Взели са си и вратите. Как изглежда руското консулство в Русе след изгонването на дипломатите

Изкъртени врати, липсващо обзавеждане, изпразнени помещения - това не е описание на обир, а състоянието на сградата на бившето генерално консулство на Русия в Русе, пише в репортаж от мястото местният вестник "Утро".

Сградата беше отворена за огледи, преди местните власти да решат как да се ползва, след като консулството беше затворено в средата на 2022 г.

"Огледът на двуетажната сграда показва, че при заминаването си руските дипломати са прибрали всичко, каквото могат, включително елементи от обзавеждането. Липсват кухненски шкафове, смесителни батерии на мивки, а и самите мивки", пише русенското издание.

На публикуваните в печатното издание снимки се вижда, че въпреки че сградата е запазила външния си вид, отвътре е буквално "изтърбушена".

За имота Генералното консулство на Русия е плащало наем от 2633,79 лв. без ДДС за терен от 5139 кв.м. и сграда от 460 кв.м.

Руските консули в Русе и Варна бяха сред дипломатите, обявени за персона нон-грата и изгонени от България през юли 2022 г. по време на управлението с премиер Кирил Петков.

Тогава общо 180 души - дипломати и служители на посолството на Москва в София и техните семейства - бяха транспортирани с два самолета за руската столица със специален коридор, тъй като полетите от и за Русия са спрени, след като Кремъл нападна Украйна и започна пълномащабна война.

След напускането на служителите и двете консулства затвориха врати.

Какво ще се случи със сградата в Русе, която от година и половина не се използва, ще се обсъжда на заседанието на общинския обществен съвет по икономически въпроси на 24 януари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024