За трета поредна година Kaufland България е основен партньор на „Книги за смет” – една най-мащабните екологични инициативи у нас, която поощрява едновременно рециклирането и четенето. Деветото поредно издание на инициативата ще се състои в рамките на два уикенда през май и юни. За първи път „Книги за смет“ ще бъде достъпна в 9 градове в България.

Регламентът на кампанията предвижда всеки донесъл килограм годна за рециклиране пластмаса да получи в замяна книга по избор и отстъпка за продукти на Kaufland. Тази година сред разнообразието от книги ще бъдат включени и две детски заглавия от издателство „Ракета” -„На планина с деца“ и лимитиран брой от „Къде отива боклукът“, чийто партньор е Kaufland България.

Във всеки град събитието ще започне в 10,00 часа и ще продължи до 13,00 часа. При провеждането на кампанията ще бъдат изпълнени всички епидемиологични разпоредби, като участниците ще бъдат помолени да спазват дистанция на опашките за предаване на пластмасата и получаване на книги.

Кампанията ще се проведе на следните дати и локации:

15 май, събота:
Плевен
: паркинг на Kaufland (ул. „Сан Стефано“ № 80)
Велико Търново: паркинг на Kaufland (ул. „Краков“ № 2Б)
Стара Загора: паркинг на Kaufland (ул. „Стамо Пулев“ № 2)

16 май, неделя:
Варна
: паркинг на Kaufland (ул. „Девня“ № 24);
Русе: паркинг на Kaufland (бул. „Липник“ № 8)

5 юни, събота:
Пловдив
: паркинг на Kaufland (бул. „Пещерско шосе“ № 36)
София: паркинг на Kaufland (ул. „Филип Аврамов“ № 3) и паркинг на Kaufland (бул. „Ген. Тотлебен“ № 36)

6 юни, неделя:
Бургас
: паркинг на Kaufland (ул. „Янко Комитов“ № 8)
Кюстендил: паркинг на Kaufland (бул. „Македония“ № 10)

Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в „Книги за смет“ да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

Kaulfand България се присъединява към каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books в контекста на дългосрочния ангажимент на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Компанията прилага в България RЕset Plastic - стратегията срещу замърсяването с пластмасата на Schwarz Group, част от която е Kaufland.

В дългосрочен план търговската верига има за цел да намали употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 г. и да има 100% рециклируеми опаковки на продуктите собствена марка.

Традиционен партньор на събитието е „ЕКОПАК България“, които осигуряват контейнери за събиране на пластмасовите отпадъци и са ангажирани с извозването, сортирането и предаването за рециклиране на събрания отпадък от кампанията. Сред партньорите на „Книги за смет“ са също Българо-американска кредитна банка, общинa Бургас, община Велико Търново и община Пловдив.

От първото издание на „Книги за смет“ през 2013 г. досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани над 80 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги. Повече информация за инициативата може да откриете на страницата във FB/knigizasmet.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин