"Като по време на война": Извънредна ситуация в Пекин и страх от втора вълна Снимка: © Getty Images

Район в Пекин се намира в „извънредна ситуация като по време на война“, обявиха местните власти, след като на пазар за търговия на едро се появи нов клъстър на коронавируса.

Това стана ясно, след като мъж, посетил пазара „Синфади“ в югозападния район Фенгтай на 3 юни, е дал положителна проба за Covid-19 в четвъртък – сочат данните на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в китайската столица.

Властта в района в лицето на Чу Джунуей съобщи, че ситуацията е извънредна. На брифинг в събота той каза, че 11 квартала са поставени под пълна блокада. Те се намират в близост до „Синфади“, който е най-големият пазар да месо и зеленчуци в Пекин.

Ситуацията накара управляващите да тестват 1940 работници в големите супермаркети и малки магазини в китайската столица.

517 работещи на пазар „Синфади“ са дали проби, а тестовете на 45 от тях са положителни, съобщи „Ройтерс“. Нито един от тях обаче не показва симптоми. Още един човек, посетил пазар в северозападния район Хайдиан, е бил заразен с Covid-19.

В „Синфади“ са взети проби и е установено, че коронавирусът е намерен по различни повърхности. Една от тях е дървена дъска, която е била използвана за рязане на сьомга, пише Washington Post.

Припомняме, че позицията на китайските власти за началото на разпространението на пандемията бе, че тя е тръгнала от пазар в Ухан.

От средата на май досега в Китай бяха регистрирани около 300 случая на коронавируса. Страната, която се превърна в епицентър на заразата в ранните етапи на разпространението ѝ, овладя кризата и се намира на 19-о място в света, що се отнася до броя заболели – 83 075. Страхът от втора вълна обаче не бе отписан от Пекин през цялото това време.

Нарастването на новите случаи принуди властите в китайската столица да преустановят пътуванията между отделните провинции, да затворят някои училища и да отложат големи спортни събития.

Говорителят на градската управа Су Хейджан каза на пресконференция в събота, че гражданите на Пекин не трябва да бъдат спокойни, а да продължат борбата с Covid-19.

„Искаме да предупредим всички да не свалят гарда дори за секунда, да продължат да спазват контрола за предотвратяване на епидемията. Трябва да бъдем подготвени за дълга битка с вируса“, каза той.

„Трябва да останем нащрек за рисковете от новозаразени, пристигащи от други градове и чужбина. Да помним факта, че контролът над заразата в нашия град е сложен и сериозен процес и вирусът ще бъде тук доста дълго време“, добави Хейджан.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024