Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция Снимка: © Getty Images

Собственикът на "Беса транс", чийто автобус изгоря при катастрофата на АМ "Струма", твърди, че превозното средство е минало през сервиз както преди, така и след пристигането си в Турция.

Беким Хаджиу казва пред БНТ, че той, съпругата му и децата му също били част от тази екскурзия, но са пътували в два от другите автобуси.

Три седмици преди пътуването до Истанбул изгорелият автобус е минал през технически преглед в Северна Македония.

"Преди да тръгнем за Турция, им правим сервиз, контролираме. Дори когато стигнем в Истанбул и там ходим на сервиз да се контролира, превозваме пътници, да видим каква е ситуацията. Всичко беше наред и натам, и когато бяхме на сервиза там. Когато има нещо ни казват веднага да го оправим", казва той в интервю за БНТ.

Машината е произведена през 2007 г., като е купена от превозвача преди три години и досега не е имала технически проблеми.

Той отрича да са превозвали нелегално гориво, като казва, че тубите в автобуса са били пълни с вода, а не с бензин или дизел.

Хаджиу казва, че шофьорите са опитни професионалисти и много пъти са минавали през този маршрут. Твърди още, че автобусите имат фабрични ограничения за скоростта и не могат да вдигнат повече от 100 км/ч. Лимитът в района на катастрофата беше 120 км/ч.

Той отказва да коментира липсата на разрешително за конкретния катастрофирал автобус и казуса с пропускането му през граничните контроли.

Фирмата му организира редовни превози до Истанбул от 4 години.

Беким Хаджиу е разбрал за тежкия инцидент на границата.

Той е поискал да се върне обратно, пристигнал е на мястото на катастрофата, остава да живее в България под наем и до този момент. Мъжът казва, че е готов да съдейства на разследващите с каквото може.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Седмокласниците се явяват на изпит по български език и литература

Те ще пишат по Вариант 1 на националното външно оценяване

07:46 - 19.06.2024
Важно днес

Първото заседание на 50-ото НС: "Време е да върнем здравия разум"

Депутатите трябва да изберат председател на парламента

07:18 - 19.06.2024
Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024
Важно днес

Lufthansa пуска нова авиокомпания, която ще лети и до България

Предвижда се София да стане част от маршрутите през 2025 година

16:42 - 18.06.2024