Киев укори Нобеловия комитет след наградата за мир, приравняваща активисти от Украйна, Беларус и Русия Снимка: © Getty Images

Съветникът на Володимир Зеленски Михайло Подоляк разкритикува Нобеловия комитет, след като той присъди наградата за мир на беларуския активист Алес Бяляцки и две правозащитни организации от Украйна и Русия.

Подоляк се учуди от "странното разбиране за думата "мир", след като "премията се получава от представители на две държави, които нападнаха третата".

"Нито руските, нито беларуските организации не успяха да окажат съпротива на тази война. Нобеловата награда тази година е просто "страхотна", пише той в Twitter.

В Русия наградата е дадена на "Мемориал" - най-старата правозащитна организация в страната, основана от Андрей Сахаров, която беше забранена през декември 2021 г. от руския съд. Самият Сахаров е носител на Нобелова награда за мир от 1975 г.

От Украйна "Нобел" ще получи Центърът за граждански свободи.

Призът се присъжда на защитниците на гражданските права в трите държави, които са пряко засегнати от военната инвазия на Владимир Путин в Украйна и десетилетното смазване на опозиционните гласове в Русия и Беларус.

"Носителите на наградата за мир представляват гражданското общество в своите държави. Дълги години те се застъпваха за правото да се критикува властта и защитаваха фундаменталните права на гражданите", се казва в позицията на Нобеловия комитет.

"Те положиха забележителни усилия за документирането на военните престъпления, нарушенията на човешките права и злоупотребата с власт. В същото време те демонстрираха и значимостта на гражданското общество за мира и демокрацията", пише още в обявлението на наградата за мир.

Русия забрани най-старата си правозащитна организация "Мемориал", основана от Андрей Сахаров


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024