Катастрофата от Околовръстното освети тежко безхаберие на замесените полицаи

Двамата патрулни полицаи, които са станали свидетели на катастрофата на Околовръстното шосе на 25 септември, може да бъдат обвинени за неоказване на помощ - но все още няма събрани доказателства, които да потвърждават, че са получили подкуп от шофьора Димитър Любенов.

Това стана ясно от брифинг на ръководството на СГП, откъдето отговориха на критиките на служебния министър Иван Демерджиев за бездействие на обвинението по казуса с провинилите се полицаи.

Нарушенията, за които вече има поне косвени данни, говорят за скандално неизпълнение на задълженията им.

Обвиненият за убийството на пътя Димитър Любенов уличи двамата служители на МВР, че са взели 200 лв. подкуп от него, за да го съпровождат, докато шофира пиян и дрогиран с почти 200 км/ч.

В прокуратурата имат само странично свидетелство за думите му - свидетел е получил информация преди катастрофата, че Любенов "се е свързал с полицията, кара своя автомобил и е обяснил защо патрулната кола се движи с него". Преди това обвиняемият е имал намерение да се прибере с Drink and Drive.

"По една или друга причина шофьорът (който е трябвало да прибере Любенов след запоя, б.р) е бил възпрепятстван и не е успял да се отзове на мястото. Не е могъл да отиде навреме. Изпратен е друг автомобил, но докато дойде на място, вече е било късно - полицаите вече са прихванали и придружавали обвиняемия", казаха от прокуратурата.

Данните от полицейския GPS показват, че действително колата на МВР е прихванала "Порше"-то му при бул. "Пушкин" и е започнала да го следва. Засега няма обаче запис, който да доказва недвусмислено, че патрулът го е спрял.

"Идва един момент, в който няма камери, но има забавяне по GPS системата от 3 минути. Там по всяка вероятност и двата автомобила са спрели, защото непосредствено след това отново се виждат на друга камера един зад друг. Пътят им продължава така до момента на катастрофата", казаха прокурорите от СГП.

Липсата на ясни данни за предаване и приемане на пари и за самоличността на пътниците в патрулната кола на Околовръстното е довела поркурорите до решението да не искат незабавно задържане под стража на заподозрените. Това беше и причината за възмущението на вътрешния министър Иван Демерджиев.

Засега само един от провинилите се полицаи се е съгласил да предаде телефона си доброволно. Вторият служител, замесен в случая, е имал "обструкции" и е предал един iPhone, без обаче да позволи да бъде отключен.

Полицаите са карали с около 100 км/ч по Околовръстното, за да настигнат Димитър Любенов. Защо не са информирали други патрули в района, че по шосето се движи водач с абсолютно недопустима скорост - също не е ясно. Данните от GPS показват, че са пристигнали на мястото на инцидента непосредствено след случилото се.

"Това води до извода, че те са свидетели на ПТП - но вместо да останат там и да се обадят на дежурна група, да сигнализират и да документират случая, те тръгват назад по локалното платно. Връщат се и се оттеглят от местопроизшествието", каза прокурорът от СГП.

Няма информация тези полицаи да са се опитали да окажат помощ на пострадалите, въпреки че явно са видели какво става.

Това, че полицейска кола е избягала, е основание за престъпление, когато се съберат доказателства. Прокурорите обаче не смятат, че служителите на МВР може да бъдат обвинени за съпричиняване на смъртта на убития френски гражданин заради бездействието си.

Едва след като свидетел на катастрофата се е обадил на Телефон 112, дежурните от спешната линия са повикали най-близкия патрул да се отзове.

"Случайно или не е точно този, които се е оттеглил. Затова същият патрул, който е дал назад от катастрофата, се връща на местопроизшествието да оказва помощ - просто защото е бил най-близо по GPS", казаха прокурорите.

Малко по-късно идва и втори патрул с други полицаи, които вече започват да работят по случая.

Вторият тежък пропуск на полицията е това, че не са иззели телефона на Димитър Любенов още на мястото на произшествието.

Устройството е получено едва по-късно от неговия съдружник. Копие от съдържанието му е приобщено по досъдебното производство срещу полицаите.

Все още не е изяснено кой е конкретният служител от полицията, който е направил подобен гаф - и с какъв мотив.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024
Важно днес

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Ново разследване на Фонда на Навални разкри съмнения за корупция в тежко пострадалия град

15:30 - 15.04.2024