Киев прехвърли на Москва отговорността за пожара в петролната база в Белгород Снимка: © Getty Images

"Украйна не носи отговорност за всички катастрофи, които се случват на територията на Руската федерация" - това обяви говорителят на Министерството на отбраната на Украйна Олександър Мотузяник.

Коментарът му дойде часове след избухването на големия пожар в базата на "Роснефт" в руския град Белгород, който се намира на 40 км от границата с Украйна. Губернаторът на белгородския регион Вячеслав Гладков обвини украински вертолети за обстрел от въздуха по петролните резервоари.

Говорителят на МО нито потвърждава, нито отрича твърденията на руската страна.

"Искам да подчертая, че Украйна води отбранителна операция за отблъскване на руската агресия от територията на Украйна. Това не означава, че Украйна трябва да е отговорна за всички грешни решения, катастрофи и събития на територията на Руската федерация", казва той.

Малко по-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че взривът в базата "не допринася за създаването на удобни условия за продължаване на преговорите". Двете страни проведоха нови разговори за евентуално прекратяване на огъня чрез видеоконферентна връзка.

По-рано съветникът на Володимир Зеленски Олексий Арестович обяви, че украинските въоръжени сили водят отбранителни бойни действия на своя територия.

"За това, което се случва на територията на Руската федерация, носи отговорност ръководството на Руската федерация. Те са тези, които трябва да установят какво се е случило в Белгород", казва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023