"Като по съветско време": Жителите на Мариупол описват живота си година след руската окупация Снимка: © Getty Images

Някога оживеният украински град Мариупол сега се е "променил драстично". От общинските сгради се веят само руски знамена. По улиците се виждат войници, а върху стените в офисите и училищата висят портрети на руския президент Владимир Путин. Така Мариупол в момента се е превърнал просто в една мрачна версия на Съветския съюз.

Британският вестник "Гардиън" описва положението в окупирания от руснаците град през разказите на неговите жители, които са запазили анонимност по време на интервютата.

Един от тях споделя, че се чувства все едно е попаднал в някакъв "ужасен потиснат колкоз", визирайки формата на колективно селско стопанство от времето на СССР.

"Магазините са старомодни, а цените - астрономически. Градът не е този, който някога познавах. Хората не са същите. Всичко е променено. Имам постоянното усещане, че искам да се върна у дома", казва той.

Над 300 000 души бяха принудени да напуснат домовете си в Мариупол, а други 21 хиляди бяха убити още в първите дни на войната. Градът се превърна в руини, докато украинските му защитници бяха изтласкани в металургичния завод "Азовстал" и принудени да се предадат след седмици на храбри сражения.

Окупационните руски сили събориха над 300 жилищни блока, които бяха разрушени при обсадата и опустошаването на града. Един от жителите казва, че центърът сега е една "празна пустош": "За мен изглежда ужасно. Има кратери. Всичко е обезобразено."

Запазените жилища са били дадени на колаборационисти (съмишленици на врага - б.ред). Няколко пететажни жилищни сгради са били ремонтирани, като електричеството, газта и другите услуги в повечето случаи са били възстановени.

Снимка от Мариупол, Украйна

Някои жители обаче са били принудени да продължат да живеят в разрушени блокове, предвидени за събаряне, без достъп до отопление. Други е трябвало да се преместят в претъпкани общежития, където съпрузи и съпруги са били разделяни един от друг и настанявани в отделни стаи спрямо пола им, разказва британския вестник.

"Условията в общежитията са лоши. Хората не искат да напускат имотите си, защото се притесняват някои да ни ги ограби", казва един човек.

Някога Мариупол е бил процъфтяващ европейски метрополис и пристанище на Азовско море, в Донецката област в Източна Украйна. В него са живеели 480 хил. души. През 2014 г. Москва и нейните въоръжени пълномощници за кратко превзеха града.

В навечерието на руската инвазия миналата година общественото мнение в Мариупол е било разделено 50 на 50 между тези, които подкрепяха Киев, и тези, които симпатизираха на Путин, спомнят си някои настоящи и бивши жители на града. През пролетта на 2022 г. около половината от населението на града избяга в контролираните от украинското правителство райони и в европейските страни.

Според останалите там жители броят на загиналите в града е между 100 хил. и 120 хил. души - число, което е значително по-високо от официалния брой от 21 000 души, посочен от правителството на Володимир Зеленски.

Около 120 хил. от първоначалните жители на Мариупол обаче са оцелели и все още живеят в града. От тях около 20% подкрепят въоръжените сили на Украйна и чакат освобождението, смята един жител.

"Мисля, че е необходимо да се държим", обяснява той, като допълва, че останалата част от хората или са безразлични към ситуацията, или подкрепят Русия.

"Последната група сега са мнозинство. Те много се страхуват от (предстоящото украинско) контранастъпление. Настроението се промени драстично. Преди една година всички смятаха, че Русия ще победи. Нямаше друг сценарий. Сега дори тези, които подкрепят Путин, осъзнават, че нещо се случва и че Русия всъщност може да загуби", споделя местен жител.

Междувременно Кремъл се опитва да затегне влиянието си върху младите хора в града. Училищата и детските градини отново работят, но по руска учебна програма, а украинският език е напълно забранен.

"Промиването на мозъци е много силно. На децата се казва, че президентът на Русия е най-добрият, а Украйна е пълна с лоши хора и фашисти. Това е точно като по съветско време. Само математиката и физиката остават непроменени", разказва човек от града.

Година след руската окупация на Мариупол в града има малко признаци за украинска партизанска дейност, признават жителите.

"Не съм се сблъсквал с такава. Хората биват арестувани, измъчвани и отвеждани", казва един тях.

Напускането на града е почти невъзможна задача и става единствено през Русия, което е скъпо и рисковано пътуване. Руската шпионска агенция ФСБ проверява всеки, който се опитваше да излезе, като претърсва телефоните им за всякакви следи, свързващи гражданите с проукраинска дейност.

"Ако открият нещо, ще ви задържат. Не е необичайно ФСБ да разпитва хора в продължение на осем, десет, дори 16 часа", казва мъж, останал в града, за да се грижи за възрастните си баба и дядо, след като баща му е бил убит по време на руската блокада.

"Да остана или да си тръгна е много болезнен въпрос. Аз имам семейство. Не мога да ги оставя", допълва той.

Градът обаче е в очакване да види какво ще се случи с планираната контраофанзива на Украйна и дали тя ще достигне до Мариупол, който се намира само на около 56 км от руската граница. Междувременно около 2000 от общо 2500 защитници на "Азовстал" остават в руски плен година след сраженията.

Ако Киев си върне Мариупол, градът ще се нуждае от мащабна програма за възстановяване и развитие, тъй като руските сили са унищожили почти всичко от него.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024