Снимка: © Instagram

Сътрудник на Алексей Навални в руския "Фонд за борба с корупцията" е изчезнал преди четири дни след задържане от следователи. 

Колегите на Руслан Шаведдинов имат данни, че 23-годишният мъж е изпратен на принудително отбиване на военна служба в база на архипелага Новая Земля в Северния ледовит океан. 

Вечерта преди изчезването на Шаведдинов в дома му в Москва е проведен обиск, след което е отведен на разпит. В понеделник той е изправен пред съд, който е отменил издаденото му разрешение да се освободи от задължителната 12-месечна военна служба поради медицински причини. В същата вечер той е отведен от дома му, като връзката с мобилния му телефон е прекъсната. Близките му са подали сигнал за изчезването му. 

Според Алексей Навални, задържаният Шаведдинов е успял да се сдобие с телефон в сряда и му се е обадил, за да го предупреди, че е отведен в база за противовъздушна отбрана, която се намира в Рогачово, Новая Земля. 

Шаведдинов е под постоянно наблюдение, като охраната го придружава навсякъде, включително и до тоалетната, съобщава Навални. Собственият му телефон е конфискуван, въпреки че законът позволява на отбиващите военна служба да ползват устройства, ако нямат интернет-връзка. 

Според Навални, адвокатите ще обжалват решението за отвеждането му в казарма на основание на незаконно отвличане и задържане. Той твърди, че Шаведдинов има документирано заболяване, заради което е освободен от военна служба. 

 

"Службата в армията просто се е превърнала в затворнически механизъм. Разновидност на лишаването от свобода. Разбили са вратата на апартамента на Руслан Шаведдинов, похитили са го, моментално са го качили на самолет, отвели са го някъде в Архангелск и оттам го водят под конвой с огромно количество полицейски служители", пише Навални. 

Зам.-военният комендант на Москва полк. Максим Локтев твърди пред ТАСС, че опозиционният активист е избягвал умишлено казармата и че изпращането му във военната база е съобразено със закона. 

Руслан Шаведдинов е проектен мениджър във "Фонда за борба с корупцията" и е един от водещите в YouTube-канала на Алексей Навални. Той работи като прессекретар към предизборния щаб на Навални през 2018 г., когато ръководителят на ФБК се опита да се яви на изборите срещу Владимир Путин. 

През октомври Фондът на Навални беше принуден да се регистрира като "чуждестранен агент" заради твърдения, че е получил финансиране от Испания и САЩ. Режимът предвижда допълнителен контрол от страна на службите за сигурност по отношение на дейността му. 

"Това наистина е много смешно. Първо обявиха ФБК за "чуждестранен агент", а после похитика сътрудника на ФБК Руслан Шаведдинов и го изпратиха да служи в секретна зенитно-ракетна военна част 32662, където на бойно дежурство се намират новите С-400. Логика", пише иронично Навални.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Тошко Йорданов ще изпрати запитване до СЕМ заради стажа и дипломата на Кошлуков

Актьорът Гаспар Улие загина на 37 г. при ски инцидент

Френският актьор е получил тежка травма при сблъсък с друг скиор

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях