Самият Бензема твърди преди време, че отказът му да изпълнява химна е заради "войнстващия" му текст.

Чрез своя адвокат Бензема категорично отхвърля обвиненията на министъра на вътрешните работи.

"Това е лъжа! Карим Бензема никога не е имал и най-малка връзка с тази организация", подчерта Юг Виже по-рано пред Le Parisien, като допълни, че футболистът живее в Саудитска Арабия – страна, която е обявила "Мюсюлмански братя" за терористична организация.

"Мюсюлмански братя" е забранена в няколко държави, включително Египет, Русия и Саудитска Арабия. Франция не е сред тях, твърди адвокатът.

След дни на напрежение Бензема в край на сметка е подал жалба до Републиканската съдебна палата - единственият съд, който е оправомощен да преследва и съди членове на правителството.

Жалбата е в обем от 92 страници, от които 80 страници приложения, предимно статии от пресата.

Останалите 10 страници съдържат подробна аргументация, в която футболистът настоява, че няма никакви връзки с цитираната организация, а обвиненията накърняват честта и репутацията му.

„Семейните последици за близките му също са значителни. Посяваме разделение във Франция, имаме много хора, които не разбират този вид говорене. Това е точно обратното на образа, към който трябва да се стреми човек, смятащ себе си за политик", допълва Виже, като нарича своя клиент „жертва на политическа манипулация“.

Мюсюлманското братство е основано преди около 80 години в Египет. То дава основите на много съвременни ислямистки организации, включително екстремистката групировка „Хамас“, припомня BBC.

Организацията представлява предимно идеологическо движение без официална структура и макар да е забранено в много страни, не е ограничено в по-голямата част от Европейския съюз.

Влиянието на групировката в Европа се проявява главно чрез подставени организации, които агитират за ислямски каузи, като например правото на жените да покриват главите си.


Снимка от войната в Газа Израел и "Хамас" се споразумяха за доставка на медицинска помощ на заложниците и цивилните в Газа

Турция арестува футболист заради лента с надпис в солидарност с Израел


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024