"Киара" предизвика смъртен случай, спря полети и отмени мач от Висшата лига Снимка: © Getty Images
  • Бурята "Киара" отмени стотици полети в Северозападна Европа
  • Силните ветрове доведоха до смъртен случай в Нидерландия
  • Мачът от Висшата лига между Манчестър Сити и Уест Хем беше отменен
  • 20 хиляди домакинства във Великобритания останаха без ток, а реки напуснаха коритата си и предизвикаха 150 сигнала за наводнения
    Зимната буря „Киара“ предизвика ураганни ветрове и наводнения във Великобритания, а също така отмени стотици полети и блокира транспорта в Северозападна Европа. Бедствието достигна и до Нидерландия, където се съобщава за смъртен случай, както и до Германия, където метеоролозите нарекоха бурята „Сабине“.

Ветровете във Великобритания достигнаха над 140 км/ч и спряха електричеството в повече от 20 хиляди домакинства, съобщава ВВС. Бурята доведе и до силни дъждове, заради които няколко реки преляха от коритата си и причиниха стотици наводнения. Само в Англия имаше 150 предупреждения за наводнения, в Шотландия те бяха 50, а в Уелс – 15.

Десетки международни полети бяха отменени, а транспортните компании предупредиха пътниците да не пътуват заради повредени електрически мрежи и паднали дървета.

Важни събития в Обединеното кралство не се проведоха заради „Киара“. Сред тях бе двубоят от английската Висша лига между Манчестър Сити и Уест Хем, 10-километров пробег в Лондон, както и шест мача от турнира за Купата на футболната асоциация при жените. В Ирландия не се състоя откриващата церемония „Годината на Галуей“, която да представи официално града като културна столица на Европа.

Мачът от немската футболна Бундеслига между Борусия (Мьонхенгладбах) и Кьолн беше отложен заради лошите метеорологични условия, а същото се случи в Нидерландия, където двубоите Утрехт – Аякс и АЗ Алкмаар – Фейеноорд не успяха да се изиграят.

Нидерландското издание District8 съобщи за смъртен случай след паднала стъклена рекламна колона край град Делфт.

Отменени полети, наводнения и прекъснато електричество имаше в цяла Северозападна Европа. Самолет с маршрут Женева – Лондон трябваше да бъде пренасочен за кацане във френския град Лион, тъй като няколко пъти не успя да се приземи на лондонското летище Гатуик.

В същото време самолет на British Airways с маршрут летище Дж.Ф.Кенеди (Ню Йорк) – Хиийтроу (Лондон) успя да се възползва от силен попътен вятър над Атлантическия океан и да прелети дистанцията за рекордно в историята време – 4:56 ч.

Междувременно в Германия и Франция бяха спрени пътуванията с влакове на дългия разстояния, тъй като паднали дървета върху релсите попречиха на нормалното им придвижване.

В последните дни бяха спрени влаковете в района между Манчестър и Шотландия, а в много други части от Великобритания транспортните услуги бяха значително намалени.

В Ланкашър противопожарната служба получи 192 сигнала на наводнения в Блекпул, Уоли, Лонгтън и Росъндейл. Пожарната в Западен Йоркшър е трябвало да се справи със 106 инцидента между 8:00 и 14:15 ч. в неделя и в същото време е получила 671 спешни обаждания за наводнения в района на Брадфорд и Лийдс.

На места в Англия реките излязоха от коритата си и заляха улици, домове и автомобили. Пожарникари са спасили мъж от удавяне в прелялата река Едем в област Камбрия. Река Ъруел преля в Рамсботъм и Мери в района на Манчестър, където хората бяха евакуирани от домовете си.

Метеорологичните служби съобщават, че бурите и студеното време ще продължат до края на седмицата, като в Обединеното кралство се очакват снежни виелици и нова вятърна буря.

„Бурята „Киара“ започва да отминава, но това не означава, че навлизаме в по-спокоен период“, казва британският метеоролог Алекс Бъркил, цитиран от „Guardian“. „Ситуацията остава несигурна“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024