Катедралата "Нотр Дам" в Париж ще отвори отново през 2024 г. Снимка: © Getty Images

Катедралата "Нотр Дам" в Париж ще бъде отворена за обществеността през 2024 г. Това съобщи френският министър на културата Рима Абдул Малак в четвъртък - повече от три години след като покривът на сградата беше разрушен от огромен пожар.

Министърът заяви, че етапът за почистване на проекта за възстановяване е приключил, което ще позволи възстановителните работи да започнат в края на лятото.

"Нотр Дам" е затворена за реставрация, откакто пожарът през 2019 г. разруши покрива ѝ. Изображения и видеоклипове от инцидента бяха гледани от милиони във Франция и по целия свят.

"Убедени сме, че 2024 г. ще бъде годината, в която голяма част от тази работа ще бъде завършена. Това ще е годината на повторното отваряне на катедралата за поклонниците и за обществеността", каза Абдул Малак при посещение на обекта.

Скоро след пожара през април 2019 г. президентът Еманюел Макрон заяви, че катедралата, която датира от 12 век, ще бъде възстановена, а по-късно обеща тя да бъде отворена отново за поклонници до 2024 г., когато Франция ще бъде домакин на Олимпийските игри.

Катедралата ще бъде възстановена в предишния си вид, включително и 96-метровия шпил, проектиран от архитекта Еужен Виолет-ле-Дюк в средата на XIX в., за който е избран нов дървен материал.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024