Карл Нехамер получи нов мандат за управление на Австрия и игнорира крайната десница Снимка: © Getty Images

Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен връчи мандат за съставяне на правителство на досегашния канцлер Карл Нехамер от консервативната Австрийска народна партия.

Държавният глава заяви, че Нехамер "трябва незабавно да започне коалиционни преговори със Социалдемократическата партия".

Това на практика означава, че крайнодясната "Партия на свободата" (FPÖ) засега остава извън бъдещото правителство, въпреки историческата си победа на парламентарните избори през септември.

Ван дер Белен заяви, че в проучвателните разговори, проведени през последните няколко дни, никой от останалите политически формации не е изразил желание да формира коалиция с FPÖ под ръководството на лидера на партията Херберт Кикл.

Херберт Кикл не може да намери коалиционен партньор, който да го направи канцлер“, каза австрийският президент.

Лидерите на втората и третата политически сили са обяснили на държавния глава, че не желаят да управляват с крайната десница от "съображения за загриженост за демокрацията и върховенството на закона".

Като причини те са изтъкнали и приятелското отношение на Кикл към Москва, липсата на разграничение от десните екстремисти и опасенията на чуждите разузнавателни служби, добави Ван дер Белен.

Австрия се нуждае от правителство, което е способно да действа, от стабилно и почтено правителство“, каза президентът. Той не изключи възможността либералната партия „Неос“ или „Зелените“ също да станат част от следващото правителство, за да си осигурят по-широко мнозинство в парламента.

FPÖ спечели първото място на изборите в края на септември с 29%. Народната партия на Карл Нехамер, която управлява и в момента, беше изтласкана на второ място с 26%.

Социалдемократите се смъкнаха до исторически най-ниското ниво от 21%, следвана от Неос (9%) и Зелените, които преди това управляваха с Народната партия (8%).

Ван дер Белен по-рано намекна, че може да направи опит да попречи на Кикл - по думите му Конституцията не го задължава да поиска от партията, заела първо място, да състави правителство. Това обаче е дългогодишна традиция, отбелязват австрийските медии.

FPO, която иска да спре предоставянето на убежище и да изгради „крепост Австрия“, която да не позволява на мигрантите да влизат в страната, първоначално е ръководена от бивш нацистки депутат през 50-те години на миналия век.

Крайната десница е първа на парламентарните избори в Австрия (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Излязоха мемоарите на Навални от затвора, в които той предвижда смъртта си

Мемоарите оглавиха книжните класации още в първия ден от излизането им

18:02 - 22.10.2024
Важно днес

Верижна катастрофа затвори част от магистрала "Тракия" до Пазарджик

При инцидента има пострадали

17:06 - 22.10.2024