Кандидатурата на Любомир Каримански за гуверньор на БНБ извади на показ стар случай на финансова измама с плащането на близо 1,2 млн. лв. в брой на подставено социално-слабо лице по спор между "Инвестбанк" и частна фирма от 2015 г. 

Каримански е член на УС и изпълнителен директор на банката между април 2011 и октомври 2015 г.

Разследващият сайт BIRD публикува факсимилета от документи, на които се вижда и името на Каримански, с които на 13 август 2015 г. "Инвестбанк" се споразумява с неграмотен и малоимотен гражданин да му плати 1,193 млн. лв., дължими по старо съдебно дело на съвсем друг човек. 

Депутатът от ИТН не потвърди и не отрече достоверността на документа, след като той му беше показан в студиото на бТВ, посветено на избора за гуверньор на БНБ. 

Той обяви, че "във времето е подписвал множество договори" и каза, че "обслужването на клиентите зависи от много други дирекции, които би трябвало да дадат експертиза на тези, които трябва да разрешат". 

Каримански нарече фактите, изнесени в разследване на журналиста Иван Бакалов още през 2015 г., "атака, която не приемам по начина, по който се поднася" и призова "ако има някой, който е направил нарушение, това да се установи по законовия ред". 

Казусът с "ДИГ-94" е описан подробно в "Е-Вестник" преди години, като BIRD публикуваха и копия от споразумението между банката и фиктивния получател на средствата.   

Мъжът се казва Васил Колев, живее в порутена сграда в "Модерно предградие" и е събирач на метали към момента на предполагаемото предаване на внушителната сума. Видимо човекът е неграмотен - изписал е дори малкото си име с правописна грешка в споразумението с банката. 

Независимо от това, на 13 август 2015 г. той е успял да се регистрира като управител на дружеството "ДИГ-94" пред Търговския регистър. 

По това време фирмата съди "Инвестбанк" по стар спор за липсващи пари. Делото се намира във фаза на обжалване от банката, след като втора съдебна инстанция я осъжда да плати парите на собственика на "ДИГ-94".

Изненадващо в деня, в който Колев се вписва като управител, ръководството на институцията решава, че повече няма да спори, а ще възстанови сумата - само че не на човека, който ги съди, а на новия ѝ управител. 

Според разследване на журналиста Иван Бакалов от E-Vestnik, всички стъпки се случват в един и същи ден - на 13 август социално-слабият мъж се сдобива с банкова сметка в "Инвестбанк", а над 1 млн. лв. са му преведени и наредени за изплащане в брой в клон в центъра на София.

Документната измама с фиктивния управител на фирмата е доказана, след като реалният ѝ собственик подава жалба и вписването на Васил Колев е отменено. Самият той е дал показания пред МВР, че е получил не 1,2 млн. лв., а 900 лв., за да се подпише. 

Според Иван Бакалов - "Измамената фирма впоследствие си прибра парите от банката със съдия изпълнител, а прокуратурата не видя престъпление".

Пред БТВ Любомир Каримански обяви, че "не е участвал в този казус" и отхвърли служебна отговорност като изпълнителен директор за това, че банката се е споразумяла с подставено лице за крупна сума.

"Документите за подписване са в много голяма папка, в която подписвам всички документи за дадения клон. Разписвам на ден по много догоовир. Отговорност трябва да се търси на служителите, които са направили нарушение", каза той. 

Каримански сравни случая с друг известен банков спор - между футболиста Мартин Петров и "Уникредит Булбанк" за близо 4 млн. лв., източени от сметките му от тогавашния му личен банкер: "Това прави ли г-н Хампарцумян съучастник в схемата?", беше аргументът му. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години

"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия"

Тази година журито не подкрепи песента победител на Украйна, което предизвика вълна от реакции в социалните мрежи