Католическата църква ще ръкоположи новия епископ отец Румен Станев Снимка: © Католическа църква в България

Католическата църква в България ще ръкоположи отец Румен Станев за помощен епископ на Софийско-пловдивски диоцез и титулярен епископ на Симидика на церемония в неделя, 17 януари.

Ритуалът ще бъде ръководен от Негово Високопреосвещенство монсиньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивски диоцез, а останалите съслужващи епископи са монсиньор Христо Пройков, епарх на Софийска епархия „Йоан XXIII”, и монсиньор Киро Стоянов, епископ на Скопски диоцез, като в ръкоположението ще участва и апостолическият нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари.

Това е историческо събитие за Католическата църква в България, тъй като за първи път Папа Франциск назначава помощен епископ с постоянно седалище в София.

Това е и първото епископско ръкоположение в столицата след дълги десетилетия.

Цялото събитие ще може да се проследи в YouTube канала на енория „Свети Йосиф“.

Церемонията по ръкоположението е древен ритуал, по време на който трима епископи възлагат ръцете си над новия владика, произнасяйки специална молитва. Двама свещеници държат Евангелието над главата на избраника, защото негова задача ще бъде да проповядва Божието слово. След това на новия епископ тържествено се връчват пръстен, Евангелие, митра и жезъл. Той бива помазан, като знак на пълнотата в участието на свещенството на Христа. В началото на церемонията ще бъде прочетена и папската була, с която Светият отец Папа Франциск назначава отец Румен Станев за епископ.

Достъпът до църквата ще бъде ограничен за гости с покани. Официална покана е отправена до Българската православна църква, Президенството, представители на Народното събрание, на Министерски съвет, на Столична община, и останалите религиозни вероизповедания в България, както и членове на дипломатическия корпус.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023
Важно днес

И Илияна Йотова стана "Рицар на годината" на ордена на тамплиерите

Тя не е първият вицпрезидент, който получава отличието

09:22 - 03.12.2023