Снимка: © Getty Images

В продължение на векове човечеството само е можело да си представя как биха изглеждали персонажите от популярните картини, ако можеха да оживеят и да се пренесат в реалния свят. Сега технологии ни дават възможността да разберем.

Популярният руски фотограф и ютюбър Денис Ширяев използва AI алгоритми, с помощта на които може да придаде съвсем реалистични изражения на някои от най-известните портрети в историята.

Сред творбите, "оживели" с помощта на Шеряев, са "Мона Лиза" и "Дамата с хермелина" на Леонардо Да Винчи, "Раждането на Венера" на Ботичели, "Момичето с перлената обеца" на Вермеер, "Нощният патрул" на Рембранд, "Американска готика" на Грант Ууд и знаменитият автопортрет на Фрида Кало.

Той споделя, че алгоритмите, които е използвал при работата си върху картините, са First Order Model, Style GAN 2, DAIN, ESRGAN, а част от лицевите изражения са създадени с инструмента "Art Breeder".

Ширяев е известен с това, че вдъхва нов живот на стари снимки и видео материали, повишавайки значително тяхното качество с помощта на съвременните технологии. На неговия YouTube канал можете да видите усъвършенствани версии на любителски клипове, заснети по улиците на Париж, Лондон, Амстердам и Сан Фрациско в края на 19. и началото на 20. век.

Сега обаче руснакът е решил да рзшири своята дейност, като ни показва известни картини в неподозирана досега светлина с помощта на изкуствения интелект.

Ширяев заявява, че няма намерение да спира дотук и че клипът е само първата част от поредица, която самият той нарича "AI Stuff". В първото видео той се фокусира върху картини от периода 1498 - 1940 г., като намерението му е в следващия епизод да обърне поглед към съвременното изкуство.

AI технологиите са един от най-бързо прогресиращите сегменти в технологичната индустрия. Техните огромни способности обаче могат да се използват както за образование и забавление, така и за Дийпфейк от порното до политиката: Да виждаш нещо, не значи да му вярваш . Така че бъдете внимателни и винаги поставяйте под въпрос това, което виждате.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин