Снимка: © Католическа църква в България

Католическата църква в България ще ръкоположи отец Румен Станев за помощен епископ на Софийско-пловдивски диоцез и титулярен епископ на Симидика на церемония в неделя, 17 януари.

Ритуалът ще бъде ръководен от Негово Високопреосвещенство монсиньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивски диоцез, а останалите съслужващи епископи са монсиньор Христо Пройков, епарх на Софийска епархия „Йоан XXIII”, и монсиньор Киро Стоянов, епископ на Скопски диоцез, като в ръкоположението ще участва и апостолическият нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари.

Това е историческо събитие за Католическата църква в България, тъй като за първи път Папа Франциск назначава помощен епископ с постоянно седалище в София.

Това е и първото епископско ръкоположение в столицата след дълги десетилетия.

Цялото събитие ще може да се проследи в YouTube канала на енория „Свети Йосиф“.

Церемонията по ръкоположението е древен ритуал, по време на който трима епископи възлагат ръцете си над новия владика, произнасяйки специална молитва. Двама свещеници държат Евангелието над главата на избраника, защото негова задача ще бъде да проповядва Божието слово. След това на новия епископ тържествено се връчват пръстен, Евангелие, митра и жезъл. Той бива помазан, като знак на пълнотата в участието на свещенството на Христа. В началото на церемонията ще бъде прочетена и папската була, с която Светият отец Папа Франциск назначава отец Румен Станев за епископ.

Достъпът до църквата ще бъде ограничен за гости с покани. Официална покана е отправена до Българската православна църква, Президенството, представители на Народното събрание, на Министерски съвет, на Столична община, и останалите религиозни вероизповедания в България, както и членове на дипломатическия корпус.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него