Кодово име P92: Meta подготвя децентрализирана алтернатива на Twitter

Meta Platforms Inc проучва възможността за създаване на собствена децентрализирана социална мрежа, съобщи говорител на компанията в петък. Счита се, че платформата може да се превърне в пряк конкурент на Twitter, но вероятно ще бъде захранвана с технология като тази зад Mastodon.

„Проучваме самостоятелна децентрализирана социална мрежа за споделяне на текстови актуализации. Смятаме, че има възможност за отделно пространство, където творци и публични личности могат да споделят навременни актуализации за своите интереси“, каза говорител на Meta в изявление пред Reuters.

Новината първи съобщи индийският уебсайт за бизнес новини Moneycontrol.com, позовавайки се на свои източници. Изданието посочи, че оредстоящото приложение за съдържание на Meta ще поддържа ActivityPub, децентрализирания протокол за социални мрежи, който захранва конкурента на Twitter – Mastodon.

Специфичното за децентрализираните платформи е, че за разлика от Twitter и Facebook, които се контролират от един орган – компания, тези като Mastodon са инсталирани на хиляди компютърни сървъри. До голяма степен те се управляват от администратори доброволци, които обединяват системите си във федерация.

Според доклада на Moneycontrol новото приложение на Meta ще бъде с марката Instagram и ще позволява на потребителите да се регистрират или да влизат в него чрез своите идентификационни данни за мрежата за фото и видео изображения.

Ходът на Meta идва в ключов момент

Новината за новото приложение на гиганта на Марк Зукърбърг излиза в момент, когато Twitter се бори с нарастващ брой технически проблеми, причиняващи множество прекъсвания и сривове. Платформата също така е обект на напрежение заради модерирането на съдържанието и непопулярни промени в политиката след поемането на контрола от Илон Мъск.

През последните седмици Twitter претърпя поне два срива. Единият от тях блокира достъпа на потребителите до собствената им хронология с публикации, връщайки ги на изходна позиция – сякаш току-що са се регистрирали в платформата. Смята се, че тези проблеми са се усложнили от решението на Мъск да съкрати повече от 75% от служителите на компанията, включително ключови инженери.

Платеният Twitter Blue вече е достъпен в България

На фона на продължаващите проблеми някои потребители потърсиха алтернативи на Twitter и намериха такива в лицето на Mastodon и Post.news – въпреки че някои от тези платформи сега отбелязват спад на потребителите след първоначалния скок.

В своя пик Mastodon достигна около 2,5 млн. потребители, което е едва около 1% от общия брой потребители на Twitter. За сравнение, Instagram може да се похвали с месечен брой активни потребители от 2 милиарда – осем пъти повече от Twitter.

Комбинирайки Instagram, Facebook и WhatsApp, приложенията за социални медии на Meta имат глобална потребителска база от 3,74 милиарда потребители.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ActiveBeauty.bg – новото онлайн списание на dm

Нещо приятно и смислено, с бързи съвети за успех в най-сложната галактическа мисия - “Мисия жена”, е новото онлайн списание на dm - ACTIVE BEAUTY.

11:26 - 31.03.2023

Емил Боев е намерен мъртъв край Перник след 2 месеца в неизвестност

Тялото на 25-годишния Емил Боев е намерено край водем до Перник, съобщава БНТ

10:52 - 31.03.2023

12 проекта по конкретен бизнес казус предизвикват стажантите на Lidl

До 15 май всички студенти могат да кандидатстват в стажантската програма на веригата

10:23 - 31.03.2023

"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите и кой ще е трети, но БСП е със сигурност пета

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в битката за първото място, а ДПС и "Възраждане" в тази за третото

09:30 - 31.03.2023

„Фикосота“ инвестира €5 млн. във високотехнологична линия за хартиени продукти

Пазарът на тоалетна хартия в България се оценява на над 121 млн. лв., като през последната година бележи ръст от 22%

09:24 - 31.03.2023

Гуинет Палтроу спечели един цял долар, след като съдът я оправда за ски катастрофата

Съдебното жури отсъди в полза на актрисата и с това беше сложена развръзката на странния съдебен процес около ски инцидент

09:16 - 31.03.2023