Каримански отрече вина по съмнения за измама за близо 1,2 млн. лв.

Кандидатурата на Любомир Каримански за гуверньор на БНБ извади на показ стар случай на финансова измама с плащането на близо 1,2 млн. лв. в брой на подставено социално-слабо лице по спор между "Инвестбанк" и частна фирма от 2015 г.

Каримански е член на УС и изпълнителен директор на банката между април 2011 и октомври 2015 г.

Разследващият сайт BIRD публикува факсимилета от документи, на които се вижда и името на Каримански, с които на 13 август 2015 г. "Инвестбанк" се споразумява с неграмотен и малоимотен гражданин да му плати 1,193 млн. лв., дължими по старо съдебно дело на съвсем друг човек.

Депутатът от ИТН не потвърди и не отрече достоверността на документа, след като той му беше показан в студиото на бТВ, посветено на избора за гуверньор на БНБ.

Той обяви, че "във времето е подписвал множество договори" и каза, че "обслужването на клиентите зависи от много други дирекции, които би трябвало да дадат експертиза на тези, които трябва да разрешат".

Каримански нарече фактите, изнесени в разследване на журналиста Иван Бакалов още през 2015 г., "атака, която не приемам по начина, по който се поднася" и призова "ако има някой, който е направил нарушение, това да се установи по законовия ред".

Казусът с "ДИГ-94" е описан подробно в "Е-Вестник" преди години, като BIRD публикуваха и копия от споразумението между банката и фиктивния получател на средствата.

Мъжът се казва Васил Колев, живее в порутена сграда в "Модерно предградие" и е събирач на метали към момента на предполагаемото предаване на внушителната сума. Видимо човекът е неграмотен - изписал е дори малкото си име с правописна грешка в споразумението с банката.

Независимо от това, на 13 август 2015 г. той е успял да се регистрира като управител на дружеството "ДИГ-94" пред Търговския регистър.

По това време фирмата съди "Инвестбанк" по стар спор за липсващи пари. Делото се намира във фаза на обжалване от банката, след като втора съдебна инстанция я осъжда да плати парите на собственика на "ДИГ-94".

Изненадващо в деня, в който Колев се вписва като управител, ръководството на институцията решава, че повече няма да спори, а ще възстанови сумата - само че не на човека, който ги съди, а на новия ѝ управител.

Според разследване на журналиста Иван Бакалов от E-Vestnik, всички стъпки се случват в един и същи ден - на 13 август социално-слабият мъж се сдобива с банкова сметка в "Инвестбанк", а над 1 млн. лв. са му преведени и наредени за изплащане в брой в клон в центъра на София.

Документната измама с фиктивния управител на фирмата е доказана, след като реалният ѝ собственик подава жалба и вписването на Васил Колев е отменено. Самият той е дал показания пред МВР, че е получил не 1,2 млн. лв., а 900 лв., за да се подпише.

Според Иван Бакалов - "Измамената фирма впоследствие си прибра парите от банката със съдия изпълнител, а прокуратурата не видя престъпление".

Пред БТВ Любомир Каримански обяви, че "не е участвал в този казус" и отхвърли служебна отговорност като изпълнителен директор за това, че банката се е споразумяла с подставено лице за крупна сума.

"Документите за подписване са в много голяма папка, в която подписвам всички документи за дадения клон. Разписвам на ден по много догоовир. Отговорност трябва да се търси на служителите, които са направили нарушение", каза той.

Каримански сравни случая с друг известен банков спор - между футболиста Мартин Петров и "Уникредит Булбанк" за близо 4 млн. лв., източени от сметките му от тогавашния му личен банкер: "Това прави ли г-н Хампарцумян съучастник в схемата?", беше аргументът му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и своя вътрешен неутралитет

Актьорът смята, че артистите у нас са твърде "тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет"

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023