Снимка: © Kaufland

Kaufland България ще се включи в Софийския фестивал на науката с инициатива за намаляване на пластмасата за еднократна употреба, специално обособена „Зона Рестарт“ в столичния „Тех Парк“ и игра с награди.

Веригата е основен партньор в 11-ото издание на фестивала, който е най-голямото събитие за популярна наука в България. Kaufland се присъединява в контекста на мащабната си стратегия Reset Plastic и ще участва в двете части на хибридния формат на фестивала. На 15 и 16 май той ще се проведе в София „Тех Парк“, а на 17 и 18 май участниците ще се включат онлайн, представяйки проектите и инициативите си пред ученици.

“Заставаме зад Софийски фестивал на науката, защото в негово лице намираме съмишленик и партньор в общите ни каузи. Една от тях е намаляването на употребата на пластмаса - ключов приоритет в корпоративната социална отговорност на Kaufland”, каза ръководителят на „Корпоративни комуникации и CSR” в компанията Гергана Димитрова.

"На Софийския фестивал на науката ще разкажем повече за всички усилия на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба. Надяваме се, че чрез нашите активности по време на събитието ще повишим обществената информираност и ще направим още повече хора съпричастни с тази кауза“, добави тя.

На 15 и 16 май Kaufland ще обособи „Зона Рестарт“ в пространството пред зала „Джон Атанасов“, където посетителите на фестивала ще имат възможност да се включат в редица активности, целящи да ангажират аудиторията с каузата и да повишат обществената информираност за този глобален проблем.

В зоната ще бъде представена и инсталацията на Kaufland REset Plastic, състояща се от 5 модула, които отразяват петте основни направления в стратегията на компанията за ограничаване на пластмасата. Те са REduce, REdesign, REcycle, REmove, REsearch. Чрез инсталацията посетителите на Софийски фестивал на науката ще имат възможност да тестват своя личен пластмасов отпечатък на годишна база, както и да рециклират пластмасовите си бутилки.

Активностите в "Зона Рестарт" включват и състезанието „Търсачи на пластмаса“, чиито участници ще имат за задача да открият пластмасови предмети, скрити на неочаквани места в двора на София "Тех Парк". Най-бързите ще получат награди от Kaufland.

Работилницата „Пластмаса: Презареждане“ ще позволи на посетителите да дадат воля на креативността, като създадат предмет от рециклирана пластмаса, който след това да отнесат вкъщи.

Събитието „Прераждане на пластмасата“, част от програмата на Софийски фестивал на науката на 15 май, също се осъществява в партньорство с Kaufland. В него химикът от СУ „Св. Климент Охридски“ Златина Димитрова и физикът от Оксфордския университет Пламен Иванов ще покажат на посетителите как пластмасата може да се прероди в текстил.

Kaufland България ще участва и в дигиталната програма за ученици от първи до четвърти клас, която ще се проведе на 17 и 18 май, като подкрепи научното шоу „Колкото повече, толкова повече“. Търговскатата верига застава зад събитието в контекста на друг аспект от своята корпоративна социална отговорност – подкрепа на биоразнообразието.

Наскоро търговската верига започна мащабна информационна кампания за ролята на пчелите. Компанията има ангажимент за намаляване и избягване на пестициди при отглеждането на цветя и растения и работи в тясна връзка с доставчиците си, поели ангажимент да използват предимно биологични препарати  и да спазват Етичния кодекс за бизнес партньори по веригата за доставки на Kaufland. Ангажиментите на веригата са обобщени в публикувания „Доклад за прозрачност Цветя и Растения“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Едно убийство между капките

У нас насилието в семейството не е обществена тема, а е рубрика в криминалната хроника

От Скарлет Йохансон до Наоми Осака: Най-влиятелните жени на 2021 г. според FT

Класацията на Financial Times отличи жените-лидери в политиката, спорта, бизнеса и изкуството

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички