Казарма до Арктика: Руска терапия за опозиционери Снимка: © Instagram

Сътрудник на Алексей Навални в руския "Фонд за борба с корупцията" е изчезнал преди четири дни след задържане от следователи.

Колегите на Руслан Шаведдинов имат данни, че 23-годишният мъж е изпратен на принудително отбиване на военна служба в база на архипелага Новая Земля в Северния ледовит океан.

Вечерта преди изчезването на Шаведдинов в дома му в Москва е проведен обиск, след което е отведен на разпит. В понеделник той е изправен пред съд, който е отменил издаденото му разрешение да се освободи от задължителната 12-месечна военна служба поради медицински причини. В същата вечер той е отведен от дома му, като връзката с мобилния му телефон е прекъсната. Близките му са подали сигнал за изчезването му.

Според Алексей Навални, задържаният Шаведдинов е успял да се сдобие с телефон в сряда и му се е обадил, за да го предупреди, че е отведен в база за противовъздушна отбрана, която се намира в Рогачово, Новая Земля.

Шаведдинов е под постоянно наблюдение, като охраната го придружава навсякъде, включително и до тоалетната, съобщава Навални. Собственият му телефон е конфискуван, въпреки че законът позволява на отбиващите военна служба да ползват устройства, ако нямат интернет-връзка.

Според Навални, адвокатите ще обжалват решението за отвеждането му в казарма на основание на незаконно отвличане и задържане. Той твърди, че Шаведдинов има документирано заболяване, заради което е освободен от военна служба.

"Службата в армията просто се е превърнала в затворнически механизъм. Разновидност на лишаването от свобода. Разбили са вратата на апартамента на Руслан Шаведдинов, похитили са го, моментално са го качили на самолет, отвели са го някъде в Архангелск и оттам го водят под конвой с огромно количество полицейски служители", пише Навални.

Зам.-военният комендант на Москва полк. Максим Локтев твърди пред ТАСС, че опозиционният активист е избягвал умишлено казармата и че изпращането му във военната база е съобразено със закона.

Руслан Шаведдинов е проектен мениджър във "Фонда за борба с корупцията" и е един от водещите в YouTube-канала на Алексей Навални. Той работи като прессекретар към предизборния щаб на Навални през 2018 г., когато ръководителят на ФБК се опита да се яви на изборите срещу Владимир Путин.

През октомври Фондът на Навални беше принуден да се регистрира като "чуждестранен агент" заради твърдения, че е получил финансиране от Испания и САЩ. Режимът предвижда допълнителен контрол от страна на службите за сигурност по отношение на дейността му.

"Това наистина е много смешно. Първо обявиха ФБК за "чуждестранен агент", а после похитика сътрудника на ФБК Руслан Шаведдинов и го изпратиха да служи в секретна зенитно-ракетна военна част 32662, където на бойно дежурство се намират новите С-400. Логика", пише иронично Навални.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024